BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)
BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)
0 Yorum
765
07-11-2021
 

KÜRT TOPLUMSAL ŞEKİLLENMESİ VE SAVAŞ GERÇEKLİĞİ

Kürt-Türk İttifakının Gelişimi;

10. yüzyılın başlangıcından itibaren Kürtlerde kısmi düzeyde bir serbestlik ve milli eğilim gelişmeye başlamıştır. Böylece toplumsal düşünce daha ileri bir düzeye ulaşmıştır.Aslında bu dönemde Kürtlerde yaşanan gelişme sadece Mervani Kürt devletinin kurulmasıyla sınırlı değildir. Hemen her mirlik kendi içinde bir tür özerk devlet yapılanması niteliğindedir. Kendi kendini yöneten, savunma kuvvetleri olan, çevre aşiret ve mirliklerle iyi ilişkilere sahip örgütlenmeler geliştirmişlerdir. Nasıl ki antik çağ döneminde Helenlerde birçok site devleti oluşmuşsa, bu dönemde Kürtlerde de benzer bir yapılanma mirlik tarzındadır. Kırsalda yedi sekiz aşiretten oluşan aşiretin başındaki mir ve yine manevi liderliği durumundaki şeyhlik kurumuyla kendi içinde bir tür özerk idari sistemler kurmuşlardır. Bunların her biri gevşek bağlarla Abbasi halifeliğine bağlı olmakla birlikte, kendi içinde ilişki halinde bulunmuşlardır. Bu temelde belli bir organizasyonla Selçuklularla ilişki halinde olan Kürtler, siyasi ilişki tarzıyla dostluk sürdürmüşlerdir. Bu dönemlerde Bizans İmparatorluğu’nun Kürdistan içlerine doğru zaman zaman saldırıları olmaktadır. Aynı zamanda Haçlı Seferleri’ni başlatan kilise çağrılarına katılan bütün Avrupa devletlerinin akınlar halinde Kudüs’ü hedefleyen saldırı süreçleri gelişmiştir. Hıristiyan dünyası tarafından geliştirilen bu saldırılar, müslüman olan tüm halklar arasında bir dostluk ve dayanışma atmosferini açığa çıkarmıştır. Bu nedenle Kürtler, Araplar ve Selçuklular arasında temeli islami savunma ülküsüne dayanan güçlü bağlar gelişmiştir. İç içe örgütlenmeler ve ordulaşma düzeylerinin buna paralel geliştiği görülmüştür. Özellikle de bu aşamada kimin hangi milliyetten olduğundan çok, müslüman halife topraklarını korumak esas alınmıştır.

Haçlı Seferleri başlamadan önce Selçuklu ve Oğuz boyları da açılım peşindedirler. Özellikle Roma’nın zayıflamasından yararlanıp, Anadolu’yu yurt edinmek eğilimindedirler. Ortadoğu’ya gelişlerinden bu yana henüz yurt edinmemiş olan Türk boyları için en müsait alan denetimin gevşek olduğu Anadolu’dur. İslam bayrağıyla Bizanslara karşı akınlar başlatmak daha kazançlı gözükmektedir. Bunun için Anadolu kapısında yer alan Kürtlerle ittifak yapmak tek çıkar yol durumundadır. Alparslan’ın ve yeni gelen Türk boylarının Kürtlerle sıcak ilişki geliştirmelerinin temelinde bu durum yatmaktadır. Kürtlerin Türklerle Bizanslılara karşı kurdukları ilişki bir nevi geleneksel islam ittifakıdır. Türk Oğuz boyları ve Kürtler arasında yapılan ittifak, 1071 yılında Malazgirt Savaşında Bizans ordularını yener veAlparslan öncülüğünde Türk boylarına Anadolu kapısı açılır. Eğer burada Kürt-Türk ittifakı gelişmemiş olsaydı ve Kürtler en seçkin güçlerinden on bin askerini Alparslan’ın himayesine vermeseydi, Alparslan komutasındaki Türk boylarının Bizans’ı yenmesi ve Anadolu’ya geçmeleri mümkün olmayacaktı. Bu nedenle bu ittifak çok önemlidir. Sadece Türklerin Anadolu’yu ele geçirmelerine yol açmamış, aynı zamanda tarihin akışını büyük oranda etkileyen, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna yol açan zemini de yaratmıştır. Nitekim sonraki yıllarda bu ittifak tutumu birçok önemli dönemeçte devam edecek ve önemli sonuçlar elde edecektir.

