BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)
BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)
0 Yorum
811
07-01-2022

ULUSLARARASI KOMPLO VE GERİ ÇEKİLME SÜRECİ

“Güneşimizi Karartamazsınız” 

9 Ekim 1998’de Önderliğin Suriye’den çıkmasıyla başlayan uluslararası komplonun başlangıcı, daha önce de ifade edildiği gibi 1992’ye dayanmaktadır. 1992 yılında PKK hareketine karşı geliştirilen imha konsepti, 9 Ekim’le yeni bir aşamaya vardırılmıştır. PKK’ye karşı neden bir komplo gerçekleştirildiğine ilişkin derinlikli değerlendirmeler Önderlik tarafından yapılmıştır. Uluslararası egemen güçler PKK çizgisini stratejik çıkarları için tehlikeli görmüşlerdir. Kürdistan’da Önder Apo öncülüğünde gelişen çizgi, özgür Kürt çizgisidir. Özgür Kürt çizgisi, Kürt toplumunda ve Ortadoğu bölgesinde halklara dayalı demokratik bir sistemi amaçlamaktadır. Uluslararası güçler Kürdistan’da böyle bir çizginin gelişmesini riskli bulmuşlardır. Önder Apo’nun geliştirdiği çizginin özellikle 1991-92’lerde sağladığı gelişmeyle bütün Kürdistan parçalarını etkileme düzeyine ulaştığı, eğer önü alınmazsa Kürdistan’a hakim bir hareket haline geleceği tespitinden hareketle bir taraftan karşıtı olabilecek, onu barajlayacak işbirlikçi çizgiye mensup Kürt oluşumlarını desteklerken, öbür taraftan da Türk devletinin PKK hareketini imha etme konseptini desteklemişlerdir. PKK’yi tasfiye etme konseptinin en büyük destekçileri NATO’ya üye ülkelerdir. Bu temelde PKK’ye karşı geliştirilen operasyonlar yok etme karakterlidir. 

O halde rahatlıkla şöyle bir belirleme yapılabilir: 1992’den sonra Türk ordusunun PKK’ye karşı geliştirdiği operasyonlar uluslararası niteliktedir ve uluslararası güçlerin desteğine sahiptir. Uluslararası güçlerin yoğun desteği temelinde, Kürt işbirlikçi güçleri de bu bloğa dahil edilerek, PKK’yi yok etmeyi hedeflemişlerdir. Bu konsept temelinde gerillaya yönelik kapsamlı imha operasyonları geliştirilirken, Önderliğe dönük de suikast ve hareket alanını daraltma yönelimleri geliştirilmiştir. 9 Ekim 1998’le beraber gerillaya karşı yoğun bir yönelim konsepti ardından, bu kez direkt Önderlik hedeflenmiştir. Komplo süreçlerinin en önemli yönü genellikle ateşkes dönemlerinde saldırıya geçilmesidir. PKK tarafından Kürt sorununun siyasal zemine taşınma çabalarının yoğunlaştığı dönemlerde karşı saldırılar daha fazla artmıştır. 6 Mayıs 1996 tarihinde Önderliğe karşı geliştirilen suikast girişiminde Kasım 1995’te ilan edilen ateşkes süreci fiilen devam etmekteydi. Yine Önderliğin 1 Eylül 1998’de ilan ettiği ateşkese komployla cevap verilmiştir. Kürt sorununu siyasal yollardan çözmeye hazır olduklarına dair verdikleri mesajlardan sonra komplo geliştirmeleri ilginçtir. Uzatılan barış elini kesme, kırma anlamına gelen bu yaklaşım “yok etme” mantığında ısrar anlamına gelmektedir. ‘Siyasi ve askeri olarak var olma hakkınız yoktur, özgür Kürt’ün yaratılmasına izin vermeyeceğiz’ yaklaşımının pratik uygulamaya kavuşturulması zihniyetinin tüm çıplaklığıyla kendini açığa çıkarmasıdır. 

