BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)
BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)
0 Yorum
1033
27-11-2021

PKK DİRENİŞİ

Ülkeye Dönüş;
İkinci Kongre ile birlikte ülkeye dönüş resmi bir karara dönüştürülmüş oldu. Zaten güçlerimizin çoğu sınırdaydı. Mehmet Karasungur ve Agit arkadaşlar İran üzerinden ülkeye geçmişlerdi. Ben de o süreçte Suriye sınırında bulunmaktaydım. Dolayısıyla sınırda bazı ön hazırlıklar yapılmıştı. Ülkeye dönüş kararı kongrede resmiyet kazanınca 1982 yılından itibaren içeriye akışlar daha da sistemli gerçekleştirildi. Bu dönemin önemli diğer bir gelişmesi de 1982 yılı başlarında KDP ile yapılan ittifaktır. Özellikle hareketimizin Güney Kürdistan’a geçmesi ve oradan yararlanma ihtiyacı yoğundu. Yine Botan alanı gerillayı Kürdistan’a yerleştirme planında temel bir halkayı oluşturuyordu. Kuzey Kürdistan’ın Güney’e olan sınır bölgelerinde KDP’nin etkisi bulunmaktaydı, hatta buralar önemli oranda KDP’nin hareket sahasıydı. Bu açıdan bizim böyle bir ittifaka ihtiyacımız vardı. KDP de aynı dönemde bir daralma içindeydi. Sol çevre ve güçlerden tecrit edilmiş bir pozisyon içerisinde yalnızlığı yaşamaktaydı. ’75’ yenilgisi ve diplomaside ABD İsrail ikilisi ile anılması KDP’yi Ortadoğu’da tecrit altına almıştı. O dönemde İsrail ve Amerika gibi güçler çokça teşhir edilmişlerdi. Bu tecritlik ve yalıtılmış gerçeklik karşısında KDP’nin de biraz nefes almaya ihtiyacı vardı. Bu temelde yapılan ittifak ile biraz nefes alma ve açılım yapma imkanı gelişti. İttifakın her iki taraf için önemli sayılabilecek bazı yararları da oldu. Fakat ittifakın diğer bir amacının güçlerimizi daha çok Güney’de denetim altında tutarak, kontrolü sağlamak olduğu da sonradan daha iyi anlaşıldı. 

Bir yandan Güney Kürdistan ile ilişkiler düzenlenirken, öte yandan Filistin’deki hazırlıklarımız sürüyordu. Gerillanın ilk şekillenmesini belirleyen en temel faktör Filistin sahasındaki eğitsel faaliyetlerdir. Bu açıdan Filistin’in Kürdistan devrimine yaptığı katkı önemlidir. Belki maddi katkılar yapmadılar ama gücü eğitmede ve zemin sunmada önemli bir rol oynadılar. Aslında Filistinliler güçlerimizi eğitirken, güçlerimizin uzun süre kalıp, onlar için savaşacaklarını düşünüyorlardı. Savaş konusunda güçlerimizin hiçbir sorunu yoktu. Orada bulunduğumuz süre içerisinde İsrail’den gelen saldırılarda en ön cephelerde yer alanlar bizim güçlerimizdi. Bu açıdan Filistinlilerde yeterli ve doğru anlayış olmasa da o zemin Kürdistan devrimi için iyi değerlendirildi. Bu zemini bu kadar güçlü düzeyde değerlendiren Önderliğin derin bakış açısı olmuştur. Bugün bile Kürdistan’da yürütülen mücadelenin ve gelişen gerillanın dayandığı zemin bu sahada elde edilen birikimlerle olmuştur. Esas olarak mücadelenin gelişmesinde güçlerimizin orada aldığı eğitimin payı büyüktür. Belirtilen gelişmeler ekseninde 1983 ortasına gelindiğinde ülkeye dönüş çalışmaları önemli oranda tamamlanmıştı. 1983 yılına kadar Lübnan sahasına çekilip eğitilen güçlerimizin toplam sayısı 285’tir. Bu kadrolardan bazı arkadaşlar Avrupa çalışmaları için görevlendirilmişti. Hasta arkadaşlarla beraber kararsız ve dökülen bazı tipler de vardı. Bazıları da o zaman fiziki olarak hareket içerisindeydi ama ruhen uzaklaşmışlardı. 

