TÜRK DEVLETİ HER TÜRLÜ KİMYASALI KULLANIYOR, OPCW SESSİZ
Türk devleti son üç aydır insanlığın suç saydığı ve yasakladığı her türlü kimyasal silah ile gazı kullanmaktan geri kalmıyor. OPCW gibi kuruluşlar ise “duymadım, görmedim, bilmiyorum” diyerek “üç maymunu” oynuyor.
Türk ordusu 14 Nisan 2022 günü merkezine Zap’ı koyduğu Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme alanlarına yeni bir işgal saldırısı başlattı. Metîna ve Avaşîn bölgelerini de içine alan saldırılar karşısında HPG ve YJA Star gerillaları çeşitli savaş taktiklerini hayata geçirerek savaş tünellerinde tarihte benzeri az görülen bir direniş hattı oluşturdu.
Gerillanın ani ve şok eylemleri nedeniyle savaş tünellerine yaklaşamayan Türk ordusu, yaklaşık son üç aylık savaş sürecinde dünya kamuoyu ile uluslararası kuruluşların sessizliğini fırsat bilerek daha önce sıkça başvurduğu kirli yönteme yine sarıldı. İşgalci ordu savaş uçakları veya havan/obüslerle hemen hemen her gün içinde yoğun kimyasal gaz barındıran roket ve kazan bombalarıyla savaş tünellerini yoğun bombardımana tutuyor.
Bölgedeki kaynaklar Türk ordusunun başta Çiyareş, Şikefta Birîndara, Şehîd Şahîn, Werxelê ve Kurojahro alanları olmak üzere yoğun kimyasal gaz kullandığına dikkat çekti. Kimyasal gaz saldırıları şüphesiz sadece gerilla güçlerine değil, aynı zamanda bütün canlıları da içine alarak Kürdistan coğrafyası ile doğasına onlarca yıl etkisi sürecek tahribatlar veriyor.
SON SAVAŞTA HANGİ KİMYASALLAR KULLANILIYOR?
Gerilla güçlerinin savaş mevzileri ve tünellerinde geliştirdiği tarihi direniş karşısında çaresiz kalan Türk ordusunun geçen yıllardan farklı olarak bu yılki savaşta daha yoğun ve daha çeşitli kimyasal silahlara başvurduğu görüldü. Patladıktan sonra daha çok çamaşır suyu ve klor kokusunda olan bu gazlar beyaz veya gri renkte ve deterjan kokusu yayan kimyasal bileşenlerden oluşuyor.
Türk ordusunun yaklaşık iki ay boyunca işgal edip yerleşmeye çalıştığı Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan savaş mevzisine karşı devreye koyduğu kimyasalların diğerlerinden farklı olması dikkat çekti. Bu mevzide Bager Gever ve Avzem Çiya komutasındaki bir grup gerilla, 47 gün boyunca her türlü modern savaş tekniğine karşı amansız bir direniş sergiledi.
HPG gerillası Bager Gever (Erkan Dara) Şehîd Berxwedan savaş mevzisinde 2 Haziran 2022 günü üç arkadaşıyla birlikte şehit düşmeden önce işgalci ordunun başvurduğu yeni kirli savaş yöntemlerine ilişkin telsiz üzerinden şu bilgileri aktardı: “Şu ana kadar birçok kez kimyasal silah kullandılar ve bu gazlar tünellere yapışıyorlar, hareket edildiğinde yeniden aktif hale geliyorlar. Bu gazlar arkadaşlarımızın saç ve elbiselerine yapışıyor, bu durumu belgeledik.”
SARI RENKLİ, KOKUSUZ GAZLAR…
Aynı mevzide çekilen ve 25 Haziran 2022’de ANF’de yayınlanan görüntülerde kimyasal silah kullanıldığı bir kez daha kanıtlandı. Görüntülerde siyah ve beyaz tozdan oluşan kimyasal bileşimleri gösteren gaz maskeli bir gerilla, bu gazların çok ağır bir kokusu bulunduğunu ifade etti. Aynı gerilla bu gazların doğrudan nefes yollarına saldırarak insanı nefessiz bıraktığını belirtirken, gazın etkisiyle tünelde duvarların karardığı görülüyor.
