AVUKATLARDAN BM’YE İMRALI İÇİN ‘ACİL EYLEM’ ÇAĞRISI
Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin Birlemiş Milletler İşkence Özel Raportörü’nü, “acil eyleme” çağırdı.
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile İmralı’daki diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için 3 Şubat tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü’ne “Acil eylem” başvurusu yaptı.
Müvekkillerinden 25 Mart’tan bu yana haber alamadıklarını belirten avukatlar, haber alma talebiyle bu süreçte yaptıkları başvuruları sıraladı.
Avukatlar, BM’ye yaptığı başvuruda İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) daha önce İmralı’ya yaptığı ziyaretler ve tespitlerine yer verdi.
BM İnsan Hakları Komitesi’nin daha önce verdiği kararların da hatırlatıldığı başvuruda, BM Medeni Haklar Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamele yasağını düzenleyen 7 ve 10’uncu maddelerine vurgu yapılarak, BM İşkence Özel Raportörünün harekete geçmesi için “Acil eylem” çağrısında bulundu.
Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan, 1999’da uluslararası bir komplo ile esaret altında alındığından bu yana İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutuluyor.
Abdullah Öcalan ile son görüşme 25 Mart'ta kardeşiyle yapılan telefon görüşmesiydi. Bu görüşme yarıda kesilmişti.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. 7 Ağustos 2019’dan bu yana tüm başvurular yanıtsız bırakıldı.
Avukatların 22 Kasım’da Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusu ardından Abdullah Öcalan hakkında iki yeni görüş yasağı kararı verildiği ortaya çıktı. Başvuruyu reddeden Bursa İnfaz Hakimliği, mahkemenin Öcalan hakkında 12 Ekim’de verdiği 6 aylık görüş yasağını gerekçe olarak gösterdi.
Aynı Hakimlik, ailelerin görüşme başvurusunu da reddederken, İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 18 Ağustos tarihli 3 ay süreyle “Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakılma” kararını gerekçe gösterdi.
KAYNAK: MEZOPOTAMYA AJANSI
YORUM GÖNDER