Bunlar daha sonra 1983 sürecinde kendini dışa vuran Semir provokasyonu ile açığa çıktılar. 1982-1983’lerde gerilla hareketini geliştirmek hem Türkiye, hem de Kürdistan için en acil ihtiyaç duyulan devrimci bir çıkış durumundaydı. Çünkü faşist askeri cunta kendi sistemini, kurdurduğu çeşitli kurumlarla ve siyasal partilerle kalıcı bir biçimde oturtma aşamasına girmişti. Herhangi bir karşı çıkışın ve müdahalenin olmaması halinde, cunta sistemi tümüyle pekişecek, anti demokratik faşist bir sistemin kalıcılaşmasının, boyalı bir demokrasi perdesiyle halklara yutturulması süreci tam oturtulacaktı. Aynı zamanda Kürdistan’da Kürtlüğe ait her şeyin yasaklanması o denli ilerlemişti ki insanların kendi evleri içerisinde bile Kürtçe konuşmaları ajanlar yoluyla dinletiliyor ve soruşturma konusu olabiliyordu. Bu sistemin oturtulması Kürt halkı için yok edilme sürecinin kesinleşmesi anlamına gelecekti. Yoğun bir şiddet, baskı ortamında uygulanan yasak ve asimilasyonla toplumun başkalaşıma uğratılma süreci bütün boyutlarıyla hızlandırılmıştı. Cuntanın kurumlaştırmakta olduğu bu faşizan sisteme karşı mutlak bir çıkışa ihtiyaç vardı. Hem Kürt halkı, hem Türk halkı vahşi baskı yöntemleriyle susturulmuş, Türkiye ve Kürdistan adeta bir sessizler ve dilsizler diyarına dönüştürülmüştü. Verdiğimiz sözlere bağlılığın ve insan olmanın temel ölçütü, faşist cuntanın kurumlaşması sürecine karşı sessiz kalmamak ve mutlaka bir adım atmaktan geçiyordu. Bu sorumluluğu derinden hissetme vardı. 

Bu nedenle Önder Apo’nun öncülüğünde partimiz PKK tek başına da olsa, bu sorumluluğa sahip çıkmayı vazgeçilmez bir görev olarak gördü. Bu temelde geri dönüş kararını alarak Kürdistan’da başta silahlı propaganda faaliyetleriyle hazırlık yapma ve gerilla savaşını başlatmayı önüne koydu. Bu eksende yapılan hazırlıklar gözden geçirildi, gerekli olan tüm plan ve projeler üzerinde yoğunca durulduktan sonra, pratikleştirilme süreci başladı. Bu amaçla Mardin, Urfa, Adıyaman, Dersim, Amed vb alanlara öncü gruplar gönderildi. Gönderilen gruplar öncelikle coğrafyayı tanıyacak ve halk ile bağlantıları sağlayacak, bazı ilk örgütlenmeleri geliştirecekti. Coğrafyamız, gerilla mücadelesi için stratejik önem arz etmektedir. Kürdistan coğrafyası heybetli dağları, geçit vermez sarp kayalıkları, derin vadileri, geniş ormanları, akarsuları, pınarları, zengin bitki ve hayvan çeşitleri ile egemenlere karşı tarihin tüm direnişlerinde Kürt halkının yaşamını korumada en büyük dostu olmuştur. Kürt halkı kültürünü, kimliğini, değer yargılarını, toplumsallığını kendi coğrafyasının niteliğiyle yaratmış ve bu temelde korumaya çalışmıştır. Dicle ve Fırat’ın bereketli kolları arasında neolitiğe analık yapmış olan Kürtler tarihte birçok ilke imza atmış olmasına rağmen devletçi uygarlığın saldırılarıyla birçok yıkımı da yaşamıştır. Eğer tarihten tümden silinip gitmemişse bunda köklü kültürel değerlerinin yeri kadar coğrafyasının da belirleyiciliği olmuştur. Tarihin her döneminde geliştirilen saldırılara karşı Kürdistan dağları direniş kaleleri rolünü oynamıştır. İşte gerilla mücadelesi bu muazzam coğrafyaya dayanılarak yürütülecekti. Halkımız ve ideolojimiz ile birlikte bizim en büyük müttefikimiz dağlarımız olacaktı. Birçok bölgeye aktarım yapılmış olsa da gerillanın oturtulacağı ve esas çıkışı yapacağı saha Botan olacaktı.

