ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)
Nesrin: Devrim’de eğitimin farklı bir anlamı vardır
Eğitim ve Öğretim Kurulu Üyesi Nesrin, Rojava Devrimi’nde her halkın eğitimini anadilinde aldığını belirterek; "Devrim sırasında her halk kendi dilinde okuyor, herkesin kendi dilini koruma ve geliştirme hakkı var. Bu temelde Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitim veriyoruz."
Toplumun zihniyet devrimi eğitim faaliyeti ile yapılır. Eğitim faaliyeti ile zihniyet devrimi kendini somut koşullara göre yeniden inşa eder, böylece kendini kurar. Bu nedenle toplumu eğitme işi doğal bir sorumluluktur ve bunun birilerine havale etmeden yerine getirilmesi gerekir. Gençlerine ve çocuklarına sahip çıkamayan toplumlar varlığını sürdüremez. Toplumsal akıl ve bilinç ise, bir toplumun tarihsel verilerinin bir sonucu olarak yaratılır ve geliştirilir.
Özellikle devrim ve demokratik özerklik alanlarında eğitimin ayrı bir önemi vardır. Rojava Devrimi’nde eğitim, ulusal bir hak olarak görülüyor. Bu temelde Eğitim ve Öğretim Kurulu Üyesi Nesrin, eğitimin önemi ve Rojava Devrimi’nin getirdiği değişimler hakkında ajansımıza konuştu. Nesrin, devrimde eğitimin özel bir anlamı olduğunu, herkesin ulusal hakkıyla bu devrimde eğitimini alabileceğini ifade etti.
Nesrin önce devrimin getirdiği değişimlere odaklandı ve şöyle başladı; “Adım Nesrin, Eğitim ve Öğretim Kurulu Üyesiyim. Rojava Devrimi başladığından bugüne kadar hem Kürtçe dili açısından hem de kadın açısından çok şey değişti. Bu değişimlerin temeli Önder Apo’nun düşünce ve felsefesidir. Eskiden kadınlar başını kaldıramazdı, bugün kadınların savaş meydanlarında nasıl yer aldığını görüyoruz, kadınlar her alanda öncü oldular. Bugün hangi kuruma girsek çoğu kadındır. Kadının yaşadığı tüm gelişmeler Önder Apo’nun düşünce ve felsefesine dayanmaktadır. Mevcut tüm zorluklara rağmen kadınlar adımlarını tekrar atmaktadır, çünkü güçlü bir iradeye sahiptirler ve tüm zorluklara karşı savaşıyorlar.”
“Devrim’de eğitimin farklı bir anlamı var”
Nesrin, eğitimin devrimdeki rolü ile konuşmasını sonlandırarak; “Devrimde eğitimin farklı bir anlamı var. Devrimde her halk kendi dilinde çalışıyor, herkesin dilini koruma ve geliştirme hakkı var. Bu temelde Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinde eğitim veriyoruz. Okullar seviyesini geçtik, burada hem üniversiteler hem de yüksekokul açtık, bunlar bizim için önemli gelişmeler. Eğitimimiz Demokratik Ulus’a dayanıyor, herkes kendini içinde bulabiliyor.”
ÎLAN KOBANÊ (NÛÇE CİWAN)
YORUM GÖNDER