GERİLLA HOŞGÖRÜLÜ KİMLİKTİR(6.BÖLÜM)
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumu, müsamaha, tolerans anlamında sözlüklerde kullanılıyor. Başka bir deyimle insanlarla sosyal ilişkiler temelinde bir arada olabilmeyi içeriyor. İnsanlarla alış verişte insanları anlama yetisidir. Buna kimi sosyolog empati besleyerek karşıdakini anlama kabiliyeti diyor.
Gerillayı yukarıda kullanılan tanımdan yola çıkarak ele alacak olursak şu önemli sonuçları tespit etmek yanlış olmaz:
Öncelikle gerilla tüm inançlara saygılıdır. Gerilla bireylerin inanç dünyasını insana bırakır. Kimisinin deyimiyle vicdani sahaya müdahale de bulunmayı bırakalım, gerilla buna bizzat kendisi izin vermez. Bu bağlamda gerilla dini inançlara karşı en hoşgörülü kimliktir.
Gerilla tüm halklara eşit mesafededir. Her halkın varlığına saygı duyar. Gerilla da millet farkı gözetilmez. Gerillada önemli olan halkların kardeşliği temelinde insanlığa sunulacak katkıdır. Bundandır ki gerillada neredeyse her halktan insanlarla buluşmak mümkündür. Bu ise ancak ve ancak hoşgörülü bir kültürle olabiliyor.
Gerilla cinsler arası ayrımcılığa karşıdır. O hiçbir zaman fark gözetmez. Hatta ezilen cins olan kadına daha yakın durur. Gerilla kadına pozitif yaklaşımdan öteye kadın eksenli bir güç olarak yaşamayı esas alır. Bu bağlamda kadına en hoşgörülü yaklaşan güçtür.
Gerilla dünyada ne kadar kültür varsa hepsine saygı temelinde yaklaşır. Kabul etmediği kültürler olsa da onlara saygılı yaklaşmasını bilir. Gerillanın kabul edemeyeceği kültür suni olan, sahte olan, yapmacık ve halkların kültürlerini piyasaya meta olarak sunan dejenere edilmiş kültürler olabilir. Başka da her türden kültüre bir saygı ve sevgi besler. Ne de olsa her kültür biraz da belli bir topluluğun yaratımıdır. Bu ise emekle yoğrulmuşluk demektir. Bundandır ki gerilla her türden kültüre küçümseyici yaklaşımlarda bulunmadan ve buna izin vermeden hoşgörülü yaklaşmasını bilen bir güçtür. Kimisinin ilkel gördüğü kültürü gerilla en gelişmiş bilinen kapitalist modern kültürle de değiştirmez.
Gerillanın belki de en dikkat çekecek yaklaşımı insanın kendi katkısı dışında insanda var olan özelliklerine karşı gösterdiği genişliktir. Gerilla, tabiatın bir insana bahşettiği hiçbir özelliğine eleştiriyle, küçümsemeyle, horlamayla yaklaşımına izin vermez. Ve hiçbir gerillanın tabiattın ona bahşettiği bir özelliğini başka birine karşı kullanmasına da tahammül etmez. Bu bağlamda gerilla da siz kısa ya da uzun boylu olabilirsiniz, dış görünüşünüzle dikkat çeker ya da çekmezsiniz, vücudunuzun herhangi bir parçası farklı dursa da, şişman ya da zayıf da olsanız gerilla bunların hiç birine ne negatif ne de pozitif bir yaklaşım içerisine girer. Gerilla da öncelikle tabiat ananın insana bahşettiklerinin dışındakiler tartışılır. Bunlar da insanın katıklarıdır. Yani sarf edilen emektir. Ve bu emeğin yarattığı sonuçlardır. Özcesi gerilla insan emeğine dönük varsa düşünceleri ya da varsa eleştirileri dile getirir. Başka da değerlendirme yapmaz. Bu bağlamda da gerilla tabiatta insana geçen, insana kalan her şeye hoşgörülü yaklaşır. Kapitalist kültürde olduğu gibi insanı bir meta olarak görerek yaklaşmaz. Gerilla insanın kendisinin yaptıklarına ve ortaya çıkarttığı değerlere bakar. Bu ise müthiş bir hoşgörü kültürüdür.
Özcesi, gerilla hoşgörülü olmanın en ilerisindeki kimliktir. Gerilla insanlığın özüyle ilgili ne kadar değer varsa hepsine karşı hoşgörülüdür.
Tarihi önemde bir süreçten geçerken gerillanın bu hoşgörülü kültürü birçok sorunu çözmeye muktedir olduğunun bilinmesi umuduyla.
ŞEHİT KASIM ENGİN
YORUM GÖNDER