BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)
BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)
0 Yorum
878
14-12-2021

DİRİLİŞ DEVRİMİ VE İNİSİYATİFİN GERİLLAYA GEÇMESİ


1992 Güney Savaşın’da Taktik Sorunlar; 

1992 Güney savaşında daha çok mevzi savaşını esas alan bütün alanlar zorlanmışlardır. Ama Xakurke alanı düz bir mevzi ve sabit araziye dayalı bir yöntem uyguladığı için giderek bir daralmayı yaşadı. Haftanin ise daha ziyade saldırı tarzını esas aldı ve güçleri saldırıya göre motive etti. Geliştirilen motivasyondan sonra, geri çekilme talimatı verildiğinde burada güçlerimiz adeta bir yıkılışı yaşadılar. Moral ve psikolojik düzeyde epey bir zorlanma yaşandı. Bundan dolayı geri çekilme sürecinde yaşanan bir takım olaylar daha sonra tartışma konusu oldu. Geri çekilme kararıyla beraber genelde güçlerde bir yılgınlık gelişti. Çünkü uyguladığımız tarz yanlıştı. Güçleri tek yönlü motive etmenin sancıları yaşanıyordu. Savaş gibi çok ince bir çizgide seyreden ölüm-kalım mücadelesi çok zengin bileşenlerle yürütülmek zorundadır. Bu bakımdan tek yönlü, sadece saldırıya göre güçlerin motive edilmesi elbette ki beraberinde büyük zorlanmaları getirecektir. Güney savaşında hareketin zorlanmasının bir nedeni de Kuzey eyaletlerinde bulunan güçlerin yeterli düzeyde destek vermemesidir. Zira Türk ordusu güçlerinin büyük bir kısmını Güney’e aktarmıştı, bundan kaynaklı olarak eyaletlerdeki gerilla güçleri daha rahat hareket etme olanağına sahip olmuşlardı. Her eyalet kendi bulunduğu alanda etkili eylem geliştirmiş olsaydı, Türk ordusu gücünü dağıtmak zorunda kalacaktı. Bu da gerillanın daha etkili darbeler vurmasına yol açabilirdi. 

Maalesef iç eyaletlerdeki güçlerimiz genelde Güney savaşını izlemekle yetindiler. Sadece Amed eyaleti, ordunun biraz da Güney’le meşgul olmasından istifade ederek bir takım eylemsel çıkışlar yapmıştı. Bu dönemde Kuzey’deki bütün güçlerimiz çok ileri mesafeler kat edebilirdi. Çünkü ordu tüm ağırlığını Güney’e vermişti. Bu nedenle Kuzey’de oldukça elverişli koşullar mevcuttu. Diğer eyaletler bunu çok değerlendiremedi, sınırlı bir değerlendirme oldu. Zeki’nin palazlandığı dönem bu dönemdir. Çünkü 1992 süreci boyunca ordu daha çok Botan’daki serhıldanlar ve Güney’le ilgilidir. Bu durum bir boşluk yaratmıştı. Zeki, Amed eyaletinin muazzam koşullarına da dayanarak kısmen gerilla eylemliliğini geliştirip bu durumdan istifade etti. Özellikle Botan eyaleti önemli sayıda sahip olduğu güce rağmen yanıbaşında bulunan Haftanin’i rahatlatacak eylem geliştiremedi. Sadece yapılan dayatmalar sonucunda Ahmet Rapo arkadaş öncülüğünde 24 kişilik bir kuvvet Cudi’den destek amaçlı Haftanin’e geldi ve o gücün bir hayli faydası oldu. Çünkü Haftanin’deki gücün hemen hepsi yeniydi. Çoğu askeri eğitim bile görmemişti, hatta 300 kişi askeri elbise bile giymemişti. Bu anlamda Cudi’den gelen gücün savaşa bir katkısı olmuştur. 

