BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)
BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)
0 Yorum
430
28-01-2022

MEŞRU SAVUNMA STRATEJİSİ

Savunma Hakkının Doğal Ve Meşru Temelleri;

Meşru savunma konusunu tanımlamak için öncelikle doğa ve toplumda savunma olgusunu ele almak gerekmektedir. Her canlının yaşam güdüleri arasında kendini savunmak başta gelmektedir. Yaşamak, varlığını sürdürmek içgüdüsel ve refleksi düzeyde tüm canlıların doğuşundan itibaren vardır. Kendini savunmak yaşamaktır. Savunma olgusunun canlının varoluşsal gerçekliğiyle bu denli özdeş olması onu kutsal kılmıştır. Yaşam hakkının kutsallığı savunma hakkını da kutsal kılmaktadır. Tüm canlıların beslenme, güvenlik ve üreme gibi üç temel ortak güdüsü vardır. Üçü de birbirine bağlıdır ve doğuştan itibaren vardır. İlkel haliyle yaşamda kalmanın, varlığını sürdürmenin içsel yönelimleri olarak vücut bulurken, sonraki yaşam şekillenişini de bu üçlü belirler. Fakat güvenlik ya da savunma ihtiyacı çoğu zaman öne çıkar. Çünkü beslenme veya üreme ortamı savunmasız, korunaksız bir ortamda mümkün değildir. Bu nedenle tüm canlılarda savunma refleksi, hareket tarzına ve şekillenmesine yön vermiştir. Doğanın bin yıllarca gelişip şekillenen canlı türlerinin savunmaya göre biçim aldıklarını kesin bir biçimde söylemek mümkündür. Çünkü buna göre biçim alamayanlar yaşayamamışlardır. Bu savunma refleksinin bir sonucu olarak insanlarda ve daha değişik bazı hayvan türlerinde toplumsallaşma gelişirken, bir kısım hayvanlar ise doğa ve diğer canlılardan kendilerini savunacak şekiller almışlardır. 

Örneğin, birçok böcek türü yaşadıkları bitki veya toprak ortamının rengini almıştır. Aksi halde böcek yiyen başka hayvanlara kolayca yem olurlar. Kaplumbağaların kendilerini koruyacak sert bir kabukları vardır. Uzun ömürlü olmalarını bu kabuklarına borçludurlar. Aslan kendini gücü ile korur. Kaplan kendini hem gücü hem de çevikliği ile korur. Tavşan hızlı koşuşuyla, tilki hem hızlı koşması hem de kurnazlığı ile kendisini korur. Yani her birinin kendini savunacak ayrı özellikleri vardır. Kimi çiçek türleri de kendi içlerine kapanarak korunurlar. Kuşlar yumurtalarını başka canlının kolayca ulaşamayacağı yerlere bırakırlar. Savunma sadece yaşamın sürdürülmesi için diğer canlı türlerinden gelen saldırılara karşı korunmakla sınırlı değildir. Doğaya karşı da savunma vardır. Örneğin her hayvanın soğuğa karşı mutlaka bir çeşit savunması vardır. Bazılarının kürkü kalındır, onları soğuktan korur. Bazı bitkiler ağaç veya kaya gölgelerinde yeşerir. Aksi halde güneşin sıcağında yaşaması mümkün olmaz. İnsan topluluğu da yaşam alanlarını besin kaynakları ve barınma olanakları kadar soğuk-sıcak, sel, çığ gibi doğa olaylarını gözeterek belirler. Doğanın reaksiyonlarına karşı canlıların kendilerini savunmaları kendi yaşamları için temel bir konudur. Dolayısıyla şöyle denilebilir: Savunma, hem diğer canlılardan gelebilecek tehlikeye karşı hem de doğa reaksiyonlarına karşı bir canlının yaşamını idame ettirebilmesi için zorunludur. Savunma olmadan yaşam olmaz. Bir klan var olabilmek için kendisini savunmak zorundadır. Neden ve neye karşı? Diğer klanlarla karşılaştığında saldırı olursa kendini koruyabilmelidir. Vahşi hayvanların saldırılarına karşı kendisini savunabilmelidir. Yine doğal afetlere karşı ancak kendini savunarak yaşamını sürdürebilir. İnsanlar, yaşamlarını sürdürebilmek ve dolayısıyla kendilerini savunabilmek için bir araya gelmiş, toplumu oluşturmuşlardır. Toplum haline gelmek, toplumsallık düşünce gücüne dayalı olarak en büyük savunma gücü olmuştur. Toplumsal yaşamın temeli de burada başlıyor. Yani klan yaşamı toplumsal bir yaşamdır. Hem varlığını sürdürebilmesi için, hem de tüm bu saldırılara karşı kendisini savunabilmesi için bu birliğe ihtiyacı vardır. 