Kürtler ekonomik ve kültürel olarak daha önde olmalarına karşın, Türkler askeri ve siyasi olarak daha gelişkin durumdadırlar. Fakat Kürt beylikleri parçalı bir duruş içerisinde olmalarına rağmen sahip oldukları askeri güçle otonom konumlarını korumayı başarmaktadırlar. 10. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Kürt beylikleri bir nevi özerkliğe sahiptirler. Karşılıklı hoşgörü, bu dönemin en önemli özelliği konumundadır. Yaşanan askeri ve siyasi gelişmeler o dönemlerde Kürt toplumunda belli bir toplumsal düzey, kültürel yapı ve askeri performansın gelişmiş olduğunu ve komşu halklardan geri olmayan hatta bazı açılardan daha ileri düzeyde bir gelişmeyi yaşadığını göstermektedir. Belli düzeyde güçlenen Kürtlerin askeri performansı aşiret federasyonlarında otonom bir yaşam biçimini geliştirmiştir. Daha çok bu otonom yaşam tarzının birer savunma gücü olarak küçük hanedan (mir) orduları gibi örgütlenmişlerdir. İstedikleri bir güce karşı birkaç mirlik birleşerek savaşabildikleri gibi savaşan taraflar arasında istedikleri tarafa ağırlıklarını koyarak, kazanmalarına yol açmışlardır. Denilebilir ki Kürtler iyi bir yedek savaş gücü konumunda olmuşlardır. Her dönemde kendileri bir savaş komutası olmamış, ama her dönemde yetkin bir destekleyici ve kazandırıcı güç konumunda bulunmuşlardır. Görülüyor ki, Kürtler devlet ve egemen olma iddiasını pek fazla taşımamış, daha çok otonom olmayı benimsemişlerdir. Savaşlar karşısında zorlanınca dağlara çekilmiş, ovaları ve şehirleri bırakmışlardır. Bu örgütlenmede her bir Mir’in denetiminde on binlere ulaşan askeri kuvvet mevcuttur. Toplumsal açıdan Kürtler şehir merkezlerinde yoğunlaşmadıklarından dolayı herhangi bir egemen devlet onları kısa sürede yenerek ele geçirememektedir.

Çünkü Kürdistan’ın geniş ve muazzam coğrafyasına yayılmış her bir aşiret konfederasyonunu yenen devlet, ilerledikçe başka ve yeni aşiret konfederasyonlarıyla karşılaşmışlardır. Bu durum Kürdistan ülkesinde egemenlik kurmak isteyen devletleri oldukça zorlayan bir husus olmuştur. Örneğin, Urfa’da Barazi aşiret federasyonunu yenip geçen bir güç bu kez Mili aşiret federasyonuyla karşılaşır, onu yenip geçerse bu sefer de önüne Ömeryan aşiret konfederasyonları çıkar. Tüm Mardin aşiretlerini yenen bir güç daha sonra Botan aşiret federasyonu ve mirliği ile karşılaşacaktır. Bunların arkasında Ertuşi mirliği gelir. Daha sonra Şikak veya Menguriler gelir. Bu şekilde her bir mirlik, küçük bir devlet yapılanması gibidir. Durum böyle olunca herhangi bir ordunun Kürdistan üzerinde tam bir hakimiyet sağlaması güç olmaktadır. Zaten tarih boyunca tam hakimiyeti sağlayan herhangi bir egemen ordu gücü de olmamıştır. Bunda, bütün olumsuzluklara rağmen Kürt halkının direngen ve kendinde ısrar eden karakteristik özelliğiyle, örgütlenme yapısı ve mükemmel Kürdistan coğrafyasının büyük rolü vardır. Zaten toplumsal bilimde bir toplumun karaktersel özelliklerinin şekillenmesinde o toplumun yaşadığı coğrafyanın da önemli bir rolü olduğu tespitlidir. Kürt toplumunun bu durumunu çok iyi fark eden Osmanlı’nın kurnaz padişahı Yavuz Sultan Selim Doğu’ya açılmak istediğinde Kürdistan’a savaşla değil de anlaşmayla girmeyi ve Kürtleri yanına almayı temel bir seçenek olarak önüne koymuştur.