Esas olarak 1 Eylül ateşkesi ile Önderliğin geliştirmek istediği süreç, savaşın tümden durdurulmasına yönelikti. Hatta uluslararası komplo startının verildiği 9 Ekim’de Önderliğin Şam’dan ayrılmasına neden olan çıkış ardından Kürdistan’da gerilla sahalarını değil de, Avrupa’yı tercih etmesi barışçıl çözümde ısrar etmesinden kaynaklı bir tercihtir. Önderlik barışçıl çözümde ısrar etmesine rağmen hedeflenmiştir, barışçıl arayışı komplo ile cevaplandırılmıştır. Bu yaklaşımın verdiği mesaj çok açıktır, gösterdikleri yaklaşım yok etme kararında ısrarlı olunmasıdır. Komplo sürecinin başlamasıyla beraber PKK yönetimi, ileri gelen komuta ve kadrosu PKK VI. Kongresi için bir arada bulunmaktaydı. Hatta Önderlik Moskova’da iken VI. Kongre sürecini yönlendirmiş, gereken perspektifleri vermiştir. Fakat Moskova’da durumların giderek ciddiyet kazandığı, zeminin sağlam olmadığı anlaşıldıktan sonra farklı arayışlar gündeme girmişti. İran seçeneği bu dönemde gündeme geldi. Bu eksende ben bizzat Tahran’a giderek, İranlı üst düzey devlet yetkilileriyle görüşmeler yaptım. Amaç, Önderliğin gizli bir biçimde Ermenistan üzerinden İran’a getirilerek, kısa bir süre de olsa yerleşmesine olanak açmaktı. İranlı yetkililer görüşmede uzun uzun bunun niçin olamayacağını ifade etmişlerdi. Temel yaklaşımları İran’ın son mevzi olduğu, çok fazla ağırlık vermememiz gerektiği, buna hem bizim hem de kendilerinin dikkat etmesi gerektiği yönündeydi. 

Başka zaman Önderliğin İran’a gelebileceğini, ancak bunun şimdilik mümkün olmadığını ifade ederek, isteğimizi geri çevirdiler. Reddetme yumuşak dil ve geniş izah ardından gelmişti. Önderlik bunun üzerine Roma’ya gitti. Rusya esas olarak, uluslararası düzeyde çok ciddi dayatmalar ve ekonomik çıkar karşılığında kendi kanunlarını ve yasalarını çiğneyerek, DUMA’nın oy birliği ile misafir olarak kabul etmiş olmasına rağmen devlet yönetimi Önderliğimizin ülkelerini terk etmesi için dayatmada bulunmuştu. Roma süreci Avrupa’daki Kürdistanlıların büyük bir sahiplenme sürecine dönüştü. Bu dönemde “Güneşimizi Karartamazsınız” sloganıyla birçok yerde fedai eylemler gelişti. Bu eylemlerin hemen hemen tümü bireysel inisiyatifle gelişen eylemlerdi. Cezaevlerinin öncülüğünde ilk olarak Şehit Halit Oral arkadaşın 9 Ekim 1998 günü bedenini ateşe vererek başlattığı bu süreç, kısa sürede Kürtlerin bulunduğu her yere sıçrayarak, Önderliğin etrafında adeta ateşten bir çember oluşturdu. 70 yaşındaki Hatice Falay anadan, Rojhılatlı 12 yaşındaki küçük Zehra’ya, tüyleri ürperten bir eylem sergileyen Rusya’daki Tayhan (Ahmet Yıldırım) ve Jêhat (Remzi Akkuş) arkadaşlardan, dağlardaki Bınevş, Rojbin, Felat, Xebat ve Şehristan arkadaşlara kadar yüzden fazla “Güneşimizi Karartamazsınız” şehitleri uluslararası komploya karşı tarihte eşine rastlanmayan bir direniş sergilediler. İnsanı derinden etkileyen kahramanlık eylemleriyle çok büyük bir sahiplenme geliştirdiler. Tüm çabalara karşın, Önderliğin de belirttiği gibi “sahte dostlar ve yetmez yoldaşlık” gerçeği, Önderliğin komployla esaret altına alınmasına yol açan en belirleyici etken olmuştur. 

