BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)
TAKTİKTE TIKANMA SÜRECİNİN GELİŞMESİ
YAJK I. Kongresi;
Bu yılın en önemli örgütsel gelişmesi YAJK I. Kongresi’nin gerçekleşmesidir. Dağda ilk kez kadın kongresi gerçekleşmiş, kadın gerillalar öz gücünü açığa çıkaracak örgütlenmelerini bu kongreyle yetkinleştirmişlerdir. Zelê sürecinde belki bir denemesi yapılmıştı.Ama doğru çizgide gelişmediği için Önderlik tarafından yapılan kongre kabul görmemişti. Kadın gerilla gücü savaşsahasında askeri birsistem geliştirmişti. Botan’da geliştirilen bölükleşme ile savaş içerisinde özgür kadın ordulaşmasının temeli atılmıştı. Önderlik talimatıyla Kasım 1993’te Botan’da bölükleşme sürecinin geliştirilmesiyle özgür kadın ordulaşmasında belli bir tecrübe oluşmuştu. Çünkü 1993–94 yılları boyunca başta Botan-Zagros olmak üzere, kadın gerilla gücü bulunduğu bütün alanlarda önemli bir savaş deneyimini yaşamış, belli bir tecrübeyi kazanmıştı.
Bu süreçte kadının ne kadarsavaşabileceğini büyükAzime ve Besê Dersim gibi kahraman arkadaşlar yiğit bir biçimde savaşarak ve kendi öncülüğünde kadın gücünü yetkin bir saldırı ve savaş gücü haline dönüştürerek ortaya koymuşlardır. Kadının her alanda olduğu gibi savaşta da büyük bir yetenek ve cesaret sahibi olduğunu ispatlamışlardır. Kadın ordulaşmasının pekişmesini sağlayan ve kadını savaşta bir güç haline getiren, kesinlikle bu kahramanların büyük fedakarlığı olmuştur. Eğer böyle bir pratik tecrübe yaşanmamış olsaydı, katmerleşmiş erkek egemenlikli anlayışları aşmak ve kadın ordulaşmasına zemin yaratmak mümkün olamazdı. Kadın ordulaşmasının, kesinlikle ŞehitAzime gibi ve daha sonra şehadete ulaşan Zelal gibi yiğit komutanların şekillenmesi, yetenek ve cesaretleriyle, kadın iradesini herkese kabul ettirmeleri temelinde örgütlenmesinin önü açılmıştır. Azime (Mihriban Saran) arkadaş, 1980 öncesi süreçte genç bir öğretmenken, partiye katılmış ve Lübnan’daki eğitim ardından 1982–94 arası yıllarda aktif bir şekilde gerilla saflarında savaşmıştır.
PKK III. Kongresi’nde aktif ve kararlıca duruşu nedeniyle Parti Merkez Komite üyeliğine seçilen bir arkadaştır. 1992 Güney Savaşı’nda cephe komutanı olarak Haftanin direnişinde en ön cephede güçleri koordine etmiş ve bu savaşta önemli rol oynamıştır. Kadın komutalaşmasında öncü düzeyde yer alarak kadın ordulaşmasının gelişmesinde büyük emeği olan Azime arkadaş, 1994 baharında Botan’da özgün kadın birliğinin başında savaşa katılmıştır. Aynı yıl, düşmanın topyekun saldırıları karşısında bulunduğu Herekol alanında Halil arkadaşla birlikte savaşı koordine ederken, yaşanan bir çatışmada havan atışları sonucu şehadete ulaşmıştır. Erkek egemenlikli bakış açısını sadece eleştiriyle değil, pratiğiyle aşan bu yiğit arkadaşların emeğinin kadın ordulaşmasında ve özgürleşmesindeki yeri çok fazladır. Bu pratikler temelinde kadın savaşta da temel iradi bir güç olduğunu ortaya koymuştur. Pratik temele de dayanarak PKK V. Kongresi ardından, Metina alanında ilk kongresini başarıyla gerçekleştirmesi, örgütsel sistemde önemli bir gelişmeye işarettir.
YAJK I. Kongresi, 300 bayan arkadaşın katılımı ile gerçekleşmişti. Bu kongreyle kadın hareketinin bir karargahı ve kendi içinde özgün örgütlenmesi gelişmişti. Kadın kongresinde oluşan sistemin ve alınan kararların erkenden tüm eyaletlere yansıması ve kendini örgütlemesi gerekiyordu. Ama çeşitli sorun ve nedenlerden ötürü eyaletlere geç yansımıştı. YAJK kongresinden sonra kadın gücü birçok eyalete gönderilmişti. Daha önce kadın gerillaların bulunmadığı veya sayıca az oldukları alanlara takviye yapılmıştı. Böylece bütün alanlarda dengeli bir kadın ordulaşması geliştirilmeye çalışıldı. Zaten 1994’te hemen hemen bütün eyaletlere Botan’dan kadın gücünün takviyesi yapılmıştı. 1995’te kadın kongresinden sonra yapılan takviyelerle kadın ordulaşmasının örgütleme sistemi giderek tüm eyaletlerde gelişme sürecine girdi.
MURAT KARAYILAN (HEVALCEMAL)
YORUM GÖNDER