Fakat Botan gücü seyirci kalmayıp, bir şehri işgal edebilir ya da sonuç alıcı sarsıcı başka bir eylem türü geliştirebilirdi. O zaman imkanları da vardı. Kaldı ki, Gabar, Beytüşşebep ve Bestler’de güç yoğunluğu da bulunuyordu. Kela Memê’nin tepesine çıkıp dürbünle Haftanin’i seyretme ve cihazda edindikleri bilgileri bize aktarma dışında bir şey yapmamışlardı. Komuta üzerinde hakim olan sağ savunmacı anlayış köylü isyancılığıyla birleşince pasif ve edilgen duruşlar, ortaya çıkan imkanların değerlendirilmemesine yol açmıştır. Tarih boyunca savaş boyutunda Kürt’ün gen yapısını belirleyen temel etmen cephe ya da mevzi savaş gerçekliği olmuştur. İçinde hilenin, savaş taktiklerinin, karşıyı yanıltmanın fazla olmadığı göğüs göğüse çatışma düzeyi sürekli olarak esas alınmıştır. Güney savaşında da zorlanmayı yaratan yine Kürt’ün bu klasik halidir. Bu taktik yaklaşım tabii ki yanlıştı. Buna rağmen bazen yanlış taktikler de göreceli sonuçlar alabiliyor. Göreceli sonucun somut sonuçları Haftanin’de ortaya çıktı. Diğer yerlerde de aynı düzey yakalanmış olsaydı muhtemelen orda da sonuç farklı olurdu. Çünkü özellikle Xakurke’nin uyguladığı tarzın zaferi olamazdı. Türk ordusu Haftanin’e girdiğinde vuruluyordu, tekrarsınırın sıfır noktasına püskürtülüyordu. Bu sefer Güney’den tank, helikopter ve uçak desteğinde saldırıya geçiyorlardı. Tankları da etkisiz hale getirirsen o zaman farklı taktik ve biçimlerde gelecektir. Sonuçta bir devlettir. Uygulanan tarz başarılı olabilir ama o tarzda zafer yoktur. Haftanin komutanlığı o zaman bu tarzın çok fazla sonuç alamayacağını göremedi. Geri çekilme kararı zorlukla verildi. Geri çekilmeyi en başta da komutanlık kendine yediremiyordu. 

Çünkü düşmanı gördüğü her yerde yüksek bir saldırı ruhuyla yönelme durumunda zafer elde edeceğine inanıyordu. Zafer ruhuna sürekli sahip olmak ve sömürgeciliğe duyulan öfkenin yarattığı saldırı tarzı elbette ki erdemlidir. Ancak savaş salt duygular ve öfkeler temelinde kazanılamaz. Bunlar kazanmanın, zafere ermenin olması gereken birer faktörleridir. Fakat tümü değildir. Esas olan stratejik düzeyde ve çağın ihtiyaçlarını karşılayacak taktiklerdir. Haftanin’de geliştirilen savaş tarzı çeşitli gerilla taktikleriyle besleniyor olsa da özünde bir cephe savaşıydı. Statik, durağan, fazla hareketliliğe gelmeyen, yer yer mevzi savaşına kaçan cephe muhabere taktiğidir. Mevziye girip bırakmamadır. Çünkü Kürtler savaş cephesinde de mertlikten taviz vermezler. Zihniyetimizi oluşturan yaklaşım budur. Bunun için ruhsal düzeyde mevziyi bırakmama yiğitlik olarak bellenmişti. Güney savaşında PKK cephesinde yaşanan bu taktik yanlışlık tarzından dolayı savaş pata bitmiştir. Bu savaşın kazananı yoktur. Güney savaşı hiç kuşkusuz ki Kürt halkı açısından bir utanç sayfasıdır. PKK mücadele tarihinde ilk kez bu denli uzun süre Kürt güçleriyle bir çatışma durumunu yaşamıştır. Keşke hiç olmasaydı. Ama Kürt tarihine utanç lekesini süren esas neden, çıkar karşılığında sömürgeciliğin oyunlarına alet olan işbirlikçi kesimin tahrikleridir. Öteden beri Kürt halkının bütün direnişlerini ezen, bastıran işbirlikçi tabakalar sürekli bir şekilde sahneye çıkmışlardır. Güney savaşında da Türk ordusunun çıkar teşvikiyle harekete geçen Güneyli güçler yeniden tarihi tekerrür etme pratiğine yönelmişlerdir. 