Türk ordusunun savaş tünellerine karşı kullandığı yasaklı gaz ve kimyasallar günler sonra da aktif hale gelerek öldürücü olabiliyor. Şehîd Berxwedan savaş mevzisinde çekilen görüntüde konuşan gerilla, rüzgar estiğinde toz şeklinde gazların yeniden havaya karışarak etkin hale geldiğine dikkat çekti. Gerillaların anlatımına göre biber gazının yanı sıra sarı renkli bir kimyasal gaz daha kullanıldı. Diğerlerinden farklı olarak kokusu olmayan bu gaz bitkinliğe yol açıyor.
TRT’DE YAYINLANAN GÖRÜNTÜLER ANLATIMLARI DOĞRULUYOR
2004 yılında TRT'1 de Türk ordusunun "Anti terör birimi" ile ilgili yayınlanan bir belgeselde Türk askerinin göz yaşartıcı bomba kullanımını test ettiği görüldü. Görüntülerde mağaraya atılan imha edici bombanın ardından, göz yaşartıcı bomba atılıyor ve sarı dumanlar yükseliyor. 2011’de bu görüntüleri inceleyen uzmanlar, bu sarı dumanların kimyasal bombalardan çıktığını belirterek Türk devletinden açıklama istedi.
Zira kullanıldığında kırmızı ve sarı renkli bir duman oluşturan bu gazların polisin toplumsal olaylarda göstericilere karşı kullanılmasına izin veren Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (OPCW) yüksek konsantrasyonlarda ve özellikle kapalı mekanlarda öldürücü olabileceği için aynı gazın askeri koşullarda kullanılmasını kesinlikle yasaklıyor. Fakat TRT’de yayınlanan bu görüntülere rağmen OPCW Türk ordusuna yönelik hiçbir inceleme ve soruşturma başlatmadı.
İKİ AYDA 779 KEZ KİMYASALA BAŞVURDULAR
14 Nisan - 14 Haziran tarihleri arasındaki savaş bilançosunu açıklayan HPG Basın İrtibat Merkezi ise Türk ordusunun 779 kez kimyasal silah ve patlayıcı kullanarak onlarca kez savaş suçu işlediğini bildirdi. Savaşın ilk ayında en az 13 HPG ve YJA Star gerillası da kimyasallarla katledildi. Bu gerillalarının 8’i Çiyayê Reş’te, 5’i ise Kurojahro’da şehit düştü.
HPG kaynakları ve ANF’nin bölgedeki muhabirleri son haftalarda ise Türk ordusunun sürekli olarak işgal harekatının kapsamını genişleterek ve daha yoğun şekilde yasaklı kimyasal silahlara başvurduğunu aktardı. Buna göre 15 Haziran - 5 Temmuz 2022 günleri arasındaki 20 günlük savaş sırasında Türk ordusu en az 162 kez yasaklı olan kimyasal silahlara başvurdu.
SON 20 GÜNÜN KİMYASAL SİLAH BİLANÇOSU
İşte son 20 günde Kürdistan özgürlük gerillasının direniş tünellerine karşı işgalci ordunun kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırı ve bombalamaların ayrıntıları:
15 HAZİRAN: Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Şehîd Zemanî savaş tünellerine yaklaşmaya çalışan işgalci orduya HPG gerilla güçleri müdahale edince işgalciler bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Daha sonra savaş tünelleri gri renkte ve deterjan (tursil) kokusu yayan kimyasal silahlarla bombalandı.
16 HAZİRAN: Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerinin önünde ateş yakan işgalci ordu birlikleri 4 kez kimyasal gaz kullandı.
20 HAZİRAN: Girê Hakkarî Direniş Alanı’daki Şehîd Hêjar savaş tünelleri 5 kez kimyasal silahlarla bombalandı.
21 HAZİRAN: Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünelleri 5 kez kimyasal silahlarla bombalandı. Aynı gün Girê Şehîd Çekdar’daki savaş tünelleri de kimyasal silahlarla gerçekleşen saldırının hedefi oldu.