15 Şubat’ta örgütün ileri gelen kadro yapısının hemen hemen tümü kongre sahasında bulunmaktaydı. Eğer kadroların önemli bir kısmı görev başında olsaydı ya da bazıları Önderliğin yanında bulunsaydı belki bir biçimde tedbir alınabilirdi. Fakat hemen her kadro görev alanından uzak bir vadide kongrenin yapıldığı sahadaydı. Kongre güvenliği nedeniyle direkt dışarıyla iletişim kesilmişti. Kongre sahasına uzak bir yerde bir telefon bulunmaktaydı ve bu nedenle dışarıyla iletişim gecikmeli kurulabiliyordu. VI. Kongre çok ağır bir atmosfer altında gerçekleşiyordu. Geçmiş savaş sürecinin keskince değerlendirildiği ve herkesin belli düzeyde iç sorgulama ile çatışmayı yaşadığı bir ortamdı. Önderlik, Kenya süreci için, “adeta dondurulmuştum, ilaç benzeri bir şey verilmiş olabilir, sağlıklı düşünemiyordum” diye bir belirleme yapmıştı. Aslında VI. Kongre döneminde bütün örgüt ve yönetimi adeta düşüncede donmuş bir vaziyeti yaşamaktaydı. Kongre atmosferinde bulunan herkes adeta düşünemez olmuştu. Kadronun ağırlıklı kısmı, geride bıraktığı pratiğin hesabını nasıl verebileceği kaygısına kapılmıştı. Yine gruplaşmalar temelinde iç hesaplaşmalar zirveye çıkmıştı. Kongre zemini de bu hesaplaşmanın merkezi haline dönüştürülmüştü. Böyle bir ortamda Önderliği sahiplenme ya da komplonun önüne nasıl geçilebilir noktasında proje geliştirme gibi bir zemin bırakılmamıştı. Herkes Önderliğin, bireylerin yaşadığı pratiklere ne diyeceği beklentisi içerisine girmişti. Kadrolar bu düşünce muğlaklığı içerisinde adeta uyuşmuştu. Bu nedenle komploya karşı herhangi bir girişim yapılmamıştı. 

Tüm kadrolar Önderlikten gelen ve gelecek mesajlara kilitlenmişti. Önderlikten gelen mesajlar da platformda anında işleniyordu. Bir ara bir sessizlik başladı. Önderlikten herhangi bir mesaj gelmedi. Kongre yapısında, ne oluyor diye sorular soruldu ve tartışmalar yapıldı. Bunun üzerine, Avrupa’dan yeni gelen Kani Yılmaz kürsüye çıkarak, Önderliğin bir ülkede (Yunanistan’ı kastederek) kaldığı, sağlam olduğu fakat gizli tutulması gerektiği, merak edilecek ciddi bir şey olmadığı yönünde bir bilgilendirme yaptı. Böyle olunca kongre yapısındaki tedirginlik bir rahatlamaya dönüştü ve bu temelde kongre tartışmaları sürdürüldü. Ancak 16 Şubat sabahı BBC’den Önderliğin Kenya’nın başkenti Nairobi’de 15 Şubat akşamından bu yana kaybettirildiği yönünde haberler geçmişti. Daha sonra saat 11:00’de Ecevit tarafından yapılan, radyoda yayınlanan açıklamada Önderliğin Türkiye’ye götürüldüğü yönünde haberin duyulması çok derin, şok edici ve sarsıcı atmosferin tüm kadroları esir almasına neden olmuştu. Gelişen sarsılma bir anda örgütün tüm kadroları üzerinde etkisini olanca ağırlığıyla hissettirmişti. Sarsılmanın etkisi o kadar ağırdı ki, hemen her kadro farklı biçimde davranış göstermeye başlamıştı. Bir an dinlediğimiz arkadaşlarla birlikte hareket edemez vaziyette kaldık. Önderliğin esaretiyle beraber artık kaçınılmaz olarak mücadelemiz yeni bir sürece girmişti. VI. Kongre çok uzun tartışma platformlarına sahne olmuştu. 15 Şubat gününe kadar resmi tartışma platformları 40 günü bulmuştu. Uzun sürmesine rağmen yürütülen tartışmalar çok çözümleyici değildi. Komutada bilinen çizgi dışı anlayışların kronikleşmesi, tutuculuğun değişik biçimlerde kendini konuşturması, çeşitli anlayışların kendini savunmaya geçmesi vb bir tablo ortaya çıkmıştı. 

