KÜRDİSTAN SÖMÜRGEDİR” (4.BÖLÜM
“Kürdistan sömürgedir” tespitinin önemini şurada aramak lazım:
Sömürgecilik bir kere çözümlenmiş, tahlil edilmiş bir sistemdir. Kürdistan sömürge ise o zaman Kürdistan’ın bir statüsü var. Koşullarını sömürgecilik özelliklerine göre değerlendirmek mümkündür.
İki; sömürgecilik egemen sistem tarafından da, küresel kapitalizmin örgütlenmeleri tarafından da reddedilmiş, mahkum edilmiş bir sistemdir. Her ne kadar pratikte uyguluyor, sömürgeciliği çeşitli biçimlerde yaşatmaya ve oradan kazanç sağlamaya çalışıyor olsalar da tümüyle bunu sömürgecilik kapsamında yapma, sömürgeci yönetimlerle, ilişkilerle sürdürme imkanını bulamıyorlar. Çünkü bu tutum ve politika ulusal kurtuluş mücadeleleriyle teşhir edilmiş, insanlık dışı bir politik yaklaşım olarak mahkum edilmiş ve BM sömürgeciliğe karşı tavır almıştır.
Dolayısıyla pratikte sömürgeci ilişkilerden yararlanmaya, bu temelde azami sömürüyü gerçekleştirmeye çalışsalar da siyasi olarak, söylem olarak bunun sömürgecilik olduğunu, sömürge yönetimi oluşturduklarını söyleyemiyorlar.
Bu bakımdan sömürgecilik bir kere tespit edildi mi, o zaman BM kararlarına göre de sömürgeciliği yürüten ülkenin bundan vazgeçmesi, sömürgeci yönetimin lağvedilmesi gerekiyor. II. Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen ulusal kurtuluş hareketleri çerçevesinde BM düzeyinde oluşturulmuş karar budur. Bu bakımdan bu, çözüm için avantaj sunuyor.
Üçüncüsü; Kürdistan eğer sömürgeyse o zaman Kürt toplumu açısından neyin yapılması gerektiği az çok belirlenmiş oluyor; sömürgeciliğe karşı mücadele etmek ve ulusal kurtuluş savaşı vermek. Sömürge toplumların, halkların, ulusların bu anlamda küresel düzeyde kabul görmüş, pratikte başarı kazanmış somut mücadele yöntemleri vardır. Bu da ulusal kurtuluş savaşıdır.
O halde Kürtler açısından da ne yapmaları gerektiği konusunda somut çare üretiyor, çözüm ortaya koyuyor, çözüm yolunu gösteriyor. Her ne kadar çözümün gerçekleşmesi olmuyorsa da çözümün yolunu gösteriyor. Sömürgeciliğe karşı ulusal kurtuluş savaşı yürütmesi gerekiyor. Bu işten kurtuluşun tek yolu budur. Başka yol, çare yoktur.
O halde yol, çare gösterilmiş oluyor. Sömürgecilik kavramı böyle bir çareyi gösteriyor. Bu bakımdan sömürgecilik tespiti önemlidir.
Dikkat edilirse ideolojik çıkış ve çizgi oluşta iki etken rol oynuyor: Birincisi; sömürgecilik tespitidir. Kürdistan’daki sömürgeci yapıyı tespit edebilmek, dolayısıyla çareyi sömürgeciliğe karşı mücadelede aramak oluyor.
Bu, süreç ilerledikçe tam da gerçeğin öyle olduğunu göstermiyor. Her ne kadar sömürgelere benzetilmeye çalışılsa da Kürdistan’ın bildik sömürgelerin hiçbirine bütünüyle benzememesi durumu süreç ilerledikçe biraz bilinç, mücadele, örgütlülük geliştikçe açığa çıkıyor. Gittikçe benzerlikten çok ayrılıklar, farklılıklar kendini gösteriyor. Bu durum yaratıcı yaklaşımı, Kürdistan’ın somut koşullarını doğru bir biçimde anlamayı gerektiriyor.
Sadece sömürgecilik tespitiyle işler bitmiyor. Fakat önemli olan başlangıçta tespiti yapabilmek, ona dayalı çıkışı gerçekleştirebilmektir. O bir kere yapılıp gerçekleştikten sonra mücadelede ısrarlı olan, söylediğine inanan bir gücün gelişme içerisinde ortaya çıkan yeni durumları değerlendirmesi, tahlil etmesi, dolayısıyla çözüm yolunu zenginleştirmesi mümkündür. Kuşkusuz bu da çaba gerektirir. Fakat daha zor olanı elbette ki çıkışı yapabilmektir. İlk tespiti doğru ya da doğruya en yakın bir biçimde yapabilmektir. “Kürdistan sömürgedir” kavramı bu ilk tespiti doğruya en yakın bir biçimde yapmış olmayı ifade ediyor.
DERLEME (PKK TARİHİ DERSİNDEN)
YORUM GÖNDER