İlk toplumsal form olan klanın oluşum tarzı savunma olgusuyla doğrudan bağlantılıdır. Klanın toplumsallığını korumak için çok katı ahlaki kurallara sahip olmasının anlamı da burada ortaya çıkmaktadır. Klan ya toplumsallığını koruyacak ya da yok olacaktır. Bu tespitlerden hareketle insan türü için ilk, temel ve vazgeçilmez savunma gücünün toplumsallaşmanın kendisi olduğunu belirtebiliriz. Doğal toplumdaki insanlarda fazla sorunsallık yoktur. İnsanların sorunları daha çok doğayla bağlantılıdır. Bazen kabileler arası beslenme alanları üzerine kavgalar olabilmektedir. Sonraki aşamalarda çobancı toplumlarla tarımcı toplumlar arasında kavgalar çıkmıştır. Fakat bir kabile diğerini köleleştirmiyor veya bitirmiyor. Bir kabilenin diğer bir kabileyi bitirmesinde herhangi bir çıkarı yoktur ki bitirsin. Doğaya ve kendilerine saldıran hayvanlara karşı yürütülen bir savunma durumu söz konusudur. Yaşanan bu anaerkil sistemde insanlar kendi içlerinde birbirlerine karşı kendilerini koruma durumunu ahlaki ilkeler temelinde toplumsallığını koruyarak gerçekleştirmişlerdir. İnsan toplumunun %98’lik bölümünü oluşturan doğal toplumda insanlar arasında eşitlik vardır. Komünal bir yaşam söz konusudur. Dayanışma ve paylaşım esastır. Bilindiği gibi giderek klan yaşamında bir iş bölümü şekilleniyor. Erkek ve kadın arasındaki bu iş bölümünde erkek daha çok avcılık kadın ise toplayıcılık ve sonra tarım işlerini geliştiriyor. Binlerce yıl süren bu doğal yaşamın bir aşamasında tarımda fiziki güç gerektiren sabanın kullanılması erkeğin giderek ön plana çıkmasını da beraberinde getirir. Tarım alanlarının genişlemesi ve erzak depolama giderek bir birikim oluşturur. Avcılıkla kurnazlaşmış erkek giderek bu birikim üzerinden aile ve toplum üzerinde egemenlik kurmaya başlar. Bu dönem kadın ve erkek arasında çelişki ve çatışmaların başladığı bir dönemdir. Avcılık yaptığı dönemde erkekte kurnazlık gelişmiştir. Avını nasıl düşüreceğine yönelik tasarı kabiliyeti erkekte kurnazlığı ve analitik zekayı geliştiriyor. Hile yapmazsan avcılık da yapamazsın. 

Çünkü tuzak kurmadan av da olmaz. Avcılık erkekte hem şiddet duygusunu geliştiriyor, hem de vicdani yönünü zayıflatıyor. Çünkü her gün bazı canlıların yaşamına son veriyor. Her ne kadar toplumun yaşamını idame ettirebilmesi için yapılmış bir iş olsa da zamanla duygu ve düşünce şekillenmesini de etkiliyor. Tarım toplumunun ilerlediği dönemde saban ve daha sonraki aşamalarda kanallar yoluyla sulama tarımına geçilmesi erkekteki güç olma olgusunu daha da pekiştiren bir zemin sunuyor. Böylece erkek kendini daha çok merkeze oturtuyor. Erkek tarafından kadının şiddet, hile ve kurnazlıkla egemenlik altına alınması mitoloji üretiminin de temel konusu haline gelerek tüm toplumda egemenliğin tesis edilmesi süreci başlatılıyor. Erkeğin güç ve şiddet uygulaması anaerkil dönemin bitmesinin nedeni oluyor. İnsanlar arasında farklılaşmaların doğmasına yol açıyor. Erkek iktidar, kadın ise ezilen cins haline geliyor. Erkek bunu vicdansızca ve hileyle yapıyor. Daha sonra kendi hem cinsini de yani erkeği de köleleştiriyor. Kölelik de böyle başlıyor. Böylece şiddet erkeğin bir yaşam tarzı haline geliyor ve kendisini yürütmek için de bunu sistemlileştiriyor. Sümer rahip toplumunda bunun mitolojik izahı yapılıyor. Gökyüzünde tanrı, yeryüzünde kral ve onun sistemi olan devlet oluşturuluyor. Sınıflaşmaya dayalı olarak geliştirilen bu sistem şiddet sistemidir. Mitolojik üretimle de şiddetin ve egemenliğin meşruiyeti sağlanmak isteniyor. Sümer rahip devletinin ideolojik hakimiyetle sağladığı üstünlük, yönetim sanatı, şiddet ve zor aygıtlarıyla pekiştirilerek insanlık tarihinde devletli-iktidarcı uygarlık sistemini başlatmış ve günümüze kadar da biçim ve boyutları değişse de özünü koruyarak gelmiştir. Hem kadının köleleştirilmesi hem de şiddetin ve egemenliğin sistemlileştirilmesi devlet şahsında kanun ve yasalara bağlanarak sürdürülmüştür. Doğal toplumu gerileten, parçalayan, tahrip eden bu sisteme karşı savunma hakkı da eş zamanlı olarak ortaya çıkıyor. Yani saldırı durumu beraberinde direniş ve savunma olgusunu da getiriyor. 