Önderlik daha Roma’da iken çürümeye yol açan bu gerçeklikten hareketle örgütten istifa edeceğini söylemişti. Çürümenin önüne geçmek için de kongreyi büyük bir değişim kongresi haline dönüştürmek istemişti. Verdiği perspektiflerin tümü değişim yönündeydi ve bu eksende artık büyük bir değişim kaçınılmaz hale gelmişti. Her ne kadar kongre tartışmaları değişimi karşılamada ağır aksak kalmış olsa da, Önderliğin perspektifleri yeni bir yapılanmayı dayatmaktaydı. Ancak Önderliğin komplo ile esaret altına alınması, kongrenin değişim dönüşüm kongresine dönüşmesini engellemişti. Kaldı ki, esaretten sonra örgütlenme düzeyinin nasıl olup olmaması gerektiğine dair tartışmalar da yapılmadı. Biz üç arkadaş televizyon vasıtasıyla kamuoyuyla ilişkilenmek, programlara katılmak, çağrılar yapmak ve süreci takip etmek üzere hemen kongre sahasından başka bir yere geçmiştik. Kalan kadrolar ise ağır atmosfer altında yapılması gereken işleri hızla bitirmek ve altı aylık bir planlama geliştirmekle uğraşmaktaydı. Çünkü durumun ne olacağı, nereye varacağı net değildi. Acil bir müdahale planı çıkarılmıştı, her şey savaşa göre ayarlanacaktı. Alınan karar çılgınca savaş yürütme üzerine kurulmuştu. Hatta öyle çılgınca savaş geliştirilecekti ki, Türk devleti Önderliği mumla arama mecburiyetinde kalacaktı. Halka yönelik gerekli çağrılar yapılmıştı. Başta Doğu Kürdistan olmak üzere halkımız Kürdistan’ın dört parçasında, Avrupa ve yurtdışında eylemsel süreci başlatmıştı. Kürdistan çapında bir ayaklanma ve serhildan süreci gelişmişti. Kuzey Kürdistan, Türkiye, Avrupa, Rusya ve Kürtlerin yaşadığı her yerde halkımız infial halindeydi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye metropollerinde ve Kuzey Kürdistan’da ciddi bir eylemsellik gelişmekteydi. Avrupa’da konsolos baskınlarında şehadetler yaşanmıştı. Güney Kürdistan’da geniş çaplı protestolar geliştirilmişti. 

Doğu Kürdistan’da ciddi bir örgütlülüğümüz olmamasına rağmen halkımız büyük bir ayaklanma geliştirmiş, İran devletinin bütün baskılarına rağmen direnişten taviz vermemişti. Yine yüzlerce Doğu Kürdistanlı genç, gerilla saflarına akın etmişti. Rojava (Suriye) halkı da aynı şekilde komploya karşı direnişe geçmişti. Rojava ve Rojhılat’tan binin üzerinde genç, gerilla saflarına katılmıştı. İlk kez ulusal düzeyde eylemsellik süreci pratikleşiyordu ve bu sürecin giderek derinleştirilmesi temelinde Önderliği aratır hale getirilmesi kararı çerçevesinde bir planlama geliştirilmişti. Bilindiği üzere gerilla mevsim koşullarından dolayı Mayıs ayına kadar hareket etme olanağına pek sahip değildir. Gerilla daha harekete geçmeden, Önderlik sürece müdahale ederek eylemlerin durdurulmasını istemişti. Eğer müdahale etmeseydi nasıl ve ne kadar kanlı bir sürecin gelişeceğini hiç kimse tahmin bile edemezdi. Müdahale Türkiye’yi büyük ve kanlı bir felaketin eşiğinden çevirmişti. Çünkü her eyalet ve bölge Haziran ayıyla beraber intiharvari saldırılar gerçekleştirecekti. Binlerce gerilla, fedai eylemi için rapor yazmıştı. Rapor yazan arkadaşların ezici çoğunluğu kendini büyük bir ısrarla dayatmaya başlamış, “örgüt göndermezse, kendi başıma gider intihar eylemini yaparım” türünden yaklaşımlar ağırlıklı düşünce halini almıştı. Tüm kadrolarda gelişen temel anlayış şuydu: “Mademki düşman bu kadar vahşice Önderliğimize yönelmiştir, o halde biz de kendimizi feda ediyoruz”. Zaten halkta da yansıyan buydu. Kongre döneminde savaşı çılgınca geliştirmekle görevli olacak özel bir örgütlenme kurumu oluşturulmaya çalışıldı. Özellikle fedai eylemlerini geliştirecek özel bir örgütlenme kararı temelinde bu çalışma başlatıldı. Bu çalışma için bazı arkadaşlar kendilerini önerdi. 

