KAPİTALİST MODERNİTENİN TRANSHÜMANİZM ÇAĞI
Dünyanın pür dikkat odaklandığı yine direk ve endirekt etkilendiği Rusya-Ukrayna savaşının küresel arka planında çok farklı hesaplar var. Dijitalcilerin transhümanizm çağı kendisini gizemli amaçları doğrultusunda ürettiği virüsler, yeni hastalıklar, ekolojik felaketler, gıda kıtlığı ve yarattıkları savaş ortamında insanlığa bir kurtuluş umudu olarak sunuyor. İnsanlığı evrensel hümanist vicdani değerlerinden arındırarak ve soyutlayarak bu yeni dijital dünya düzeni tasarımına zoraki razı etmek istiyorlar. Bunca kaos ve krizler aslında yeni bir dünya düzeni için ortam hazırlamaya dönük senaryoların bir parçasıdır. Küresel sermayeye hükmeden dijitalcileri dünya genelinde büyük kitle desteğiyle yükselişe geçen demokrasi, kimlik, özgürlük, cins eşitliği ve ekolojik taleplerin güçlü dip isyanlarla kamusal alanda görünmesi paniğe sevk etti. Bütün dünyayı kobay yapma pahasına kamusal alanı önce ölümcül virüs tehdidiyle insanlara yasakladı. İnsanlık büyük kapatılma ile bu katil virüsler üzerinden tanışmış oldu. Sonra da çıkardıkları yeni savaşlarla insanları daha da sindirdiler. Kamusal alana hakim olmaya aday bu küresel isyan dalgasını kurnaz yöntemleriyle kırmak istediler.
Zira yapay zekanın doğasını kontrol edecek etik mekanizmalar da hızla devre dışı bırakılıyor. Sentetik yapay değerler enflasyonu insanların bilinç altlarını adeta teslim almakta. Dijital tanrısallık tasarımı hiçbir sınır tanımıyor. Yapay zekaya giden yolda insanın beyninin tüm emülasyonu, biyolojik biliş ve insan makine arayüzlerinin yanı sıra ağlar ve örgütlenmelere de bir yoğunlaşma var. Yapay veya süper zekanın öznel bilinçli bir deneyime sahip olup olmayacağı tartışmaları yapılıyor. Bilinç yükselmesi yaşamış yeni bir insan tasarımı peşindeler. Bir zihnin diğerine indirilmesi ve bilgisayarlara kopyalanması hedefleniyor. Yine iki beyin arasında bağlantı kurarak ve insan zihniyle bilgisayarlar arasında bağlantı kurulması üzerinde harıl harıl çalışılıyor. Dijital ölümsüzlük vadeden ve ölüm sonrası bir yaşam formu umudunu pazarlama stratejisinin alıcıları da oldukça fazla. Silikon vadisi üretimi zeka patlaması beklentisi büyük merak uyandırmış durumda. İnsan zekasını aşan yeni yapay zeka tasarımlarına ve çipli yaşama ilgi büyük. Dijital sezgilerin yanı sıra sayısal çıkarımlarla birlikte yapay düşünme kapasite yaratılması da amaçlanıyor. Zeka ve duyguların sayısal olarak ölçülebilir olmaları için çalışılıyor. İnsanın çare bulamadığı ölüme dahi çözüm öneren bir gelecek tasarımı insanlığa enjekte ediliyor. Oysa evrenin duygu aklı ve içgörü işleyişi bir optimum dengeye dayanıyor.
Kapitalist modernite güçleri insanda bilişsel etkinliğin zirvesini tasarlıyor. Teknolojik ilerleme ile paralel biyolojik ilerlemeyi de esas alıyorlar. Kendi tekno-dijital çağlarının insanlarını süper zekaya hazırlıyorlar. Makine zekasını insan zekasıyla ikame etme adına zihin üstünde büyük bir manipülasyon savaşı yürütülüyor. Dijital zekanın kendi içinde yaptığı kesintisiz veri alış verişi sayesinde yeni sentez bilgileri yaratmakta bağımsız bir ivme kazanmaları önünde hiçbir engel bulunmuyor. Çok sayıda küçük zekadan oluşan ve insan makine zeka sentezinden oluşturulması düşünülen kolektif süper zeka, tüm sistemlerden kat be kat üstün bir gelişmeye işaret ediyor. Geliştirilmiş ve örgütlendirilmiş biyolojik zeka bilimsel ve teknolojik gelişmeleri hızlandıracak dinamik bir süreç işliyor. Nöromorfik yapay zeka yaratmayı desteklemek için biyolojik bilimsel ilerlemeler, genetik seçimler ve yenilenmiş embriyo yaratma girişimleri de hızından hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. Artık insanlığın kurtuluşuna ve yok oluşuna laboratuvarlarda zarlar atılıyor. Makine zekanın doğrudan ve dolaylı kavrama gücü kazanması insanlığın sonuna giden tehditleri de içinde barındırıyor.
Bununla birlikte akıllı ilaçların üretimi, bireysel zeka farklılıklarını mutasyona uğratan laboratuvar ortamında suni döllenme çalışmaları da devam ediyor. İnsan genomunu sentezleyebilme de çığır açan gelişmeler ve DNA-RNA haritalarında önemli ilerlemeler mevcut. Dijitalcilerin gen sentezleri seçilmiş melez embriyoların 6 ayda büyütülmesini ve evlatlık süper zekaların yaratılmasını amaçlıyor. Bununla entelektüel rönesans eksenli yüksek IQ'ya sahip yeni insan yaratma tekno mühendisliği ilgileniyor. Bu gen mühendislik çalışmasıyla dünyadaki insan nüfusunu da ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Malthusçuluk nüfus üreme hızını düşürme ve biyolojik üreme sınırlarını daraltma mühendisliği anlaşılan hala birilerinin gizli ajandasında hayat bulmak için bir hayli fazla destekçi buluyor.