Sonuçta bu savaş hiçbir şekilde Kürt halkının davasına hizmet etmemiştir, aksine halk ve öncü güçleri arasında kayıpları fazla olan bir savaştır. Zira Kürt halkı ve onun özgürlük davası çok ciddi yaralar almıştır. Bu savaş hem PKK ile Güneyli güçler arasına nifak tohumlarını ekerek ulusal birlik anlayışını gömdü, hem de Kürtler arasında iç çatışmayı uzun yıllara yaydı. Bizim açımızdan Güney savaşında yaşanan tahribatların temel nedeni kadronun savaşa yanlış bakış açısıdır. Bu tarz karakol baskınlarında çok açık ortaya çıkmıştır. Güney savaşından önce Rubarok karakol baskını bunun tipik bir örneği durumundadır. Rubarok baskınında gerilla savaş taktiği adına bir şey yoktur. Bu eylemde düşmanın 50’nin üzerinde kaybı olmuştur. Fakat eylemin planlama, uygulanma ve geri çekilmesi iyi yapılmadığından dolayı ağırlıklı olarak geri çekilmede olmak üzere 74 arkadaş şehit düşmüştür. Bu eylemin kararını veren ve hazırlığını yürüten Ferhat’ın kendisidir. Bu yanlış kararıyla hem büyük kayıplara neden olmuş, hem de Güney savaşının başlatılmasının gerekçesini somutlaştırmıştır. Güney savaşında da yukarıda belirtildiği gibi teslimiyeti yaşayarak, bu dönemde en kötü rolü oynayan birisi durumuna gelmiştir. Ancak gerillanın yüksek bir kararlılıkla ve fedaice saldırı ruhu temelinde yapılmış bir eylemdir. Bu savaş tarzı belki göreceli bazı sonuçları doğurabilir ama zafere ulaşması mümkün değildir. 

Sonuç olarak bu savaşın ne kaybedeni ne kazananı vardır. Bilindiği üzere yapılan anlaşmadan sonra bütün alanlardan 1500 kadar gerilla gücü Zelê’ye çekilmişti. Güçler Zelê’ye çekildikten hemen sonra onlar için bir program hazırlandı.Alındıkları eğitim süreciyle tekrar toparlanmaları ve savaş sahasına dönmeleri için uygun zemin hazırlanmaya çalışıldı. Aynı dönemde, 92–93 kışında Güneybatı eyaletinde Terzi Cemal’in gerçekleştirdiği infaz ve Güneybatı’daki gerilla hareketini tasfiye pratiği vardır. Terzi Cemal III. Kongre sonrasında tabi tutulduğu yargılama süreci ardından bir yılı aşkın bir süre akademi sahasında kaldı. 1988 yılında Güneybatı’ya gönderildi. İlk başta eyalet komutanı düzeyinde bir görev verilmedi. Sonradan çok kurnazca pratik yürüterek, kendini yapıya kabul ettirme gayretine girişmişti. Pratikte gösterdiği olumluluk temelinde parti de ona eyalet komutanı görevi verdi. Kaldı ki tecrübesi de vardı. Sonradan ortaya çıkacağı üzere, partiden intikam almak için yetkiyi ele geçirebileceği yararlı bazı pratikler geliştirmişti. Çünkü eyalet komutanı olduktan sonra oluşturduğu ortam, nedensiz yere yeni katılan arkadaşları işkenceye tabi tutması ve yapıda teşhir etmesi bu savı doğrular niteliktedir. Çeşitli yöntemlerle toplam 17 arkadaşı infaz etmiştir. Önderlik sahası ile ilişki kurma imkanı bulunmasına rağmen ilişki kurmamış, aksine var olan ilişkiyi de kesmiştir. Kendine göre bir senaryo oluşturarak, infaz ettiği arkadaşları “Vejin’ci” (Sarı Baran’ın öcülüğündeki kaçkın grubuna verilen isim) gibi göstermiştir ve öyle infaz etmiştir. Yapıya da infaz edilen arkadaşları dış güçlerle bağlantılı olmakla, örgütü ele geçirmekle teşhir etmiş ve bu temelde yapıyı da onlara karşı yönlendirmiştir. Ortaya koyduğu pratiğiyle düşmanla bağlantılı olma ihtimali çok güçlenen bu kişi devrimci yaşama dair hiçbir şey bırakmamada kararlı davranmıştır. Yoldaşlık ilişkilerini, yaşam tarzını ve ölçüleri aşındırmıştır. Yapı arasında güvensizlik geliştirerek, kolektivizm darbelenmiş, yaratıcılık ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. 

