BAŞKA DİLDE ANNE OLMAK
BAŞKA DİLDE ANNE OLMAK
0 Yorum
832
24-10-2021

BU KİTAPTA ANLATILAN GERİDE KALAMAYANLARIN ÖYKÜSÜDÜR


Türkiye’de yakın dönemde Kürt sorununa ilişkin yapılan çalışmaların birçoğu sözlü tarihi esas alıyor. Sözlü tarih ürünleri ise bize birçok anlamda tarih kitaplarına girmesi uygun bulunmayan ama Türkiye’deki Kürt Sorununun kökenlerini ifade eden bir nitelik taşıyor. Elinizdeki çalışma, yakın dönemde ortaya çıkan ve Kürt Halkı’nın ‘yaşayan’ bir problem eşliğinde mücadelelerini hangi anılar ve anlatılar üstünden diri tuttuğunu göstermesi bakımından önemlidir.


Çalışmayı elime aldığımda aklıma gelen ilk şey, Türkiye’deki son dönem sanatsal üretiminin bir kaç istisna hariç genel olarak ‘geride kalanların’ hikayeleri üstünden kendini kurgulayışıydı. Kendi tarihlerini yazmak için dağa çıkan o gençlerin, yıllarını ve gençliklerini dağa vermiş tarihlerinin belgeden yoksun olmasıydı. Bizim en büyük eksiklerimizden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Her anlamıyla gerilla ve şehir militanları üstüne yazılan tüm eserler, ikinci ya da üçüncü tekil şahısların anlatılarına dayanıyor. Sinema gibi açık bir alanda dahi gerillanın ya da militanın özne olarak ele alınmasından kaçınılıyor.


Bunun üç temel sebebi olabilir. Birincisi gerillaların ortaya çıkardığı tarihsel dökümün sistematik biçimde işlenmesinin en azından Türkçe yayıncılık bakımından henüz gerçekleşmemiş olması. İkincisi, dağa giderek ve gerillalarla görüşülerek Türkiyeli kimi gazeteciler tarafından yapılan çalışmaların birer ‘sözlü tarih’ çalışması olmaktan ziyade haberciliğin ideolojik kuyusundan su çekmesi olarak gözlenebilir. Üçüncüsü de Türkiye’nin mevcut politik atmosferinde Kürt Vatandaş ya da Kürt Kardeş tanımı altına indirgenmeye çalışılan Kürtlük meselesinin Kürtler’in bir ulus olarak kendilerini tanımlamamaları için her geçen gün daha çok baskıyla karşılaştırılması olabilir.
Kürtlük meselesini konuşmadan Kürt meselesini konuşmak, Kürtlük halini, Kürt ulusundan olma halini konuşmadan Kürt bir yurttaş olma halini konuşmak politik anlamda statükonun daha da işine gelebilecek bir perspektiftir. Bu kitap, bahsettiğim her iki çekinceli perspektiften de kaçınan bir tarih çalışması sunuyor bize. Birincisi özne Kürt olduğu kadar Kürtlük de bu perspektifin bir parçası.
Kürtler Kürt olma hallerini bir özne olarak ortaya koymaktan çekinmiyor, Kürt halkının kafasındaki gerilla imgesinin yerine konmak istenen Türkiyeli imgesini bu kitapta görüldüğü üzere akıl ve hissiyat olarak reddediyorlar. Bu bağlamda bu kitabın ‘onurlu’ bir barış ve mücadele kitabı olduğunu söylemek şarttır.


Kitabın temel anlatıcısı olan ‘anneler’, günümüzde Kürtler’e yönelik dökümanlarda görülen ‘egzotik yaklaşımı’ kırmak adına doğrudan birer özne olarak yer alıyorlar. Özellikle görüşülen barış annelerinin söylemlerine baktığımızda, Kürtlük durumunun örgütlü bir biçimde dile yansıdığını ve bu yansımanın Türkiye’de Kürtler’e dair yapılan oryantalist gazetecilik eforlarının tamamını yerle bir ettiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Bu, birçok anlamda moda tabirle ezber bozan bir bakış açısıdır.


Başka bir ezber bozucu ifade de kitap boyunca annelerin aldığı ideolojik konumdur. Anneler, barışa ilişkin olarak aldıkları siyasi konumu hepimizden daha net bir şekilde dile getirebiliyor, hepimizden daha eleştirel olabiliyorlar. Terör kelimesi altında kodlanıp öldürülen evlatlarının acılarını asla dışsal bir faktör olarak görmedikleri için, annelerin meseleleri ‘günlük siyaset’ yerine tarihsel bir tecrübeyle ele almaları, yer yer bizim de düştüğümüz hatalardan kendilerini nasıl uzakta tuttuklarını ve bu hareketin kadın unsurunun neden asla ‘geride kalan’ ya da ‘uzaktan izleyen’ olamayacağını bize açık bir biçimde ifade ediyor.