24 HAZİRAN: Girê Cûdî Direniş Alanı’nda bulunan Şehîd Çekdar, Şehîd Yıldız ve Şehîd Yunus savaş tünelleri 13 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı. Aynı günü Zap bölgesine bağlı Şikefta Birîndara ve Karker Direniş Alanları 13 kez kimyasal silah, Werxelê Direniş Alanı da 4 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
25 HAZİRAN: Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Şehîd Yunus savaş tünelleri 12 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
25-26 HAZİRAN: Şehîd Berxwedan ve Şikefta Birîndara Direniş Alanları her iki günde toplam 24 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
28 HAZİRAN: Girê Cûdî, Karker ve Şikefta Birîndara Direniş Alanları’nda bulunan savaş tünelleri 7 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
30 HAZİRAN: Karker Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Rêber savaş tünelleri 3 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
1 TEMMUZ: Şikefta Birîndara, Girê FM ve Girê Cûdî Direniş Alanı’nda bulunan savaş tünelleri kimyasal silah ve patlayıcılarla 11 kez bombalandı. Kullanılan kimyasal silahların çamaşır suyu ve klor kokusunda olduğu tespit edildi.
2 TEMMUZ: Kokerê, Şikefta Birîndara, Werxelê, Girê Hakkarî ve Girê Cûdî Direniş Alanı’nda bulunan savaş tünelleri kimyasal silah ve patlayıcılarla 17 kez bombalandı.
3 TEMMUZ: İşgalci ordu Girê Cûdî, Şikefta Birîndara, Karker ve Kokerê Direniş Alanları’nı 21 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. Gerilla güçleri kullanılan bazı kimyasalların beyaz renkte olduğunu gözlemledi.
4 TEMMUZ: Saldırılarında sonuç alamayan Türk ordusu Zap’ın batısındaki işgal harekatını Girê Amediye hattına doğru genişletirken, savaş mevzilerine ve tünellerine karşı çok yoğun şekilde kimyasal silah kullandı. Türk ordusu bu alanda bulunan Girê Hakkarî, Girê Cûdî, Şikefta Birîndara, Şehîd Umîd ve Kokerê savaş mevzilerini 22 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. HPG, bu saldırıda 6 çeşit kimyasal silah kullanıldığını tespit etti.
‘NATO KARTIYLA ‘KİMYASALA İTİRAZ ETMEYİN’ DİYOR’
Türk devletinin 1997 yılından bu yana üyesi olduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), HPG’nin kimyasal silah kullanıldığına dair bütün açıklama ile Kürt kurum ve kuruluşların çağrılarına rağmen sessizliği tercih ediyor. ANF’nin Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan OPCW’nin basın merkezi ile İngiltere, Almanya ve Fransa’nın OPCW’deki temsilciliklerine e-posta yoluyla gönderdiği “Türkiye’ye karşı bir inceleme başlatacak mısınız?” biçimindeki sorusu yanıtsız bırakıldı.
OPCW merkezinin önünde Kürdistanlılar ile dostlarının eylemleri geçtiğimiz Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürmesine rağmen OPCW cephesinden hiçbir açıklama gelmemişti. Üstelik OPCW görevlileri heyetlerin görüşme girişimlerini de engelleyerek Kürdistanlıların kimyasal silah kullanıldığına dair somut belge ve kanıtların bulunduğu dosyayı almayı bile kabul etmedi.
Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan’a göre uluslararası arenanın, özellikle de batılı ülkelerin kimyasal silah kullanımına karşı sessizliğe bürünmesinin perde arkasında Türk devletinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı kullandığı veto kartı var.
20 Haziran 2022’de Medya Savunma Alanları’ndaki gerillalara seslenen Karayılan, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: “Faşist-katil Türk devleti, Kürt halkına karşı NATO kartını kullanıyor. Türk devleti İsveç ve Finlandiya'nın üyelik veto olayını kimyasal silahlara itiraz edilmemesi için kullanıyor. Birinci amaçları bu, ikinci amaçları ise Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılması. Esas olarak bu taleplerin her ikisini elde etmeyi amaçlıyor.”
https://firatnews.com/analIz/kurdistan-daki-savasta-taktik-nukleer-silahlar-devrede-172138
https://firatnews.com/kurdIstan/werxele-de-termobarik-kullanildi-169060
https://firatnews.com/analIz/gerilla-2021-deki-isgal-saldirisini-nasil-puskurttu-169511
https://firatnews.com/kurdIstan/turk-devletinin-kullandigi-kimyasal-silahlarin-goruntuleri-172240
KAYNAK: ANF
YORUM GÖNDER