KUANTUM FİZİĞİNİN SİYASET BİLİMİNE UYARLANMASI (GİRİŞ)
TÜM BİLİMLERİNLERİN TANRIÇASI TOPLUMSAL BİLİM
İnsan evrensel tarihin bütününü ifade eder. Diğer canlılar ya da evrenin diğervbileşenleri evrensel tarihin birer parçasıdır. Yani insan mikro evrendir. Evrenin kendilerinde dile geldiği, oluştuğu döneme kadarki evrensel tarihi ifade ederler. Evrensel akış devam ederek insanlaşmaya doğru evirildiğinden, insan dışındaki diğer canlılar evrensel tarihin kendilerinden sonraki dönemleri ifade etmezler. Yenide yaşarlar, ama o yeni onların aynısı değildir. ‘’ yeni’’ yani doğal evrimsel akışta kendilerinden sonrası onlardan daha donanımlı olarak devam eder. İşte bu nedenledir ki ‘’ toplumsal bilim, tüm bilimlerin ana kraliçesi veya tanrıçası olarak kabul edilmelidir .’’ Toplumsal bilime dayanmayan tüm bilimlerden şüphe edilmelidir. Diğer tüm bilimlere doğru giden yol toplumsal bilimi gerçekleştirmemizden geçecektir. Maddenin atom- altı parçacıklardan tutalım, halen genişlediği iddia edilen kozmik evrenin bilgisine ancak toplumsal bilimin gelişmesi ölçüsünde vara biliriz. Evrenin bütünü anlamına gelen insanı bilmek bu yönüyle ‘’ gerçeği ‘’ bilmektir. Çünkü evren makro insan mikro evrendir. İnsan şahsında dile gelen ‘’ kendi’’ sadece bir insan değildir. İnsanın tüm öncesidir; yani evrenin evrensel tarihidir. Bağlantılı diğer bir hususta tüm bilimlerin yaratıcısının insan olmasıdır. Kendini düşünen doğa olama var oluşunun farkına varma, farkındalık evrende sadece insana has bir özelliktir. Bu da kendi şahsındaki evreni tanımayı olanaklı kılar. Bu durumu diğer canlılarda gözlemlemek mümkün değildir.
Kuantum fiziği bize doğayla barışık bir sosyal bilim oluşturmamıza olanak verir. Newton fiziğiyse en başta özne-nesne ayrımı yaparak ötekiyi yarattı. Bütün bilimleri pozitifleştirip sosyal bilimler Newton fiziğinin hizmetine sokuldu. Bu nedenledir ki sosyal bilim tüm bilimlerin esas alması gereken bilimdir. Çağın hâkim yaklaşımını belirleyen Modernist paradigmada durum böyle değildir. Sosyal bilimin tanrıçalık yerini, fizik bilimin tanrılığı almıştır. Tanrıçalık kavramını kullanmamızın sebebi sosyal bilimlerin öznel olmasındandır yani göreceli, kadında öznel ve duygusal bir varlıktır. Duygusal olmasından kaynaklı farklılıkları bir bütün olarak içinde barındırır. Tanrıçalık da çoklu doğa ve çoklu düşünceler hâkimdir. Tanrılık ise tekçiliği barındırır. Tek tanrılı dinler erkek egemenlikli felsefe ve bilimi esas alır. Oysa bizim yapmamız gereken farklı çoklu evreni tanımlamaktır. Bu nedenden dolayı sosyal bilime tüm bilimlerin tanrıçası olarak kabul ediyoruz. Kuantum fiziği bize sosyal bilimin önemini ortaya koymuştur. Daha çok fizikteki gelişmeler temel belirleyici bilim olmuştur. Çünkü fizik “ doğayı bilmenin bilimi” olarak ‘’ görüngü ‘nün ‘’ bilimidir. İnsan ve onun yasa tarzı olma anlamında toplumsallık da aynı zamanda ‘’ görüngü’’ olarak ele aldığımızda fiziğin maddeye ilişkin ulaştığı sonuçlardan yararlanma, toplumu ve insanı anlamak için gerekli görünmüştür.
Newton’cu fizik bu konuda oldukça iddialıdır. Doğayı tümüyle anlaşılır kıldığından ve geleceği de bildiğinden emindir. Onun bu kesinliği ve ortaya koyduğu her yerde geçer ‘’ evrensel’’ yasaları olduğu gibi topluma uyarlanmıştır. Bu da büyük yanlışlıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Esasında evrimsel akışta geride olanın işleyişi esasları ( insan öncesi doğa ) daha gelişkin olana ( insan ve toplumu) uyarlamaya çalışmıştır. Bunun yanlış sonuçlar vermesi kaçınılmazdır. Hâlbuki esas olan insanın başka hiçbir şeye indirgenemeyeceği benzeştirilemeyeceğidir. Toplumsal bilimin tüm bilimlerin anası olması, insanın tüm evreni bir özeti olması gerçeğinden kaynaklanır. Özeti bilindiğinde kendiside bilinmiş olacaktır. Bu nedenle evreni bilmek, onun tüm bileşenlerini ve geçirdiği aşamaları tek tek ele almayı gerektirmez. Bu durumda tüm evreni insan da bilmeye çalışmak insanın donanımından dolayı mümkündür. Bu haliyle insan hem bilginin öznesi, hem de tüm bilimlerin kaynağı olmaktadır. Merkezinde sosyal bilimi olan bir uğraş, tarihi tüm sistematiği içinde değerlendirilecektir.
MÜRSEL YILDIZ
GİRİŞ
YORUM GÖNDER