PKK'NİN ''TERÖR LİSTESİ''NDEN ÇIKARILMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
HAMİD: PKK HALKIN VİCDANIDIR, 'TERÖRLİSTESİ'NDEN ÇIKARILMALI
Güney Kürdistanlı Ortadoğu analisti Niyaz Hamid, PKK’nin mücadelesi ve felsefesi ile “halkın vicdanı” olduğunun altını çizerek, ABD ve Avrupa Birliği’nin PKK’yi “terörist örgütler” listesinden çıkarması gerektiğini belirtti.
ANF’nin Kurmancî servisine konuşan Güney Kürdistanlı Ortadoğu analisti Niyaz Hamid, PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılmasının Ortadoğu krizlerinin çözümünde oynayacağı role dikkat çekti.
PKK’nin siyasi, ideolojik ve teorik bir düzeyi olduğunun altını çizen Hamid, “PKK halkın vicdanıdır. Özellikle yüz yıl sonra, işgalci dört ulus-devlet arasında parçalanan Kürt halkının vicdanıdır” dedi.
PKK’nin ABD ve Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması gerektiğini belirten Niyaz Hamid, PKK’nin listede tutulmasının “bölgedeki istikrarsızlık ve sorunların devamı anlamına geldiğini” kaydetti.
PKK’nin artık sadece bir parti ve hareket değil “Ortadoğu ve Dünya için bir proje haline geldiğini” ifade eden Hamid, bu projenin pratik değeri için de “tüm halkların birlikte yaşadığı Rojava”yı gösterdi.
Demokratik konfederalizm projesinin Ortadoğu ve dünyadaki krizler için çözüm olduğunu söyleyen Hamid, şunları dile getirdi:
“PKK’nin terörist örgütler listesinde tutulması faşizmin devam ettirilmesi, Kürdistan ve bölgede işgaller ve katliamların sürdürülmesidir (…) Eğer ABD ve Avrupa Birliği bölgeni istikrarını istiyorsa, Türkiye, İran, Suriye ve Irak gibi ulus-devletlerin çıkarlarına göre hareket etmemeli.”
Hamid, PKK’nin listede tutulmasının insan hakları ölçülerine de aykırı olduğunun altını çizdi.
MADER: PKK O LİSTEDEN ÇIKARILMALI
Eric Fromm Ödüllü İsviçreli akademisyen Ueli Mäder, PKK’nin AB’nin “terör örgütü” listesinde çıkarılması gerektiğini belirterek, doğru temelde ilişki kurularak sorunların çözüleceğini ifade etti.
Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin kampanyasının katılımcılarından olan sosyolog Ueli Mäder, “Mutlaka Öcalan ile bu sorunun çözümü için görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi.
Aralarında Nobel Ödüllü yazar Elfriede Jelinek, filozof Slavoj Žižek, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech, EUTCC Genel Sekreteri Prof. Michael M. Gunter, Plaza de Mayo Anneleri Örgütü kurucu üyesi Nora Cortinas gibi birçok ünlünün içerisinde yer aldığı Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin, PKK’nin Avrupa Birliği’nin (AB) “terör örgütü” listesinden çıkarılması kampanyası devam ediyor.
Kampanyaya destek verenlerin içinde 2022 Eric Fromm Ödülü’nü kazanan İsviçreli ünlü sosyolog Ueli Mäder de bulunuyor.
Mäder kampanyaya destek vermesinin nedenini, “Benim için PKK siyasal ve politik bir örgüt. Uzun yıllardır süren bir çatışma var, bu çatışmalı süreci siyasi olarak çözmek önemlidir. Bunun için siyasi yolların seçilmesi gerekir. Siyasi çözüm için de bu örgütün kabulü şarttır ve demokratik ilkelere göre hareket etmeyi gerektirir” şeklinde özetledi.
Belçika ve Lüksemburg mahkemelerinin “PKK terör örgütü değildir” kararlarının kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Ueli Mäder, bu kararın AB tarafından hala kabul görmemesinin nedeninin, Türkiye’nin NATO üyesi olmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Mäder “PKK’nin listeden çıkarılması noktasında önemli bir karardır. Benim için de önemlidir. PKK, İsviçre ve BM bünyesinde terör örgütleri listesinde değildir” dedi.
SORUNU ÇÖZÜMSÜZ BIRAKIYOR
PKK’nin listede olmasının, Kürt sorununun çözümüne katkı sağlamadığı gibi çözümsüz bırakmasına da neden olduğunu söyleyen Mäder, şöyle devam etti: “Kürt hareketini terörist bir örgüte indirgemek, PKK’yi kriminalize etmek, Kürt sorununun çözüm koşullarını zorlaştıran faktörlerdir. Siyasi ve toplumsal soruna yönelik olan baskı, saldırı ve sömürü böylelikle meşrulaştırıyor. Bundan dolayı yasağın kalkması gerekiyor.”
MUTLAKA ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’da yazdığı kitaplarını okuduğunu ifade eden Mäder, “Mutlaka Öcalan ile bu sorunun çözümü için görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi.
UELI MÄDER KİMDİR?
Ueli Mäder, 1951’de İsviçre’de dünyaya geldi. 1972'den itibaren Basel Üniversitesi'nde sosyoloji, psikoloji ve felsefe okudu. 1983’te doktorasını tamamladı. 1991'den itibaren Kuzeybatı İsviçre Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2001'den 2005'e kadar Freiburg Üniversitesi'nde doçent olarak çalıştı. 2005'ten 2016'daki emekliliğine kadar Basel Üniversitesi'nde sosyoloji profesörüydü. Uzmanlık alanları kalkınma sosyolojisi, siyaset sosyolojisi ve sosyal politikadır. Ueli Mäder, özellikle sosyal eşitsizlik sorunlarının yanı sıra çatışma ve iş birliği araştırmalarında uzmandır. Mäder, 21 Mart 2022’de Almanya’nın Stuttgart kentinde verilecek olan Eric Fromm Ödülü’ne layık görüldü. Ödül verilmesinin nedeni “farklı fikirleri doğru bir üslupla kimseyi kırmadan ifade etmesi ve karşıtlarını bile kırmadan onlarla diyalog kurabilmesi” olarak ifade edildi.
KAYNAK: ANF
YORUM GÖNDER