PKK Meclis toplantısında bu öneriler tartışıldı. Kendini önerenler arasından Nasır’ın bu çalışmanın sorumluluğuna getirilmesi uygun görüldü. Nasır kendi önerisi temelinde fedai eylemler yapacak yeni bir örgütlenmeyi geliştirmekle görevlendirilmesine rağmen daha sonra “olmazlık” teorisi ve yaklaşımını sergilemişti. Ermenistan’a kadar gitmiş, bir ay kadar uğraşmış, döndüğünde böyle bir çalışmanın yanlış olduğunu savunmaya başlamıştı. Böyle bir görevlendirmeyle kendisine karşı adeta komplo yapıldığına dair bir saplantıya girmişti. Zaten bu, kendisinin son kırılması oldu. Başaramayınca saplantıya girdi ve ondan sonra bir türlü düzelmedi. Halbuki Nasır’ı saplantıya itecek herhangi bir neden yoktu. Her şey açık tartışılmıştı ve geliştirdiği öneri temelinde görevlendirilmişti. Özel bir örgütlenmenin bu şekilde geliştirilemeyeceği fark edilince, bu sefer ARGK bünyesinde “özel kuvvetler” biçiminde bir örgütlenmenin geliştirilmesi ARGK anakarargahı tarafından karar altına alındı. İlk bölük, 11 Mart 1999’da eğitimine başladı. Bu karar genel koordinasyona bildirildi. Genel koordinasyon, “uygundur, biz de kendi sahamızda aynı kurumlaşmayı geliştiriyoruz” diye yanıtlayınca özel kuvvetler örgütlenmesi çalışmalarına hız verildi. Bugün gerilla mücadelesinde büyük bir misyon yüklenen ve bu düzeyde rol oynayan özel kuvvetler örgütlenmesinin temeli böylece atılmıştır. Özel kuvvetlerin kuruluşunun ilk amacı, fedai eylemlerde profesyonelliği geliştirmekti. Çünkü fedai eylem önerisi yapan yüzlerce arkadaş vardı ama eylemi ne tür taktikler üzerine oturtacağı noktasında acemilikler yaşanıyordu. Hatta bazı eylemler yapılmıştı ama teknik bilgi yetersizliğinden dolayı, ya daha eylem yerine varmadan bombayı kendilerinde patlatmışlar, ya da bomba bağlantılarını doğru kuramamışlardı. Yaşanan teknik yetersizliği ve dikkat edilmesi gereken kuralların öğretilmesine dönük eğitim yetersizliğini gidermek için eğitim devreleri açıldı. 