Tabii Güneybatı’da Terzi Cemal’in yürüttüğü bu uygulamalar hakkında Önderliğin ve örgütün hiçbir bilgisi yoktu. Geliştirilen tam bir tasfiye hareketidir. Önderlik ve örgüt ilk defa Terzi Cemal’in uyguladığı kontra yöntemlerinden dolayı kaçan ve bilgi veren arkadaşlar vasıtasıyla yürütülen tasfiye planından haberdar olmuştur. Biri Hollanda’dan katılan, diğeri de Kuzeyli genç bir arkadaş olmak üzere iki arkadaş cihazla Botan eyaletini arayarak benimle konuşmak istediklerini belirtmişlerdi. Söz konusu konuşmada ilk kez Güneybatı eyaletinde yaşananları ifade etmişlerdi. Bu bilgiyi veren iki arkadaşa kendilerini Önderlik sahasına ulaştırmaları ısrarla söylendi. Onlar da öyle hareket edeceklerdi. Ama o alana yapılan bir operesyonda kısa sürede imha edilmeleri dikkat çekicidir. Buna rağmen parti söz konusu bu eyalette yaşanan olaylar hakkında bilgi sahibi oldu ve bu temelde müdahale gerçekleştirdi. Halbuki gerilla hareketinin Güneybatı’da oturması çok önemli gelişmelere yol açacaktı. Bilindiği gibi Güneybatı çok geniş bir sahadır ve oldukça stratejik özelliğe sahiptir. Türkiye’ye açılımın kapısıdır. Hem Türkiye’ye açılım yapmada, hem de bölge halkını mücadeleye katmada çok önemli bir zemindir. Önderlik de bu eyaletin üzerinde bizzat duruyordu. Aslında Güneybatı eyaleti 1991 yılına gelindiğinde önemli bir düzey de kazanmıştı. Engizek’te, Binboğa’da, Adıyaman’da belli düzeyde bir açılım ve yerleşme gelişmişti. Tasfiye planının merkezi haline getirilen Engizek Dağı’nda yüzü aşkın arkadaş bulunmaktaydı. PKK burada yerleşme ve gerilla olarak tarzını tutturma sürecindeyken, bu tasfiyeci girişim alandaki gerilla hareketini temelden bir darbelemeye tabi tutmuştu. Güneybatı eyaleti bu tasfiye hareketinden sonra bir daha belini doğrultamadı. 

Bu dönemde başta Güney olmak üzere tüm eyaletlerde gelişen süreç komuta anlayışı ve savaş tarzından kaynaklandığı için köklü bir müdahaleyi zorunlu kılmaktaydı. Önderlik bu tarz ve anlayışı ameliyat masasına yatırmak için hem çözümlemeler geliştirdi, hem de tüm alanlarda yargılama sürecini başlattı. Geliştirilen yargılama süreci ile komuta anlayışını ve savaş tarzını açığa çıkarma, mahkum etme ve düzeltme hedeflenmişti. Yargılama sürecinde bireylerden ziyade anlayış muhatap alındı. Ortaya çıkan yanlış çizgi ve savaş anlayışları çözümlendi ve yargılandı. Sadece Güney savaşında yer alan kadro ve komuta yargılanmadı. Hareketin bütün kadro ve komutanları yargılandı. Önderliğin bu yargılama süreciyle amaçladığı, başta komuta olmak üzere hareketin tüm gerilla gücünü 1993 sürecine hazırlamaktı. Yine mevzi savaşı ve taktik darlıktan çıkarılmış, yenilenmiş bir gerilla gücü yaratmak istiyordu. Toparlanma ve tarzı yenilemede yargılamanın belli düzeyde bir rolü oldu. Çünkü kadro ve komuta yapısı özeleştiri sürecinden geçmişti. Özeleştiri sürecine doğru ve samimi yaklaşım gösterenler kendilerini aşmada oldukça mesafe kaydettiler. Değişmeyen, dönüşmeyen ve samimi bir özeleştiri vermeyen belli bir kadro kesimi sürece fazla dahil olmadı. Bu tipler özeleştiri sürecine özlü bir yaklaşım göstermedikleri gibi kandırmadan ve kendini aldatmaktan öteye gitmeyen yaklaşımlar sergilediler. Genel anlamda yargılama süreci belli bir derinliği sağlayarak, taktik üzerinde bir yoğunlaşma düzeyini yaşadı. 1993 baharıyla beraber Önderlik hazırlıkları zirveye çıkardı. Bir yandan Zelê’de bulunan güçlerin eğitim içeriğine ilişkin perspektifler verirken, diğer yandan eyalet konferanslarının sonuç alıcı kararlara ulaşması için yakın takibi sürdürmekteydi. Eyalet konferanslarının ilki Bestler’de gerçekleştirdiğimiz Botan eyaleti I. Konferansı’ydı. Ardı sıra bütün eyaletlerde konferanslar yapıldı. 