Tarihte büyük köleci devletlerin çıktığına, kendilerini bu sistem üzerinden inşa ettiklerine kitabımızın ilk bölümünde değinmiştik. Bu sistemin saldırısına maruz kalan toplumlar da özgür iradelerini korumak, özgür yaşamak için direnişe geçiyorlar. Gutilerin, Hurilerin, Medlerin, Zerdüşt’ün, Spartaküs’ün, peygamberlerin, mezheplerin, kabilelerin, etnisitelerin direnişleri devletçi uygarlık saldırısına karşı direniş ve savunma tarihini anlatır. Tarihi, egemenlerin bakışıyla ele alanlar direnişleri ya görmezden gelmiş ya da bastırılması gereken ilkel, barbar, gerici hareketler olarak değerlendirmişlerdir. Oysa insanlar arasında egemenlik erki oluştuğundan bu yana tarih, egemenlerle ezilenlerin mücadelesi ve çatışmasıyla şekillenmiştir. Tarihe ezilenlerin, direnenlerin penceresinden baktığımızda tüm çağlar boyunca savunma hakkı yaşam hakkıyla özdeşleşmiş ve kutsal görülmüştür. Nitekim 18. yüzyıla geldiğimizde “savunma hakkı” felsefi ve hukuki temelde özel bir konu olarak insanlığın gündemine gelmiştir. 19. yüzyılda “herkesin kendini savunma hakkı vardır” ifadesiyle hukukta yerini bulmuştur. 20. yüzyılda ise savunma hakkının kutsallığı teslim edilip uluslararası hukuk ve sözleşmelerde yerini almıştır. 1948’de Helsinki İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, yaşam ve savunma hakkını tüm hakların temeli haline getirmiştir. Yazılı hukukta olsun veya olmasın, savunma hakkı doğal toplumdan itibaren ahlaki bir ilke olarak her zaman var olmuştur. Altın Hilal’de gelişen uygarlık içerisindeki ilişki tarzına bakıldığında savunma, söz verme, onur gibi ahlaki değer ve kavramlaştırmaların hakim olduğu bir toplum gerçekliğiyle karşılaşılır. Kabile, aşiret ve etnisiteler devletli uygarlığa karşı direnirlerken ahlaki ilke, kendi özgürlüklerini savunmaktır. Başka toplumu egemenlik altına alma söz konusu değildir. İbrahimi dinler geleneğinde yine ahlaki ilkelerin başat olduğunu görüyoruz. Sebepsiz öldürme veya saldırma mahkum edilmiştir. Zerdüştlükte bu ahlaki ilkeler toplum yaşamına tamamen egemen kılınmak istenmiştir. Hiçbir ahlak kuralı tanımayan savaş olgusu devletçi egemenliğin karakteri olarak şekillenmiştir.

 Doğal toplum özelliklerini taşıyan hiçbir toplumda egemenlikçi sistemin vahşi, ahlaksız, kuralsız savaş ve şiddet anlayışına rastlanmaz. Örneğin Truva Savaşı’nda çarpıcı bir sahne vardır. Aşil Hektor’un bulunduğu kalenin önüne gelerek, savaş meydanına tek başına çıkar. Buna karşı Hektor da tek başına çıkar. Kesin bağlayıcı ahlaki ilke olmasa kurnazlık yapıp, tek gelmesinden yararlanarak, askerleriyle topluca saldırabilir, tasfiye edelim, diyebilirdi. Ama dikkat edelim, Hektor bunu yapmıyor, her ikisi yalnız savaşıyorlar. Herkesin gözünün önünde Aşil Hektor’u öldürdükten sonra cenazesini de arabaya bağlayıp, götürüyor. Bütün askerleri gözyaşı dökmesine rağmen kimse müdahale etmiyor. Çünkü bir ahlaki ilke ve uyulması gereken yasa vardır. Bu yasalara uymak insanlıkla eş değerdir. Bunun için kimse buna karşı sesini de çıkarmıyor. Demek ki bu bir ahlaki ilkedir. O insanlardaki ahlaka göre, hiç kimse Hektor en büyük komutanımızdır, yalnız bırakmayalım, biz de saldıralım diyemez. Üstelik herkesin çok sevdiği ve bağlı olduğu bir komutandır. Herkesin gözünün önünde öldürülüyor ama ahlak yasası müdahale etmeye müsaade etmiyor. Birisinin çıkıp, Aşil’e ok atmasına veya farklı bir biçimde saldırmasına kesinlikle yaşamsal bir ilke olan ahlak ilkeleri müsade etmiyor. Birbirlerinin düşmanlarıdırlar, birbirlerini öldürüyorlar ama yine de bir ahlak yasası vardır. Hektor’un babası gizlice gidip Aşil’i görüyor. Ondan cenazeyi vermesi için ricada bulunuyor, cenazesini alıyor. Düşmanıdır ama cenazesini veriyor. Cenazenin yası bitene kadar da herhangi bir hücum veya saldırı durumu olmuyor. Yas bittikten sonra savaş devam ediyor. Demek ki o zaman savaşta kurallar vardır. Bunlar yazılı değil, ahlaki kurallardır. Bu ahlaki kurallar o kadar oturmuş ki insanlıkla özdeşleşmiştir. Köleci devletlerden günümüze kadar tüm devlet sistemlerinde savunma hakkı sürekli olarak çiğnenmiştir. En fazla da bu hakkın kapitalist sistem devletleri tarafından çiğnendiğini görüyoruz. 