ARGK bünyesinde kurulan özel kuvvetler kolu, var olan yetersizlikleri gidermek için bir buçuk aylık eğitimlerle fedai eylemlere katılmak isteyenleri eğitmeyi hedefleyen bir kurumdu. İlk devresinde mezun olup eylem amacıyla metropollere giden, daha sonra Önderliğin müdahalesiyle geri dönmek zorunda kalanlar vardı. Bu ilk devrenin başarılı öğrencileri hemen göreve gönderilmişlerdi. Bunların başında gelen Şehit Gulan ve Şehit Nemrut arkadaşlardı. O zaman Gulan arkadaş İzmir-Antalya hattına, Nemrut arkadaş ise hükümete dönük bazı önemli hedeflere yönelme amacıyla Ankara’ya gitmişti. Bu arkadaşların yanında başka arkadaşlar da vardı. Ancak daha sonra Önderlik tarafından eylemler durdurulunca üç-dört ay sonra bu arkadaşlar geri çağrılmışlardı. Geri döndükten sonra bu arkadaşlar özel kuvvetler yönetiminde yer alarak, bu örgütlenmenin sisteme kavuşmasında büyük emek ve katkı sunmuşlardı. Genel Koordinasyon sahasında oluşturulan fedai eğitim devresi ise daha sonra genelleştirildi. Çünkü kurulan örgütlenme fedai eylem mantığı ve çizgisine uygun değildi. Tüm yeni katılım yapan savaşçı adaylarının hepsi kurulan sisteme dahil edildiği için niteliği düştü. Bunun için genelleştirildi. Sonuç alacak, başarılar yakalayacak özel kuvvet olma durumu yoktu. Sonradan askeri karargahta özgün örgütlenme ve özel eğitimlerle kurumlaşma düzeyine ulaştırıldı. Nitekim bu kurum bugün de mücadelede belli bir rol üstlenmiş bulunmaktadır. Bu dönemde çeşitli şehir eylemleri yaygınlık kazandı. Yine kısmen fedai eylemleri gelişti. Ancak yapılan eylemler yoğun hazırlıklara dayalı eylemler değildi, ara süreci biraz sürükleme temelinde yapılmıştı. Esas hazırlıklar gerillanın bulunduğu bütün eyaletlerde yürütülmekteydi. Mayıs ayına doğru hazırlıklar belli bir düzeye geldiğinde, Önderlikten haberler ulaştı. Önderliğin verdiği çerçeve, savaşın geliştirilmemesi gerektiği ve yapılan eylemleri tasvip etmediği biçimindeydi. 

Çünkü Türkiye’de yakma yıkma eylemleri yoğunca gündemdeydi. Gerçekten bu dönemde YCK (Yekitiya Ciwanên Kurdistan) örgütlenmesi önemli bir tepkisel çıkışı gerçekleştirmişti. Daha çok yakma yıkma biçiminde gelişen bu eylemsel süreci hafifletmek ve durdurmak için Önderlikten gelen mesajların basında yayınlanması öngörülmüştü. Ama yine de süreç belli eylemliliklerle devam etti. Yönetim olarak Önderliğin durumunu ve bakış açısını tam olarak anlamış değildik. Çünkü gidip gelen avukatlar arasında değişik kişilikler de vardı. Biraz da herkes kendine göre yansıtıyordu. Bunun üzerine, şimdi avukatlık yapmayan ama o zaman avukatlık görevini yapanlardan tanıdığımız ve bilgisine güven duyabileceğimiz birisini yanımıza çağırdık. Gelen bu avukat arkadaş Önderliğin mesajlarını, yeni bakış açısını uzun uzun anlattı. Önderliğin öngördüğü süreci detaylı izah etti. Bunun üzerine örgütün yavaş yavaş hazırlanabileceği, sürecin bıçakla kesilir gibi durdurulamayacağı ama aynı zamanda Başkanlık Konseyi’yle tartışılması ve yapıya aktarım yapılması gerektiği, tedbir olarak da şimdiden intihar eylemlerinin durdurulacağı kararı alındı. Önderliğin bize ulaşan son düşünceleri ekseninde 1 Mayıs bildirisi çıkarılarak kamuoyuna sunuldu. 1 Mayıs bildirisinin en önemli yönü intihar eylemlerinin durdurulması gerektiğine dair verilen perspektifti. Fedai eylemlerin durdurulması gerektiğine dair bir talimat da örgüt yapısı için hazırlandı. Çünkü süreç, fedai eylemlerinin yoğunca gündeme gireceği bir süreçti. İlk fedai grubunun eğitim devresi bitmek üzereydi. Fedai eylemleri durdurulmuş olmasına rağmen hazırlık amacıyla bir kısım arkadaş gönderildi ve her giden kişiye “hazırlık yapın, talimat gelmeden eylem yapmayın” talimatı verildi. Şehit Nemrut arkadaş, Ankara’da etkili bir eylem yapacaktı. 