Dönemin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek düzeyde geçtiği söylenebilir. Güçler bahar aylarıyla beraber yeni bir hamle sürecine hazırlanırken, ateşkes süreci de bu dönemde gündeme girdi. İlk siyasal çözüm denemesi ve çetecilerin engellemesi Turgut Özal Türkiye’de ender rastlanan ciddi devlet adamlarından biriydi. PKK’nin mücadeleye başlamasından itibaren, PKK’ye karşı Kürdistan’da en kirli yöntemleri geliştiren bir dönemin sorumluluğunu yapmıştır. PKK’yi ezmek için bir devletin uygulayabileceği her türlü yöntemi hiç çekinmeden devreye koymuştur. Bugün bile Kürdistan’da yapısal örgütlenmesinisürdüren özelsavaş örgütlenmelerinin hepsi onun zamanında geliştirilmiştir. Denilebilir ki PKK’yi ezmek için elinden gelen her türlü aracı kullanmıştır. Türkiye gibi bir devletin sahip olduğu tüm olanakları devreye koyarak, PKK’yi bitirememesi Özal’ı başka yöntemler aramaya yöneltmiştir. Devlet adamlığı ciddiyeti derken bunu kastediyoruz. Yani bir sorun varsa, sorunu erteleme değil, çözmeyi önüne koyma çabası vardı. Önce şiddetle denedi, olmayınca siyasal yöntemleri devreye koymak istedi, fakat derin devletin buna müsaade etmediği ve yaşamına son verdiği yönünde güçlü bulgular vardır. Özal, Kürtlerin de Türkiye Cumhuriyeti devletinin asli kurucu öğelerinden biri olduğunu bilmekteydi. Bu ülkede bir halkın kimlik ve kültür sorunu yaşadığını görmüştü. 

En önemlisi de Kürt halkının çoğunluğunun PKK’yi desteklemekte olduğu gerçeğidir. Özal bu gerçeklerin bilincine vardıktan sonra en doğru yaklaşımın sorunu siyasal yollardan çözmekten geçtiğini söylemiştir. “Gerekirse federasyonu da tartışırız” demesi bunun somut örneği durumundadır. Varolan bu gerçeklere bir de Güney Kürdistan’la uğraşması eklenince bu yönlü düşüncesinde netleşmeye gitmiştir. Güney Kürdistan’ı da Türkiye’yle bütünleştirecek bir federasyon fikrini aklına koymuştur. Ufku geniş ve güncel gelişmeler içerisinde boğulmayan bir kişiliğe sahipti. Aslında Özal, Önderliğe ateşkes talebini iletmeden önce devlet içerisindeki kadroların önemli bir kısmını önceden hazırlamıştır. Hazırlıklardan sonra Celal Talabani’yi aracı olarak Önderliğin yanına göndermiş ve ateşkesilan edilmesi durumunda Kürt sorununu siyasal yollardan çözmeye hazır olduğunu belirtmiştir. Bu bilgi Önderliğe ulaştığında, Önderlik telsiz aracılığıyla bu durumu bütün eyalet komutanlıklarına özet olarak ileterek, ateşkes hakkında görüş istemişti. Bazı kaygılar dile getirilmekle birlikte kimse karşı çıkmamış ve herkes “Önderlik bilir” demişti. Önderlik bunun üzerine tüm eyaletlere Newroz’dan başlamak üzere bir aylık eylem yapmama talimatı verdi. Daha sonra Lübnan’da yaptığı bir basın toplantısıyla Newroz’la birlikte bir aylık ateşkes ilan etti. Ateşkes süreci hareketimiz tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü artık Önderlik stratejik düzeyde siyasal çözüme resmen ağırlık vermişti. O zamana kadar da siyasal çözüm yaklaşımı ağır basıyordu ama siyasal çözümü başarmak için güç olmak gerekiyordu. Önderlik bunun için1991 sürecinde güçlü bir hamlenin yapılması ve Türk devletini zorlayacak bir pozisyonun yakalanması gerektiğini ısrarla vurguluyordu. 