Yeni nesil dijital zeka doğasının yaratacağı negatif sosyal etkilerinin farkında olmak günümüzü anlamanın en temel koşullarından biridir. Anlamak bilinçle ilgili bir süreçtir. Zira insan sosyal gelişimi sürekli üstünde çalışmalar yürütülen zihninin gerisinde kaldı. Bundan dolayı insan zekasının doğasını anlamak ve kapasite artırımı üzerinde düşünülen girişimlerin amacını kavramak giderek önem kazanıyor. Dijital zeka bilincinin çok yakın gelecekte evrileceği mecraları etik açıdan da kestirmek neredeyse imkansıza yakındır. Astrobiyoloji, bilişsel bilim ve plazma fiziğinin katettiği mesafe ışık hızına giderek yaklaşıyor. Kristalleşen benlik duygusunun insan içgörüsünde yarattığı büyük yüzleşme giderek yükseltilmiş algısal beceriler kazandırıyor. Algısal duyuların üst aşamasına hız kesmeyen bir tırmanış söz konusu. Beyin enerjisinin aktifleştirilmesi biliş yetisinde ilerlemeye yol açtı. Dijital teknolojiler ve yapay zekanın yaşamda artan etkisi ve bilginin kendisini giderek her türlü yargısal denetimden azade etmesi dinden, kültürlerden, öğretilerden kurtarmasını da beraberinde getirmiş oldu.
Yapay zekaya dayalı yeni bir kapitalist modernite dijital zeka köleliği ve sömürü düzenine kapı aralanıyor. İnsanlık adına bu korkunç teknolojilerle desteklenen sömürü düzenine karşı mücadele eden Kürdistan özgürlük mücadelesini de dizayn etmeyi, bu olmasa da tasfiye etmeyi amaçlıyorlar. TC’ye küresel güçlerin verdiği misyonu bu açıdan da okumakta fayda vardır. Bu küresel saldırılara karşı Önder Öcalan ve alternatif paradigması insanlığın son büyük umududur. Önder Öcalan kapitalist modernite putları tarafından 23 yıldır İmralı tabutluğuna konmakla kalınmamış bugün fiziki imhası da açıkça amaçlanmaktadır. Tarih bizleri bir kere daha sınıyor. Çağın Sokrates'i Önder Öcalan’ın demokratik moderniteyi alternatif yaşam umudu kılan paradigmasına karşı küresel sermayenin kesintisiz bir operasyonu söz konusu. Şu hakikat de asla unutulmasın; bu dijital çağda bile ideolojik bilinç etik sistemimizin temel öz savunması olmalıdır!
Transhümanizm tam da yeni bir varoluş seçeneği olarak bu ideolojik hakikati yok sayıyor. Yeni bir insanlık ve bilinen insanın sonrasını tasarlıyor. Tekno ölümsüzlük, post insan sıçrayışı olarak kendisine tanrısal bir misyon biçiyor trans hümanizm. İnsanın kültürel, biyolojik ve post biyolojik yapay zeka evrimini analiz eden kapitalist modernite güçleri insanlık için yeni endişe ve şüphe kaynağı. Geleceği tasarlayan bu yeni dünya küresel aktörlerinin niyetleri ve amaçları saydam değil. Bu alanda bilinen bilinmeyenlerin olduğu sezinleniyor. Tekno iyimserlikleri prensip edinen transhümanizm seçkinleri bile giderek biyolojik doğallığın bir reddiyesine dönüşüyorlar. Post biyolojik kozmos tasarısı insanla sentetik zeka akrabalığını dahil zorlayarak insanla makineyi birleştirme projesinin bir parçasına dönüşüyor.
Post biyolojik zeka çağında madde deneyim ve his yeteneği kazanabilir mi? İnsan ve yapay zeka bileşiminden insanı bir üst sürüme yükseltmek gerçekten mümkün olabilecek mi? Biyolojik zekadan sentetik zekaya geçiş ile birlikte insanlığın ortak geçmiş deneyimlerini nasıl bir son bekleyecek? En yüksek zeka formu bunu yeni nesillere ne şekilde yansıtacak? Buna gerek duyacak mı yoksa bir gereksinim olmaktan mı onu çıkaracak? İnsani değerleri bilgisayara kopyalamak veya aktarmakla aşk, özgürlük, tutku, duygular ve deneyimler vb orjinalliklerini koruyabilecekler mi? Belirsizlik ve yanılabilirlik olasılığı bir hayli güçlü böylesine sorunlu bir alana umut bağlamanın tehlikeleri de göz ardı edilmemelidir. İnsanlarda ütopik beklentiler yaratıp güncel pratik mücadele gücünden düşürülmek istiyor da olabilirler. Bu devrimci şüphe de hep akılda tutulmalıdır!
Özetle; Kapitalist modernite sermaye tekelinin öncelikleri asla insan ve toplum odaklı değildir. Sahip oldukları bilgi tekeli tasarladıkları bireysel-bencil tüketim yaşam endeksli girişimleriyle toplumsallığı dağıtarak insanlığı sürüleştirme ve sömürme amaçlıdır. Daha az insan merkezli bir dünya tasarımı amaçlıyorlar. Evet demokratik modernite inşa devrimiyle “…başka bir dünya mümkündür…” Bu şiara öcülük eden alternatif Apocu demokratik modernite paradigması küresel ölçekteki insanlığa karşı geliştirilmek istenen büyük oyunu bozuyor!
SERDEM AMED
YORUM GÖNDER