ULUSAL DİRİLİŞ VE DEMOKRATİK KURULUŞUN KAHRAMAN KOMUTANI MEDENİ YOLDAŞ ANISINA
1990 yılının yazında özgürlük hareketimizin kitleselleşme sürecine geçtiği dönemde ve yine ulusal kurtuluş savaşının büyük direnişlerle şehadet halkalarının yoğunlaştığı süreçte ÖNDER APO Bekaa’daki Mahsum korkmaz akademisindeki tepeleri dolaştığı esnada Mahsum korkmaz akademisinden Suriye sınırına giden kaçak patikaya bakan tepenin üstünde durdu. Bir süre derin derin düşündükten sonra eliyle patikayı işaret ederek ‘bu şehitlerin yoludur,PKK kahramanlarının yoludur.’dedi. PKK’nin kahramanca yürüyüşünün sembolik olarak bu patikada somutlaştığını yanındaki arkadaşlara anlattı. O patikadan o güne kadar binlerce PKK militanı, ilk eğitimlerini aldıktan sonra Kürdistan dağ ve şehirlerinde uygulamak üzere ilk adımlarını atmışlardı. Binlercesi Kürdistan’ın en ücra köşelerine ve daha önce hiç görmedikleri arazi ve dağlarına Botan, Dersim, Garzan ,engizekler v.b. halkı aydınlatma ve savaşı geliştirmek için gittiler. Büyük zorluklar çektiler. Ölüm kalım mücadelesi verdiler. Bu zorluklar içerisinde büyük bir inançla yollarına devam ettiler. Ve adeta çeliğe su verilmiş gibi çelikleştiler. Halkımızın sağlam militan ve öncüleri haline geldiler ve çoğu şehit düştü ve kalanlarda şehitlerin yolundan yılmadan devam ettiler. Bu yoldan başta KEMAL PİR, MAHSUM KORKMAZ,BEDRAN ,HARUN ,ERDAL ve İSMAİL gibi ulusal kurtuluş mücadelemizin büyük komutanları başta olmak üzere binlerce PKK’nin kahraman komutan ve kadroları geçti. Önderliğin anlatmak istediği bu gerçekti.
Medeni arkadaşta aynı dönemde (1990) özgürlük hareketimize katıldı. O süreçte Mahsum korkmaz akademisine gelip ve bir çok arkadaş gibi eğitimini gördükten sonra savaş sahasına geçme olanağı bulmadı. O direk savaşa katılmıştı. Dolayısıyla fiziki olarak önderliğin işaret ettiği şehitler yolundan pratiğe yönelirken ilk adımlarını atmadı. Fakat şehitler ve kahramanların yolunu temsil eden bütün gerçekleri yaşadı. Gerillaya adımını attığı ilk günden ve şehadetine kadar süren 17 yıllık kesintisiz savaş pratiği boyunca, bu yürüyüşünün sahibi oldu. Bir PKK militanın devrimci yürüyüşünde yaşayabileceği bütün gelişmeler, zorluklar ve zaferleri yaşadı. Ve geçebileceği bütün aşamaları geçti. Bu uzun ve çetin yürüyüş içerisinde çelikleşti, militanlaştı ve komutanlaştı.