Özellikle Güney savaşı, kısa sürede güçlü bir hamlenin örgütlenip pratiğe geçirme zorluklarını göstermişti. Önderlik bunun üzerine Türkiye’de de çözüm eğilimi belirince siyasal yollardan sorunu çözme projelerine yöneldi. Ateşkes sürecinin gelişmesiyle Türk devletine şu mesaj iletildi: Sizinle mevcut sınırlar içerisinde çözüme gitmek istiyoruz. Ayrı devlet kurma ve ayrılma stratejisini anlamsız görüyoruz. Bütünlük temelinde, demokratik ve onurlu bir sistem kurmak istiyoruz. Bu açıdan ateşkes süreci çok önemli stratejik bir dönüşümü ifade etmektedir. Her ne kadar erkenden program ve taktikte bir değişikliğe gidilmemiş olsa da, esas olarak ateşkes sürecinin başlatılması ve diyalog talebinin öne sürülerek, sorunu Türkiye sınırları içerisinde demokratik çerçevede çözüm arzusunun ortaya konulması, stratejik düzeyde değişim dönüşüm sürecinin başlaması anlamına gelmektedir. Değişim özelliklerinin ağır basması itibariyle çok önemli bir süreçti. Ateşkesin ikinci önemli yönü, Önderliğin PKK’ye verdiği mesajdı. Önderlik Türk devletine karşı ateşkes ilan ederken, kadrolara da çağrı yaparak, “Ateşkesi sizin geriliklerinize karşı da yapıyorum” demişti. Önderliğin kadrolara verdiği mesajın içeriği oldukça önemliydi. Bu süre içerisinde geriliklerinizden, yerleşik yargı ve zihniyetlerinizden, yine PKK’lileşmeyen savaş tarzı ve yöntemlerinizden vazgeçme şansı tanıyorum anlamında belirtilmişti. İlan edilen ateşkesin bir ayı bitince herhangi bir gelişme olmadı. Ateşkesin bir süre daha uzatılması talebi Türkiye’den gelince tekrar uzatıldı. Bu arada bazı olumsuz durumlar yaşandı. Ateşkesin bir ayı dolmadan Turgut Özal öldü veya öldürüldü. 

Turgut Özal şaibeli bir şekilde öldükten sonra artık bu sürecin nasıl gelişeceği ciddi bir tartışma konusuna dönüştü. Buna rağmen yine de başlatılan süreci sürdürmede ısrarlı olunmalıydı. Önderliğin perspektifleri bu çerçevedeydi. PKK ateşkesi ısrarla sürdürmesine rağmen Türk ordusu Botan ve Amed başta olmak üzere birçok yerde operasyonlar başlattı. Geliştirilen operasyonlar sırasında Amed’de bazı kayıplar yaşandı. Yaşanan kayıplara karşı “misilleme hakkımızı kullandık” adı altında bir takım eylem türleri geliştirildi. İmha amaçlı operasyonlara karşı gerilla tabii ki misilleme hakkını kullanacaktır. Misilleme hakkını yadırgamak diye bir durum olamazdı. Ama misilleme hakkı adı altında yapılanı kabul etmek mümkün değildir. PKK’de hiçbir zaman sivillere ve silahsız insanlara yönelme mantığı yoktur. Özellikle teslim alınmış insanların kurşuna dizilmesi bizim tarzımız değildir. Şemdin’in talimatı ve yönlendirmesiyle Bingöl-Elazığ karayolunda 33 askerin kurşuna dizilmesi bu anlamda içimizdeki çeteleşmiş bir anlayışın süreci sabote etme girişimidir. Türk devlet yapısı içerisindeki çeteci kesimler süreci sabote etmek için operasyonları başlatmış ve hatta tartışmalı bir biçimde -güvenlikleri sağlanmadan- silahsız askerleri adeta yem olarak ortaya sürmüştür. Buna karşı Şemdin’in de devreye girmesi sabote sürecini tamamlamıştır. Teskeresini almış askerlere yönelik yapılan eylem bu anlamda PKK’nin eylemi olamaz. Her şeyden önce bu eylem tarzı PKK’nin taktiğine, etik anlayışına ve mücadele geleneğine oldukça terstir. Dörtlü çetenin başka zamanlarda da uyguladığı kontra eylem türlerinden biridir. PKK asla silahsız insanları kurşuna dizmez, varsa bir suçu onları esir alır. Soruşturmasını bitirdikten sonra adaletin ve hukukun gerekleri neyse onu yerine getirir. 