Annelerin evlatlarıyla kurdukları ilişkilere dair anlatıları, hem Kürtlük’ün hem Kürt’ün diline Kürt olmanın ideolojik kaderinin girmesi. Evlatlarıyla aralarında değişken bir öğreten, öğrenen ilişkisi olan bu anneler için kaybedilenin bir evlat olduğu kadar bir öğreten, öğrenen ve paylaşan olması Kürtler’in ‘anadil’e yaptığı vurgu kadar o dil içerisinde özgürce ifade ettikleri düşünceleri ve kurdukları ilişkinin kutsallığına yapıldığının da bir işareti oluyor. İletişime geçilen annelerin çocuklarının farklı demografik yapılardan geldiğini görmekle birlikte birleştikleri Kürtlük paydasının onları ailelerinin durumları ne olursa olsun sistematik bir ezmeye ve adaletle ilgisi olmayan bir toplumsal yargıya Kürtlük üstünden devletin nasıl mahkûm ettiğini görebiliyoruz. Annelerin gözündeki yaş, görüşmelerde eksilmese dahi sonuç olarak anlatı mağduriyet dilinin yerine gayet dik duruşlu ve politik anlamda kendi bakışını aktarabilen bir ‘kadın’ figürü ortaya çıkarmış. Kürt mücadelesinin asli unsuru olarak kadın mücadelesinin bu denli gelişebilmesinin arkasında gerillalar ve sokak siyasetini sürdüren kadınlar kadar, sokak siyasetinin sonradan da olsa bir parçası olan Kürt annelerinin devrimci iradesinin de olduğunu görmek mümkün oluyor. Başka bir dilde anneliğin anlatısı kadar, bir işgalin ortasında anne olmanın da anlatısı olması ve bu onurlu insanların hepsinin işgale ve dilsiz bırakılma tehlikesine rağmen anadillerindeki o sonsuz ‘serhildan’ı söylemsel olarak da taşıyabildiğinin kanıtı olan bu çalışma, Kürtlük ve Kürt olmak üzerine düşünenler için çıkılması gereken bir başka güzel basamak olarak önümüzde duruyor.
 
Sırrı Sürreya ÖNDER (ÖNSÖZÜ İLE)
Ağustos 2013 - İstanbul 

 

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

EZDA

GÜLÜMSE ÖLÜM UTANSIN

ÜLKEMİN HARİTASIDIR YERYÜZÜNÜN ÇİZGİLERİ

CESUR RUHLARIN EYLEMİ - SANAT

8. SAKİNE CANSIZ FESTİVALİ

FAŞİZMİ YIKACAĞIZ ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANACAĞIZ

SOLGUN SARI

İKLİM KAHVERENGİ

PATİKA

BİR YARA BİNLERCE ACI

DENGÊ ZÊ

GÖZYAŞLARIN HEZİL’E DÜŞMESİN

BAŞKA DİLDE ANNE OLMAK

SİZ DE 'GREV'E KATILIN !

KANDİL GÜNLÜKLERİ - YOLCULUK-(1.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (2.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (3.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (4.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (5.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (6.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (7.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (8.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (9.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (10.BÖLÜM)

KANDİL GÜNLÜKLERİ (11.BÖLÜM - SON)

BİR TANIKLIK ROMANI: EZDA

BİR İNCELEME; GÜNEŞİN VE ATEŞİN ÇOCUKLARI (1.BÖLÜM)

BİR İNCELEME; GÜNEŞİN VE ATEŞİN ÇOCUKLARI (2.BÖLÜM)

BİR İNCELEME; GÜNEŞİN VE ATEŞİN ÇOCUKLARI (3.BÖLÜM)

BİR İNCELEME; GÜNEŞİN VE ATEŞİN ÇOCUKLARI (4.BÖLÜM)

BİR İNCELEME; GÜNEŞİN VE ATEŞİN ÇOCUKLARI (5.BÖLÜM)

ZİWAN Çİ YO?

IVAN ALEKSANDROVİÇ GONÇAROV VE OBLOMOV (1812-1891)

ZİNDANDAN BİR KİTAP DAHA ÇIKTI

BESÊ ANUŞ’UN HAYATI ROMAN OLDU

BAGOK EZGİSİ

NAR SUYUNA BULANMIŞ DÜŞÜM

YPS GÜÇLERİNİN DİRENİŞİNİ ELE ALAN DİZİ: 'TAVA SOR'

NERÎNEK Lİ SER FİLMÊ REŞEBA

BİR YOL HİKÂYESİ

M. ŞOLOHOV VE DURGUN DON ÜZERİNE...

SESİNİ KURŞUN SESİYLE BİRLEŞTİREN DEVRİMCİ SANATÇI: HOZAN SERHAT

NAR SUYUNA BULANMIŞ ŞİİRLER

29'UNCU HÜSEYİN ÇELEBİ EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

“NAR SUYUNA BULANMIŞ DÜŞÜM”

KISA BİR ÖN SÖZ

KOBANÊ’DE BİTMEYEN UMUTLAR

PRAKSİS’İN YENİ ALBÜMÜ FERMAN/DERMAN YAYINDA!