İlk olarak Medeni arkadaşla 1992 sonbaharında o süreçteki sıcak savaş içerisinde gösterdiği cesaretiyle tanıdım. Kısa süre içerisinde ayrı üç olayında Medeni arkadaşın sergilediği sorumluluk ruhu ,cesaret ,soğuk kanlılık ve ihanete karşı tavrıyla bütün Xakurke ve Çukurca bölgelerinin yapıları tarafından tanındı ve takdir edildi. 1992 on iki eylülünde gerçekleşen Bezele karakol baskın eyleminde hedefini başarı ile ele geçirmesine rağmen geri çekilme yapmıyor ve yanındaki düşman hedefini düşürmede zorlanan diğer gerilla grubunun yardımına gidiyor ve birlikte o hedefi düşürmeye çalışırken yaralanıyor. Yine 1992 güney savaşı esnasında yaralı bir grup arkadaşla birlikte Miroz’da direnme kararı alıyor. Ve yaralı olmalarına rağmen teslimiyeti kabul etmiyorlar. İçinde kaldıkları mevzileri ve yanlarındaki parti değerlerini çatışarak savunuyorlar. Bir kısım arkadaş şehit düşüyor, Medeni arkadaş ile bir grup geri çekilerek arkadaşlara ulaşıyor. Yine aynı dönemlerde operasyondan dönen bir işbirlikçi grubuna bir arkadaşıyla tesadüf eseri patikada karşılaşırlar. İşbirlikçi grup şaşkınlığını henüz atlatamadan Medeni arkadaş yanındaki arkadaşı da yönlendirerek büyük bir soğukkanlılıkla silahlarını doğrultup darbe vurmayı başarıyor. İşte Medeni arkadaşın ilk komutanlaşma yürüyüşü bu ve benzeri sıcak pratiklerle oluyor. İlk adımları sağlam ve kahramancaydı. Ve bu daha sonraki parti içerisindeki yürüyüşüne damgasını vurdu.
91 ve 92 yoğun savaş pratiğinde gerilla güçleri Türk birliklerine karşı imha eylemlerinin düzenlendiği süreçti. Gerilla güçlerinin hedefi düşman birliklerinin mevzilerini ele geçirmek, tümüyle imha etmek ve iradesini kırmaktı. Bu hamlede Medeni arkadaş bir savaşçı olarak ön saflarda yerini aldı. Bir çok eyleme katıldı ve yaralandı, buna rağmen devam etti. Tecrübe kazandı. Ve savaşçı özelliklerini ortaya çıkardı. Ve bu çetin sınav içerisinde komutanlaştı. Doksan üç baharıyla birlikte artık Medeni arkadaş bir gerilla komutanı olarak birliğiyle birlikte kendi inisiyatifiyle hareket ediyordu. Yöneldiği bütün düşman hedeflerini o süreçte düşürebildi. Kaldığı alan olan Gerdiya alanında gerilla otoritesini sağladı. Ve bu pratiğin sonucu olarak hem düşman hem de doğaya meydan okuyarak o süreçte önderliğin talimatıyla, imkansız görülen ve yöre halkının hayranlığını kazanarak govend dağının kuzey tarafında üst kesimlerde kış üstlenmesi yaptı. Kendi birliğiyle birlikte oraya yerleşti.
Yine 93 yılıyla başlayan ve geleneksel hale gelen Türk devletinin güney Kürdistan’a yönelik operasyonlarına karşı gerillanın gösterdiği direnişlerde Medeni arkadaş yer aldı. Ve giderek bu operasyonlara karşı gerillanın etkili darbeleme ve bazı kolları tasfiye etme eylemlerine öncülük etti. Bu yoğun savaş pratiği içerisinde Medeni arkadaş sadece bir birliğin komutanı değil bölgeyi yönetebilecek tecrübe ve yetenek kazandı. 1997 yılında Zagros eyalet yürütmesinde yer aldı.
1999’da hareketimizin stratejik değişimi yaşadığı sürece katılım sağlamaya çalıştı ve yeni paradigmayı anlamak isteyen ve çabalayan arkadaşların arasında yer aldı.. Bu süreçte yürütülen eğitim çalışmalarında aktif yer aldı. Geçmiş pratiğin yarattığı olumsuz alışkanlıklardan kendini arıtmayı başaran arkadaşlardandı. O süreçte ortaya çıkan yanlış eğilimlerden etkilenmediği gibi, karşısında durdu. O süreçte hastalık haline gelen eyaletçilik ve mahallicilik anlayışlarından uzak durdu ve onlarla mücadele etti. 2000’in sonbaharında Kandil’de YNK güçleri gerilla üslerimize karşı saldırı başlattığında Medeni arkadaş eğitim çalışmalarının yönetiminde yer alıyordu. Bu saldırılara karşıda eğitim güçlerini bir savaş taburu biçiminde örgütleyip savaşa aktif katıldı. Mevzilendiği cephede YNK güçlerini püskürttü. 1992’de ihanete karşı koyduğu tavrı bir daha yurtseverliğin gereği olarak güçlü bir biçimde gösterdi.