Devletin önemli ve kilit noktalarında bomba patlatacak ve fedai eylem yapacaktı. Bu yönlü planlamalar çok fazlaydı. Ama 1 Mayıs kararıyla gidişlerin bir kısmı durduruldu. Daha örgütlü ve kilit noktalara eylem yapacak olanlara da, “gidin, hazırlık yapın, yalnız talimat gelmeden kimse eylem yapmayacak” talimatı verilerek gönderildi. Şehit Gulan ve Nemrut arkadaşlar eylem yerlerine öyle gittiler. Farklı bazı arkadaşlar da aynı eksende hareket ettiler. Çıkarılan talimata rağmen gerillanın normal eylemselliği ve hareketliliği sürecekti. Nitekim öngörülen normal gerilla eylemleri bir süre devam etti. Bu arada düşmanın operasyonları da gelişmekteydi. Bazı yerlerde şiddetli çatışmalar yaşandı. Önderliğin esareti sürecinde Mardin eyaleti ciddi bir darbe yemişti. Mardin eyalet komutanı Felat arkadaş, eyalet yürütmesi olan Bahoz ve Mervan arkadaşlarla birlikte toplam 29 arkadaş peş peşe şehit düşmüşlerdi. Kongrede PKK merkez komitesine yeni seçilen Erdal arkadaş Mardin eyalet komutanlığına atanmıştı. Kuzey’de ciddi çatışma durumları vardı. Yine Cudi’de çok büyük bir kahramanlık örneği sergilendi. 1999 baharında Hamza (Gundikê Remo) arkadaşın komutasında Bilika’da 24 arkadaş bir mağarada günlerce çatışarak, düşmanın kimyasal silah kullanması sonucu kahramanca şehit düşmüşlerdi. Operasyon ve buna karşı direniş, yine bazı eylemler gerçekleşmekteydi. Bu arada güçlerin Kuzey’e aktarılması çalışmaları sürmekteydi. Örgütün esas akışı savaşa göre ayarlanmaktaydı. 

Tam da bu dönemde Önderlikten, “silahlı mücadeleyi bırakma ve güçleri sınır dışına çekme” önerisi ulaştı. “Eğer arkadaşlar da uygun görüyorsa, bu süreci ilan etmek istiyorum” demişti. Ben o zaman merkez sahada değildim, Behdinan’a geçmiştim. Kandil’de Temmuz ayında bir toplantı yapıldı. Toplantı bileşimi zorlanarak da olsa, Önderliğin öngördüğü, silahlı mücadeleyi bırakma çağrısı temelinde karar aldı. “Önderliği hiçbir biçimde reddetmemek ve perspektiflerini olduğu gibi uygulamak gerekiyor” kararıyla olumlu yanıt verildi ve Önderliğe de bildirildi. Alınan karar üzerine Önderlik 2 Ağustos’ta silahlı mücadeleye son verme çağrısı yaptı. Bu, mücadelemizde yeni bir sürecin başlatılmasıydı. Artık Kürdistan özgürlük mücadelesinde silahlı mücadele stratejisi sona eriyor, onun yerine meşru savunma çizgisine dayalı siyasal demokratik mücadele stratejisi karar altına alınıyordu. Böylece yeni bir dönem başlamış oluyordu. Aynı dönemde Avrupa’da bazı yeni durumlar ve sorunlar gelişmeye başladı. Bu nedenle Avrupa’ya takviye yapılması bir zorunluluk haline gelmiş ve aynı toplantıda bazı arkadaşların düzenlemesi Avrupa’ya yapılmıştı. 

MURAT KARAYILAN (HEVAL CEMAL)

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2