KÜRESEL GÜÇLERİN HAMLELERİNİ DOĞRU OKUMAK
Fay hattının temelsiz zeminine gökdelenler dikenlerin tüm hayallerini yıkabilecek bir oynak politik aldatmacalar tiyatrosu kurulmuş Ortadoğu da.
Kanımca Ortadoğu da ulus devletlerin aşılması şöyle dursun yeni bir formatta yeniden kurgulanıyorlar Irakta ve Suriye’de başlanan süreç Türkiye dahil İran’ i de kapsayacak şekilde genişlik kazanıyor. Nato’nun ileri karakolu Türkiye ile Avrasya’ın uç karakolu İran’ da değişim yaşayacak!
Bir çağ kapanıyor soğuk savaşın yerine yeni bir denkleme dayalı makro dengeler oluşuyor.
Irak ve Güney Kürdistan özgününde yaşanan gelişmeler kuşatılmış-boğulmuş federatif bir model üzerinden Irak merkezi hükümetine güneyin yeniden bağlanmasıdır. Referandum aslında kısmi tanınan hükümranlık hakkının devir edilmesidir. ABD ise bu planın uygulayıcısıdır istikrar yerine sürekli gündem işgal edecek bir gerilim varlığını hep koruyacaktır.
Suriye durumu da bundan farklı değildir Esat’ın kalması da bu yeni proje dahilindedir(ABD-RUSYA).Türkiye’nin süreklileşen bir olağanüstü hal rejimine geçilmesi de tıpkı Güney referandumu gibi hayli soru işareti barındıran bir darbe dinamiği sonucu olmuştu.
Tırmandırılan bu gerilimlerin lokal aktörleri asıl perde arkasında derin güçleri gizleyen paravanlardan ibaret yapılara dönüşmüş durumdalar.
En büyük bedelleri bu süreçte değişim ve demokrasi mücadelesi verenler ödemişlerdir ulus devletlerin sıkı işbirliğinde kıskaca alınan Kürt halkı tarihinin en görkemli direnişini vermesine rağmen yazık ki en büyük ihanete de kendi topraklarında onlar uğramışlardır.
IŞİD ve yeni şia IŞİD haşdi şabi’nin bölgede yaratılması ve de onlara biçilen misyon iyi çözümlenirse oyunun derinliği daha iyi anlaşılacak. Yakın süreçte Türkiye’de ortaya çıkan darbe garabeti, Güney Kürdistan da Irakla yaşanan referandum restleşmesi insan mantığını oldukça zorlayan soru işaretleri içeriyor.
Esat’ın güçlü bir destekle zayıflatılarak ayakta tutulması, Erdoğan üzerinden gelişen rejim değişikliği buna dayanak oluşturulan darbenin niteliği ve eksen kayması yine İran’ın ambargo’nun yanı sıra bölgede vesayet savaşı veren güçleri üzerinden kara tahtaya oturtulması oldukça manidardır. Bununla birlikte tarihi çelişkileri olan İran-Türkiye- Suriye’nin Kürt direnişi-kazanımları- olası statü talepleri konusunda birleşmeleri de işin ilginç boyutlarından biridir.
Büyük zulmün mağduru Kürtleri yeni Ortadoğu da ne bekliyor! Kürdistan coğrafyasın da oynana yeni oyunda Kürtler kurtarıcı mı yoksa Kurban mı? Ulusal birliğin yaratılamamasında dış güçler ve bölgesel projeleri bunda ne kadar etkilidir.
Güney referandumunun küresel güçlerin Kürt halkına bakışını erkenden test eden doğrudan mesajlar içeren bir erken uyarı yönü de mevcuttur ortaya çıkan durum tüm Kürt halkını ayıltmalıdır ve öz gücüne dayalı tedbirler almaya yöneltmelidir.
KHÖ Sayın Öcalan’ın üzerinde ki tecridin Ortadoğu da ki bu gelişmeler ile ilişkisi nedir ve Rojavanın statüsü ne olacaktır? Şuan cevabı merakla beklenen sorular bunlardır.
Ortadoğu da halklar arasında yüzyılları heba edecek çelişkiler-düşmanlıklar yaratılıyor kurbanlar kurbanlarla savaşıyor! Dost düşman diyalektiği burada mantık yerine yönünü ve bilincini yitirmiş soyut duygular üzerinden işliyor.
Herkesin yorulduğu ve güçsüzleştirildiği bıktırıcı savaşlar üzerinden bölgesel dinamiklerin tümü hizaya getiriliyor törpülenerek biçimlendiriliyor. Gerçek katiller sahte kurtarıcılar rolündeler.
Ortak ordu ve ulusal birliğe gelmeyen Kürt güçleri içinde de yeni aktörlerin doğması ve etkinlik kazanması da sürpriz olmayacaktır. Bölgesel statüko yeniden dönüştürülüyor prestij yitimi üzerinden hamleler gerçekleştiriliyor.
Irak ve Suriye ile ivme kazan süreç İran ile Türkiye’yi de içine alacak şekilde genişliyor. Ne Haşdi Şahbi ve türevi gibi İran adına vesayet savaşı verenler İran’ı koruyabilecek ne de Nusra ve Türk ordusunun İdib hamlesi bu çözülme sürecini durdurabilecek!
Bölgesel projede kartlar yeniden dağıtılıyor zamanın ruhunu iyi okuyanlar katılık ve esnekliği özgücüne dayanarak uygulayanlar pozisyonlarını daha da güçlendirecek fırsatlar kazanıyor.
KEREM ÇİFTÇİ- ARŞİV- 2017
YORUM GÖNDER