2000’lerin ilk yılları aynı zamanda HPG’nin yapılanma çalışmalarının yürütüldüğü yıllardı. Gerilla güçleri yoğun bir askeri ve siyasi eğitim sürecinden geçti, kurumlarını oluşturdu. Kendini yeniden örgütledi. Yeni gerilla savaş tarzları ve örgütlemeleri geliştirdi. İşte bu çalışmalarda Medeni arkadaş bir komutan olarak aktif rol aldı. Hemen hemen bu çalışmayı yürüten bütün sahalarda yönetim görevi yaptı. Ve öncülük rolü oynadı. Kandil’de ,Gare’de ,Zap’ta ve en son Zagros eyaletinde yönetici olarak ordulaşma çalışmalarında aktif rol oynadı. Fakat bununla yetinemiyordu ve gerillanın yeni süreçte meşru savunma çizgisi temelinde kuzey eyaletlerinde bu stratejiyi yürütmek istiyordu. Bu temelde Dersim alanına geçti.
Dersim sahasında Medeni arkadaş açılım görevlerini üstlenmişti. Yıllarca temel savaş alanlarımız olan Zagros ve güney alanından edindiği büyük tecrübeleri başarıyla burada hayata geçiriyordu. Bundan dolayı zorluk çekmedi. Daha önce tanımadığı bir alanda kısa sürede adapte olabildi. Ve o güne kadar büyük birliklerle hareket eden Medeni arkadaş küçük gerilla birlikleriyle hareket etme ,eylem yapma ve yaptırma,yönlendirme başarısını gösterebildi. Meşru savunma çizgisindeki bir komutanın özellikleri ve performansının nasıl olması gerektiğini kendi pratiğiyle gösterdi.
Medeni arkadaş 2007’nin düşmanın hareketimize karşı yürüttüğü büyük imha konseptine karşı en ön saflarda yer alarak hem bahar hem de yaz aylarında büyük bir mücadele verdi. Gerektiği zaman operasyonlara karşı direniş gösterdi ve gerektiği zamanda eylemsellik geliştirdi. Ve en önemlisi Karadeniz ve Koçgiri alanlarına açılım yapmada ısrarlı oldu. Ve bu büyük mücadele içerisinde şehit düştü. Şehit düştüğünde HPG’nin askeri konsey üyesiydi. 2007 yılında HPG’nin gösterdiği direnişin sembolü oldu.
Medeni arkadaşın 17 yıllık kesintisiz gerilla yaşamından ,savaş tecrübesinden ,komuta tarzından bir çok ders çıkarılabilinir. Ve bunun için bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Hem ulusal diriliş sürecinde yürütülen ulusal kurtuluş savaşı ve hemde demokratik kuruluş sürecinde yürüttüğümüz meşru savunma savaşında, kararlılığı ile gösterdiği irade ile cesareti ile örgüt kültürü ile ÖNDER APOYLA bağlılığı ve mütevaziliğiyle örnek alınacak bir ARGK ve HPG komutanıydı.
Medeni arkadaşın anısına verilecek en büyük cevap temsil ettiği olumlu özellikleri bütün HPG yapısına mal etmek, uğruna savaştığı ,şehit düştüğü kuzeyde savaşı geliştirmek ve açılım yapmak ,ileri bir düzeye getirmek ve başarmaktır. Yine bütün 17 yıllık gerilla yaşamını çalıştığı emek harcadığı gerilla ordusunu yenilmez bir güç haline getirmek olacaktır.
MÜCADELE ARKADAŞLARI
YORUM GÖNDER