Çünkü PKK aynı zamanda uluslararası savaş yasalarına saygılı olmayı esas alan, haklı bir davayı yürüten, insani duyguları yüksek olan bir mücadele gücüdür.Askerliğini bitirip evine dönen insanları, “Siz daha önce askerdiniz” diye tutup kurşuna dizmek PKK’nin anlayışı değildir. Ama maalesef Şemdin gibi çeteci anlayışa sahip bu kişilik PKK’nin ahlakına uymayan bir yöntemle silahsız askerleri kurşuna dizdirmiştir. Operasyonların başlaması ves 33 askerin de öldürülmüş olmasından sonra artık ateşkes fiili olarak sona ermiştir. Türk ordusu bunu bahane ederek, Kürdistan’ın her yerinde operasyonlarını aralıksız sürdürmeye başlamıştır. Çünkü 33 asker olayı Türk devletinde çeteciliği geliştirmek isteyen çevrelerin elini güçlendirmiştir. Bunun ne kadar irtibatlı yapılıp yapılmadığı tartışma konusu olan bir husustur. Ancak birbirini tamamlama bakımından ilginçtir. Şimdi ise Şemdin unsuru bu olayın kararından sıyrılmak istiyor ve suçu Önderliğe yüklemeye çalışıyor. Bu, büyük bir saçmalıktır. Biz de eyalet komutanlığı yaptık. Her komutanlığın yaptığı eylem kendi sorumluluğuna aittir. Diğer yandan ise Şemdin’in kendisi sorumlu olduğu alana tam hakimiyet sağlayan bir komuta yöntemine sahipti. Kendi sorumluluğu altında bırakalım bir eylemin ondan habersiz yapılmasını, bir insana bir fiske bile vurulması ondan habersiz olamazdı. Çünkü onun komuta tarzı böyleydi, her şeyi kendi inisiyatifine alıyordu. 

Diğer önemli bir husus da bu askerleri yakalayan eylem gücü ve komutanlığı askerleri yakalayıp, üslenme karargahına getiriyor. İlişki ve irtibattan sonra kendi aralarında yaptıkları toplantı sonunda tekrardan askerleri yolun üzerine getirip kurşuna dizdikleri biliniyor. Bu olayın yapılış şekli de gösteriyor ki, eyalet komutanıyla irtibat ve talimatı temelinde askerleri infaz olayı yeniden kararlaştırılmıştır. Çok iyi biliyoruz ki Şemdin’in talimatı olmadan hiçbir komutanlık o kadar riski göze alıp, askerleri getirildikleri karargahtan tekrar yolun üzerine götürüp, kurşuna dizemez. Besbelli ki burada gözü dönmüş bir çeteci anlayışın ısrarlı bir biçimde süreci sabote etmeye dönük bilinçli bir tutumu vardır. Bunun başka bir izahı yoktur. Hareketimiz içerisinde çeteler tarafından geliştirilen yanlış uygulamalar tahribatlar yaratmış ve oldukça zarar vermiştir. Bunların amacı PKK çizgisini rayından çıkarmak biçiminde pratikleşmiştir. Bizde bazı kişilikler şahsında gelişen bu tür çizgi dışı çeteci anlayışlar çeşitli dönemlerde türemiştir. Ancak çete örgütlenmeleri daha kurumlaşmış bir biçimde Türk devleti ve ordusu içerisinde derin örgütlemelere sahiptir. Türk devlet yapısı içerisindeki çeteci oluşumların geçmişi ve deneyimi yeniçeri ocaklarına kadar dayanmaktadır. Bu anlamda devlet içerisindeki çetelerin deneyimi, taktik ve örgütlenme yöntemleri daha fazladır. 