Osmanlı İmparatorluğu iyice büyüyüp Batı’da Viyana kapılarına dayandıktan sonra, Yavuz Sultan Selim’le Doğu’ya açılmak ister. Osmanlı’nın bu düşüncesi Kürt tarihinde de önemli bir dönüm noktasıdır. Osmanlı’nın, Kürtlersiz Doğu’ya açılması ve başarılı olması pek mümkün görünmemektedir. Bunun için de Kürtleri yanına almayı Yavuz Sultan Selim öncelikli koşul olarak görür. Bu amaçla Kürt yerel beylerinden biri olan İdrisi Bitlisi’yi yanına çağırır ve ona, “gidin kendi aranızda anlaşın, ortak bir temsilci çıkarın, onunla anlaşma yapacağım” der. İdrisi Bitlisi geri döner, diğer Kürt beyleriyle görüşmeler yapar. Ancak anlaşma sağlayamazlar, birbirlerine güvenmediklerinden ve kabul edemediklerinden dolayı bir temsilci seçemezler. İdrisi Bitlisi geri dönerek Yavuz Sultan Selim’e temsilci seçemediklerini söyleyince, Yavuz da kendisine en yakın kişi olarak İdrisi Bitlisi’yi gördüğünden, “ben, seni temsilci olarak görüyorum” diyerek, onunla anlaşma yapar. Şeyh İdrisi Bitlisi’nin Osmanlı devletiyle işbirlikçiliği anlaşmaya dayandırarak resmileştirmesi bu şekilde olmuştur.

Bu anlamda Kürt tarihinde 1514–1516 yılları önemli bir dönemeçtir. Çünkü yapılan anlaşmayla Osmanlı ordusu Kürdistan’a barışçıl bir temelde girer ve geliştirdikleri ittifaklarla Mısır-Memlük imparatorluğuna karşı sefere girişir. Zafer elde eden bu Osmanlı seferi, islam halifeliğine de Osmanlı’nın el koymasıyla sonuçlanır. Görülüyor ki Türk boylarının ilk Batı açılımı Kürtlerle ittifak temelinde gerçekleştiği gibi, daha sonra imparatorluk haline gelen Osmanlı devletinin, Doğu ve Güney’e açılımı da Kürtlerle yaptığı ittifak temelinde olmuştur. Açıkçası Türklerin Anadolu’ya gelişi ve büyüyerek imparatorluk haline gelmesinde Kürtlerle yaptığı ittifakların rolü belirleyicidir. 1500–1800 arası yıllar Kürt feodalitesinin kendini en çok belirginleştirdiği yıllardır. Kürt tarihinde beylikler biçiminde anlama kavuşan otonom anlayış bu dönemde resmileşerek, bir statü haline dönüşmüştür. Önceleri de beylikler, aşiret konfederasyonları ekseninde gelişen örgütlenmeler var, ancak Kürt milli bilinciyle yoğunluk kazanmaları bu yıllara rastlar. Selçuklulardan itibaren “Kürdistan” ismi resmi olarak kullanılıp, mirlikler de bir otorite olarak kabul edilmişlerdir. Özellikle Yavuz Sultan Selim döneminden itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından da onaylanan bu sistem ve ilişki biçimi 19. yüzyıla kadar devam etmiştir. Osmanlının ümmetçilik politikasıyla Kürtlere yaklaşımı, özümseme yerine bütünleşmeyi esas alan bir niteliğe sahiptir. Kürtlere daha toleranslı yaklaşmasının diğer bir nedeni de Kürtlerin İran Safavi devletine kaymaması için kazanma istemidir. Osmanlı ile İran arasında yaşanan uzun savaşlardan sonra 1639’da yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması’yla Kürdistan ilk kez resmen ikiye bölünmüştür.