Bilindiği gibi kapitalizmin doğuş sürecinde Hollanda, İspanya gibi devletlerin dünya kıtalarına açılımı, yine “güneş batmayan imparatorluk” diye bilinen Britanya gibi imparatorlukların oluşması savunma hakkının çiğnenmesi temelinde gerçekleşmiştir. Kapitalist dönemde sınırsız kar, sınırsız saldırı ve sınırsız egemenlik anlayışı doğmuştur. Bu nedenle insan doğası ve savunma hakkı en fazla kapitalist modernite anlayışı tarafından ezilmiştir. Buna karşı savunma da her zaman ezilen toplumların yaşamak için zorunlu bir görevi olmuştur. Kapitalist modernitede saldırılar bir sisteme kavuşturulmuş; toplu katliam ve öldürme silahları geliştirilmiştir. Tüm teknoloji ve saldırı silahları savaşların geliştirilmesi için hizmete konulmuştur. Eskiden ok ve kılıçlar vardı. Daha sonra barut bulundu. Teknolojinin gelişmesiyle işin ucu kitle imha silahlarının ve atom bombasının icadına kadar vardı. Dolayısıyla bundan sonraki savaşlarda yüzlerce değil, binlerce, yüz binlerce insan ve canlı katledilir hale geldi. Paralelinde doğanın sınırsız tahribatını da getirdi. Şunu rahatlıkla belirtebiliriz ki, savunma hakkına karşı en büyük kıyımlar kapitalist sistemde geliştirilmiştir. Uluslararası sözleşmelerde savunma temel bir hak olarak tarif edilmiş ve tanınmış olmasına rağmen uygulamada bu hak sadece egemen devletlere ait bir hakmış gibi yaklaşılmaktadır. Bu gerçek binlerce defa pratikte görülmüştür. Örneğin günümüzde bir kapitalist devlet dünyanın bir ucundan kalkıp öbür ucuna saldırıya girişiyor, insanların ve tüm canlıların yaşam haklarını çiğneyebiliyor ve bunu da kendisine hak görüyor. Üstelik saldırısının adını da “kendini savunma” veya “meşru müdafaa” biçiminde adlandıracak kadar bir saptırma içerisine girebiliyor. Burada gerçekler ve hakikatler çiğnenmiştir. Kutsal savunma hakkını kendisi için bir kalkan olarak kullanabiliyor. Savunma hakkı bu biçimde tahrip edilse, çarpıtılsa bile onun kutsal yerini ortadan kaldıramazlar. 

Çünkü savunma, toplum gerçekliğinin, yaşamın en temel ve vazgeçilmez kutsal hakkıdır. Toplumların kültürlerini, dillerini, değerlerini savunmaları en doğal ve zorunlu haktır. Hatta bir hak olduğu kadar bir görevdir. Çünkü kendini savunamayan toplum değerleriyle birlikte onurunu ve özgürlüğünü yitirir. Günümüzde BM’de devletler birbirlerine bu hakkı tanıyorlar. Yani bir devlet diğerine saldırdığında diğerinin kendini korumaya hakkı vardır, deniliyor. Ama bu kural sadece devletlerle sınırlı olamaz. Savunma hakkı doğal bir haktır ve devletlerden önce de vardı, bugün de olacaktır. Bu hak, toplumlarda ahlaki ve insani değerler üzerine gelişmiştir. Dolayısıyla devletlerarası bir hak biçiminde tanımlamak ve bununla sınırlandırmak tamamen egemenlikçi sistemin sürdürülmesine dönüktür. 

MURAT KARAYILAN (HEVAL CEMAL)

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2