Türk devleti içerisindeki çeteciliğin Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı bile öldürebilecek düzeyde kendini iyi organize ettiği açıktır. Özal’ın ölümü üzerindeki sis perdesi hala aralanmış değildir. Bu ölümün arkasında çok güçlü odaklar yer almadan delilleri gizlemek mümkün değildir. Hala çok net bir bulgu açığa çıkmamış olmakla birlikte, özellikle ateşkes sürecinde öldürülmesi bizleri ve herkesi düşündüren, ciddi kuşkular yaratan bir olaydır. Kaldı ki ailesi tarafından bazı bulguların elde edilmesine rağmen korkularından sessiz kaldıkları belirtilmektedir. Türk devleti içerisindeki çete organizasyonu Doğan Güreş, Mehmet Ağar ve Tansu Çiller üçlüsüyle örgütlenmiş, Demirel de bu sistemin bir şemsiyesi ve başı olarak tanzim edilmiştir. Bu temelde PKK şahsında Kürt halkının bütün dinamiklerine tam bir topyekün savaş ilan edilmiştir. Türk ordusu esas olarak topyekün savaş kararını 1992 yılında kararlaştırılan konsept temelinde vererek artık Kürt özgürlük hareketine karşı savaşın sorumluluğunu üstlenmiştir. Doğan Güreş ekibi belirttiğimiz bu tarihten itibaren kendini çok kapsamlı bir savaşa göre hazırlamıştı. Bugün bile bazı çevreler 33 askerin öldürülmesiyle ateşkesin bozulduğunu ileri sürmektedirler. Bu görüş bir ölçüde doğru olsa da tek başına doğru değildir. Çünkü Türk devleti içerisindeki çeteler önceden kendilerini hazırlamışlardı. Önderliğin, “her iki taraf içindeki çeteci yaklaşımlar o süreci sabote etmiştir” belirlemesi bu durumu gözler önüne sermektedir. Ateşkes tek yönlü bir biçimde söz konusu olayla bozulmadı. Belli yerlerde operasyonlar vardı ve devlet içerisindeki çeteci eğilim süreci zorlamaktaydı. 

PKK’deki çizgi dışı, çeteci anlayış Türk devlet çetesine zemin sundu ve böylece süreç tümüyle sabote edildi. Sürecin sabote edilmesiyle berabersavaş diğer yıllarla kıyaslanmayacak düzeyde bir yaygınlık kazandı. Tırmanan savaş, Kürdistan’ın dört bir yanına yayılarak topyekun bir karakter kazandı. Savaş yaygınlık kazanmasına rağmen Önderliğin amacı siyasi çözüm geliştirmekti. Geliştirilecek hamlelerle Türk devletinisiyasi çözüme zorlama öngörülmekteydi. Bu nedenle 1993 yılındaki savaş taktiği hareketli savaş tarzı olarak belirlendi. Böylece savaşı bir üst aşamaya tırmandırarak, düşünülen stratejiyi uygulama zeminini açığa çıkarma esas alındı. Hareketli savaşla düşünülen o zamana kadar stratejik savunma Bir savaşın anatomisi 218 döneminde bulunan gerillayıstratejik denge dönemine ulaştırmaktı.Artık oluşacak statü kurtarılmış alan mı olacaktı, yoksa farklı bir yapılanma mı olacaktı, bu çok önemli değildi. Önemli olan gerillanın içinde bulunduğu konumdan çıkarak birsıçrama yapmasıydı. Kürdistan koşullarında gerilla ile oluşturulacak statü somut olarak kurtarılmış alan olarak değerlendiriliyordu. Savaştekniğinin oldukça gelişim kaydettiği bu çağda kurtarılmış alan Vietnam mücadelesinde ortaya çıkan sonuçla tıpatıp aynı olamazdı. Kürdistan’daki gerillanın amacı savaş sahasında savaştığı orduyla dengeyi sağlamaktı. Böylece gerillanın dayandığı halk kitlesi ile berabersömürgeci ordu karşısında dengeyisağlayarak, onu siyasi çözüme zorlamaktı. 

MURAT KARAYILAN (HEVAL CEMAL)

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2