Osmanlı, İran Safavi İmparatorluğu’yla Doğu’da bu anlaşmayı imzalarken, Avrupa’da giderek daralma ve büzülmeyi yaşamaktadır. Viyana kapılarında karşılaştığı beklenmedik yenilgi ile başlayan süreçle birlikte Osmanlı artık Batı’da tutunamaz haldedir. Her geçen gün işgal ettiği toprakları bir bir kaybetmeye başlamıştır. Batı’da yaşanan bu gerileme durumu karşısında Osmanlı İmparatorluğu, yönünü Doğu’ya doğru dönmüştür.

Fransız Devrimi ve Osmanlı’nın Doğu’ya Yönelmesi;

Avrupa’da uzun yıllar devam eden aydınlanma süreci, 1789’da Fransız devrimi ile büyük bir atılım geliştirir ve bu devrimle beraber ulus devlet dönemi gelişir. Esasta Fransız Devrimi, karanlık ortaçağ Avrupa zihniyeti ve onun yönetim olgusuna isyan eden toplumun demokratik komünal değer yargılarına duyduğu derin özlemin bir sonucudur. Öz dinamikleri üzerinde devrimi geliştiren halk katmanlarının aynı başarıyı yönetim olgusunda gösterme durumundan uzak olması, yeni gelişen burjuvazinin öncülüğüne rahat zemin sunmuştur. Burjuvazi elde ettiği iktidarla, Fransız devrimini esas özünden saptırarak, halkın büyük bedel, emek ve çabalar harcadığı bu devrimi, kendi sınıfının siyasal programı haline getirerek, ulus devlet ekseninde kendini kurumsallaştırmıştır. Kapitalizm iktidarlaştıktan sonra, pazarları ele geçirmek ve siyasal iktidarını meşrulaştırarak kalıcı kılmak için, milli hareketleri geliştirir ve bu milli hareketler de peş peşe ulus devletler kurar. Pazarları ele geçirme ve iktidarını sarsılmaz bir konuma getirme uğruna yaratılan bu süreç, birçok çatışma ve savaşlara neden olur. Bir taraftan kapitalistleşme devam etmekte, diğer yandan Afrika ve Asya gibi alanların sömürgeleştirilmesi ve sermaye birikiminin yoğunlaşması gelişmektedir. Avrupa’da yaşanan bu gelişmeler Osmanlı İmparatorluğu’nu Batı’da giderek daraltır. Kapitalistleşme süreciyle gelişen milli duygular, Osmanlı’ya nefes aldırtmayan bir özellikle yüklü olup, yeni bir sistemi açığa çıkarmada iddia sahibidir.

Osmanlı’nın Batı’da toprak kaybetmesinin ekonomik ve siyasi faturası ağır olur. Bu dönem aynı zamanda Avrupa’daki gelişmelerin tersine feodalizmi derinleştiren Osmanlı sisteminin gerileme dönemi olmaktadır. Giderek Doğu Avrupa’da da milli hareketlerin başlaması asker ve vergilerin toplanma olanaklarını ortadan kaldırmıştır. Artık Batı’da asker ve vergi toplayamayan, burada daha çok kesilmeyen savaşlarda gücünü tüketen Osmanlı Devleti, Doğu’ya yönelerek, buradan asker ve vergi açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Bu durum, daha önceden Yavuz Sultan Selim’in Kürtlerle yaptığı anlaşmanın bir kenara atılması anlamına gelmektedir. II. Mahmut tarafından geliştirilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı sisteminde köklü değişiklik anlamına gelmektedir. Hem dışa bağlanmanın derinleşerek resmileşmesi, hem de sistemin baş belası haline gelen Yeniçeri ordusunu dağıtma ve yerine Nizami Cedid ordusunun kurulması ile beraber Kürdistan’a vergi ve asker toplama dayatılmıştır. Daha önce vergileri kendi içinde toplayan, Osmanlı ordusuna asker vermeyen, fakat seferberlik döneminde toplu destek sunma üzerinde anlaşan Kürtler, bu otonom durumlarını korumak için direnişe geçmişlerdir. Böylece Kürdistan’da Osmanlılara karşı isyanlar süreci gündeme gelmiştir.

MURAT KARAYILAN (HEVAL CEMAL)

(5.BÖLÜM)

 

 

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2