TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)
4. ARİN MİRKAN
DİCLE ARÎN MÎRXANI ANLATIYOR: GÖRÜŞME TARİHİ OCAK 2015
Dicle Kobanê hem savaşçı hem de basın faaliyetini yürüten genç bir gazeteci. Doğu Cephesi’nde şiddeti çatışmaların olduğu, soğuk bir kış gününde bu röportajı yapıyorum.
Arîn Mîrxan genç bir arkadaştı ancak kişiliğine baktığımız zaman sanki büyük bir insan karşımda görüyordum. Ben onu tanıdığım zaman 16 yaşında idi. Heval Arîn Mîrxan her zaman bir arayış içindeydi. İstiyordu ki büyük bir eylem yapsın. Büyük bir özgürlük savaşçısı olsun. Arîn Mîrxan, “öyle bir eylem yapabilmeliyim ki bu bir çizgi eylemi olsun” diyordu.
Parti tarihinde büyük şehitler Zîlan, Sema nasıl böyle büyük eylemlerin sahibi olabildiler. Arîn Mîrxan da bunların arayışçısıydı. Her zaman büyük şahadetleri araştırıyordu. Büyük eylem çizgileri hangisiydi onu araştırıyordu. İlginç olan Heval Arîn Mîrxan zorluklardan korkmuyordu. Biliyorsunuz genç insanlar bir şeye çok çabuk ısınıp çok çabuk soğur.
Ancak Arîn Mîrxan öyle değildi. Genç insanlar genelde istikrarsızdırlar. Her zaman kolay karar değiştirirler. Arîn Mîrxan her şeye emek verirdi. Onun en güzel yanı yoldaşlığı idi. İnsanlara dürüstçe yaklaşıyordu. Konseydeki arkadaşlarla uzun süre kaldığı için herkes onu tanıyordu. YPJ komutanlarından Meyso Abdo’nun da yanında kalmıştı herkes onu tanıyordu. Örgütü iyi tanıyordu. Arîn Mîrxan yaşamın anlam ve derinliğini anlamaya çalışan duygusal bir arkadaştı. Savaşta duygusallık, çoğu zaman olumsuzluğa neden olur; ancak komutan olduktan sonra sorumluluk almıştı bu da onda büyük değişimlere neden olmuştu. Savaş neredeyse o orada olmak istiyordu. Kuzey Kürdistan’da savaş vardı. Büyük zorluklar vardı.
Arîn Mîrxan Kuzey Kürdistan’a gitmek istiyordu, genç ve tecrübesiz olduğu için arkadaşlar onu savaş alanına gÖndermek istemiyordu. Arîn Heval kendisini zorla dayattı önce Gabar Dağı’na oradan da Kobanê’ye geldi. Arîn Mîrxan’ın eylem tarzı DAİŞ için yeniydi. O güne kadar hiçbir gerilla gidip onların ortasında kendini patlatmamıştı. Miştenur Tepesi’ne DAİŞ saldırısı gerçekten büyüktü. DAİŞ’in en büyük amacı YPG – YPJ’li gerillaları yaralı veya sağ yakalamaktı. Arkadaşları sağlam yakalayıp onların kafasını kesmek, böylece psikolojik üstünlük sağlayacağını sanıyordu.
DAİŞ, kent merkezine girmeden önce büyük saldırılar düzenliyordu. Kent merkezine girdikten sonra arabalarla intihar saldırısı düzenlemeye başladı. Bazen silahsız gelip intihar saldırısı düzenliyorlardı. Kobanê’ye saldırmalarının bir amacı şehri düşürmek ve istila etmek, diğeri köleleştirmekti. DAİŞ saldırıları, bir diğer anlamıyla kadın özgürlüğüne karşı yapılan saldırıdır.
RÊNAS MÛSA
YORUM GÖNDER