İSYAN FAŞİZME KARŞI BİR SİVİL ANGAJMAN HAKKIDIR
Özgürlüğün direngen toplumsal tabanını yaratmak devrimci mücadelelerin kaderini belirler. Bu katılımcı ve dayanışmacı direngen toplumsal ruhun örgütlülüğe kavuşturulması beraberinde şok edici belirsizlik ataletinin aşılmasını da getirir. Özgür yaşam alanları giderek bu sayede genişlik kazanır ve ötekileştirilenlerin ortak vicdan mahkemelerinin zemini oluşur. Toplumsal devrimin dip dalgası giderek bir tsunamiye dönüşür.
Mücadeleci özünü yitiren bir alternatif siyaset güncelde toplumsal direnişlere öncülük edemez. Gençliğin radikal demokratik seferberliğine bu tarz siyaset yapma biçimi destek yerine köstek olur. Gençliğin toplumsal sorunlar karşısındaki radikal dönüştürücü misyonuna sahip çıkması gerekiyor. Toplumsal denetim mekanizmalarına karşı çıkma gücüne ulaşan politize bir gençlik dönemsel rolünü başarıyla oynar. Toplumsal dönüşümlerin devrimci gücünü bu gençlik temsil eder.
Gençliği devrimden çekmek için oynanan oyunların haddi hesabı yoktur. Marjinalleştirilemeyen bilinçli bir gençlik topluluğunun harekete geçmesi için şartlar oldukça uygundur. İnsanlar artık kolektif bir kozmopolit varoluşu yaşıyor. Toplumsal bir ahlaki ve vicdani etkileşim söz konusu. Faşizme karşı etkin bir “sivil angajman” hakkını kullanmak giderek kabul görüyor. Faşizm gençliği çoğunlukla yozlaştırıcı fikirler ve sembolik figürlerle tuzağa çekiyor. Ümitsizlik ve çaresizlik prangaları takılmış gençliğe işte önce bunu acilen kırmak gerekiyor.
Genelde güncel siyasete kayıtsızlık ve güvensizlik gelişiyor. Siyasal İslamcı faşist strateji gençliğe bağnaz bir muhafazakâr tuzak kuruyor Her mahallede bulunan camilerde dinci milisler toplumsal özgürlüklere karşı örgütlendiriliyor. 50 yıllık Kürt özgürlük mücadelesine karşı yürütülmüş gayri nizami harp tekniklerini harmanlayarak ve bunu kurumlaşmalara dönüştürerek cihat seferberliğine girişiliyor. Düşman gerçekliliğini bilince çıkarmayan ve normalleştiren naif siyasal liberalizm temsili daima özgürlük mücadelesi veren halklara pahalıya patladı.
Devrim içinde devrimleri müjdeleyen Kürt Newroz baharı. Her ortaya çıkan toplumsal hoşnutsuzluğu faşizme karşı etkin bir muhalefete dönüştürmek gerekiyor. Ortak bilinç yaratan bu hoşnutsuzluklar devrimci çıkışların yakıtıdır. Faşizmin baskılarını bir karşı çıkış fırsatına çevirmeyi bilmek ve ortak etkileşim alanlarını doğru bir devrimci örgütlülüğe kavuşturmak önemlidir. Faşizmden güvensizlik duyan Türkiye’deki kitlenin oranı yüzde 60’ dan fazladır. Gelişen muhalif duyarlılıkların tümünü bu hayati süreçte doğru bir düzlemde hızlıca örgütlemek gerekiyor.
Kaos içinde oluşmuş bir anarşi düzleminde faşizm hüküm sürüyor. Bu faşizm kaosunda edilgen korku toplumu felç eder ve esir alır. Tam bu noktada oluşan toplumsal öfkeyi devrimleştirmek gerekiyor. Toplumsal cesareti açığa çıkarmak adına asi toplumsal duyarlılığın kamusal yansıması ışık vermelidir. Adaletsizlik duygusunun yoğunluğunu örgütlemek ve toplumsal psikolojiyi faşizmin üstüne yönlendirmek başarılı bir toplumsal çıkış için şarttır. Sosyoekonomik eşitsizliklerin yarattığı siyasal dışlanmışlığı birleştirmek maharet ister. Bunu etkin bir stratejiye etik bir siyasal tavıra ve toplumsal katılımın hak talebine dönüştürmek gerekiyor. Toplumsal ve mekânsal demokratik muhalefeti birleştirmek için gündelik hayatı tümden siyasallaştırmak gerekiyor. Bu yapılırsa faşizm karşısında zafer kaçınılmazdır.
"Gelecek zaman umut zamanıdır. Şimdiki zaman görev zamanıdır.” Achille Mbembe
KEREM ÇİFTÇİ
YORUM GÖNDER