JİNEOLOJİ (2.BÖLÜM)
JİNEOLOJİ TANIMI:
Yaşam-kadın, doğa-kadın, toplumsal-doğa- kadın özdeşliğine dayalı olarak kadını, yarattığı kültürü, bu kültürün tarihsel topluma yansımasını, hem kadın tanımının hem de onun etrafında oluşan tüm kurum,yapı ve kavramların yaşadığı dönüşümün nedenleri, kaynakları ve sonuçlarını araştırır. Bunları yeniden tanımlama ve kadın doğasına dayalı olarak dönüştürmeyi hedefler. Bunun için teori, örgüt, eylem, kurum yaratmaktan sorumlu görür kendisini. Yani kadının yazılmayan kölelik tarihini açığa çıkarmak kadar özgürlük tarihini yazmayı hedefler. Bu bilimin verilerini kadın hareketlerine sunarak ortak mücadele dinamikleri yaratır. Neden kadın doğasını açıklığa kavuşturmalıdır? Önderlik: Kadın doğası karanlıkta kaldıkça, tüm toplum doğası aydınlanmamış olarak kalacaktır. Toplumsal doğanın gerçek ve kapsamlı aydınlanması, ancak kadın doğasının kapsamlı ve gerçekçi aydınlanmasıyla mümkündür. Kadının sömürgeleşme tarihinden ekonomik, sosyal, siyasal ve zihinsel sömürgeleştirilmesine kadar konumunun açıklığa kavuşturulması, tarihin diğer tüm konularının ve güncel toplumun her yönüyle açıklığa kavuşmasında büyük katkıda bulunacaktır. Şüphesiz kadının statüsünün açıklığa kavuşması meselenin bir boyutudur. Daha önemli boyut kurtuluş sorunuyla ilgilidir. Diğer deyişle sorunun çözümü daha büyük önem taşımaktadır. Toplumun genel özgürlük düzeyinin kadının özgürlük düzeyiyle orantılı olduğu çokça söylenir. Doğru olan bu deyimin içinin nasıl doldurulacağı önemlidir. Kadının özgürlüğü, eşitliği sadece toplumsal özgürlük ve eşitliği belirlemiyor.
Bunun için gerekli teori, program, örgüt ve eylem düzenekleri gerektiriyor. Kadını ‘kutsal ana, temel namus, vazgeçilmez, onsuz olunmaz eş’ statüsünden çıkarıp bir özne-nesne toplamı olarak araştırmaya almak gerekir. Kadın doğası dediğimiz şey nedir? Kadın doğası denildiğinde bahsettiğimiz şey kadının fizyolojik yapısı, doğurganlığı, psikolojisi değildir tek başına. Bunları da kapsar ama bahsedilen şey kuantumda değerlendirilen akışkan enerji halidir, insan topluluklarını, gruplarını toplumsallığa evrilten kültürdür. Önderlik son savunmasında bunu “Kadını öncelikle tanımlamak, toplumsal yaşam içindeki rolünü belirlemek doğru yaşam için esastır. Bu yargıyı biyolojik özellikleri ve toplumsal statüsü açısından belirtmiyoruz. Varlık olarak kadın kavramı önemlidir. Kadın tanımlandığı oranda erkeği tanımlamak olasılık dahiline girer. Erkekten yola çıkarak kadını ve yaşamı doğru olarak tanımlayamayız. Kadının doğal varlığı daha merkezi bir konumdadır. Biyolojik açıdan da bu böyledir. Yaşamın doğası kadınla daha çok bağlantılıdır” diyerek tanımlıyor. Bir kadın doğası tanımlanmasını gerekli kılan en önemli nedenlerden birisi önderliğin en son görüşme notunda pervin için dile getirdiği “Aşiret kadını olma, o kişiliği kültürü dönüştürün. Dönüştürüldüğünü de görüyorum. Arkeolojisi yapılacak kadınsın. Neolitikten alırsın, göbeklitepe’den buraya kadar çok yeni şeyler görürsün. İlk kadın şekillenmesini inceleyebilirsin.
9000 yılda 9 katmanlı kadın incelmesi ile kendi kişisel tarihini karşılaştırmalı olarak ele alabilirsin. Moderniteye geçiş böyle olur. Kapitalizmle yapamazsın. 20 yılda yeni bir kişilik oluşturdun.” Değerlendirmesi önemli bir perspektiftir. Yani kadın doğası üzerinde 9000 yıllık 9 katman var. bunları göz ardı ederek bir kadın tanımı yapmak kendini kandırmak olur. O katmanlardan soyunmak için kadın doğasını açığa çıkarmalıyız. Tarihe, neolitiğe giderek bunu yorumlamak kadar kendimizi de bu temelde çözümlemeliyiz. Önderlik bunu yaparak bizi bu düzeye getirdi ama biz bunu yeterince yapmıyoruz, yapamadık. Oysa özgün ortamlarımız ne kadar cinsiyetçi etkiler altında da olsa çok önemli veriler sunuyor. Ama incelmesi bilim yapılmamıştır. Savaş tarzımızdan, siyaset tarzımıza, örgüt tarzımızdan yöneticilik tarzımıza kadar açığa çıkan veriler eğitimlerde de tartıştığımız gibi aslında 9 katmanlı gerçeği çözememekten yada çok az çözümlemekten kaynaklı “kadın doğası yada kadın renginde” gelişmiyor.
Bunun tıkanma ve zorlanmasını da yaşıyoruz. Bunun da farkındayız. İşte jineolojinin açığa çıkaracağı yada üzerinden bilim yapacağı veriler biraz buradan da açığa çıkabilir. Özgün örgütlenme, özgün yaşam alanları çok muazzam verilerin toplanacağı alanlar olabilir. Bu konudaki yaklaşımımızı doğru belirleyip, bunu ifadeye kavuşturabilirsek aslında en fazla da kadın doğasına ilişkin veriler burada toplanabilir. Yaşam biçimimiz, duygularımız, yaşam-ölüm, kendini dönüştürme deneyimimiz bizden çok uzak görünen bir sürü kelli-felli adamın kazı yaptığı neolitiğe ilişkin veriler kadar belki onlardan daha fazla veri sunacak potansiyele sahiptir. Bakın önderlik de bunu pervin için söylüyor. Arkeolojisi yapılacak kadınsın diyor. Aslında bunları en fazla da bizler kendi üzerimize almalıyız. Kendi arkeolojimizi yapmalıyız.
HAZIRLAYAN: DORŞÎN
YORUM GÖNDER