Botan, gerillanın üsleneceği ve esas çıkışını oradan gerçekleştirerek ülkeye yayacağı bir sıçrama ve yayılma zemini olarak tespit edilmişti. Önderlik daha o zamanlarda Botan için “Kürdistan’ın kalbi” tespitini yapmıştı. Dört parçayı birbirine bağlayan, gerilla için muazzam coğrafyaya sahip, Türkleştirme ve asimilasyon politikasının fazla etkili olamadığı, belli düzeyde Kürt yurtseverliğinin bulunduğu bir alan durumundaydı. Dolayısıyla Kürdistan özgürlük mücadelesi için en uygun zemin Botan alanıydı. Ancak önemli bir sorun bulunmaktaydı. Kürdistan’ın kalbi olarak değerlendirilen bu bölgeyi tanıyan kadro yoktu. Çünkü hareketin ilk çıkış yıllarında özel olarak bu bölgede faaliyet yürütülmesinin önüne geçilmiş, KUK’u bizimle çatıştırarak, hareketimizin Cizre’yi aşıp, Botan’a yayılmasını engellemişlerdi. O zaman hareket içerisinde Botanlı arkadaş da yoktu. Cizreli bir iki arkadaş vardı, fakat onlar da ova dışında bir yeri tanımayan ve çok fazla aktif olmayan arkadaşlardı. Genelde tüm gücümüz şehir ve ovada yetişmiş, öğrenci gençlik hareketinden gelen arkadaşlardan oluşmaktaydı. Dağa alışkın, dağda yaşamaya yatkın, bunun için tecrübesi olan bir yapı söz konusu değildi. Sadece Agit ve Seyfettin Zoğurlu arkadaşlar 1981 yılında Suriye’ye doğru geri çekilirlerken Gabar’ın eteklerinden geçmişlerdi. Agit ve Seyfettin arkadaşlar uzaktan da olsa gördükleri Botan’ı sürekli anlatıyorlardı. Tüm olumsuzluklara rağmen hareketin Botan’da üslenmesi ve gerillayı oradan başlatması başarılı bir direniş savaşı için bir zorunluluk konumundaydı. Bu dönemde partimizin KDP ile geliştirdiği ittifakta bazı sorunlar yaşansa da yararlı bazı yönleri de olmuştu. Belki ittifaktan beklenenler pratikleşmedi ancak ilk gruplarımızın bir kısmı KDP’liler üzerinden, Botan’dan Behdinan’a geçmişlerdi. Yine Behdinan ve Lolan’da yerleşme olanağı ve zemini oluşturulmuştu. KDP ilişkisi üzerinden Şahin Kılavuz arkadaş 8 kişilik bir arkadaş grubuyla Hezil çayında pusuya düşerek şehit düşmüşlerdi. Pusuya düştüler mi, yoksa düşürüldüler mi konusu bugün bile tam netleşmiş değildir. Çünkü gruplarımızın hemen hemen tümü araziye ve geçitlere yabancıydılar. Erdal (Mustafa Yöndem) arkadaşın yazdığı ve basınımızda yayınlanan “Kılavuzsuzlar grubu” adlı makale bu dönemde yaşanan bir grubun ilginç yol hikayesidir. Harita üzerinden pusulayla veya tahminen yol kat eden, araziyi böylece tanımaya çalışan, dolayısıyla çeşitli zorluklarla karşılaşan çok sayıda grubumuz olmuştur. 

İlk gerilla grupları bütün bu zorluklara rağmen Botan’a girmiş, Botan Behdinan alanını tanıyarak üslenme merkezlerine dönüştürmüşlerdir. İlk grupların ülkeye girişi 1982’de başlamıştı. 1983 yılı ortalarına doğru öncü birlikler hemen hemen bütün gerekli yerlere girmeyi başarmış ve hazırlıklarına başlamışlardı. Bunun üzerinden yapılan planlamaya göre, 1983 yılında silahlı propaganda faaliyetlerinin başlatılması hedeflenmişti. Güçlü bir düzeyde eğitilmiş güçler aktarılmış olmasına rağmen bir türlü gereken hamle başlatılmamış, hedeflenen atılım çeşitli gerekçelerle gecikmeyi yaşamıştır. 2 Mayıs 1983 tarihinde, Kandil alanında birbiriyle çatışma halinde olan IKP (Irak Komünist Partisi) ile Yekitiya Niştimani Kürdistan (YNK) arasında arabulucu olmak için alana giden bir grup arkadaş IKP güçleriyle birlikte yolda YNK’nin kurduğu bir pusuda şehit düşürülmüşlerdi. Şehit düşen arkadaşlar, Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin arkadaşlardı. Pusudan iki arkadaş kurtulmuş ve YNK olayın bir yanlışlık sonucu gerçekleştiğini açıklamıştı. Daha sonra aynı ay içerisinde Türk ordusu Güney’e yönelik bir operasyon gerçekleştirmiş, fakat bu operasyonda her hangi bir çatışma durumu yaşanmamıştı. Mehmet Karasungur arkadaş, 1976 yılında Bingöl’de öğretmenlik ve TÖBDER (Türkiye Öğretmenler Birliği Derneği) başkanlığı yaptığı dönemde par_tiye katılmıştır. Hilvan’da geliştirilen direnişin Siverek’e kaydırılmasından sonra burada yürütülen direnişin sorumluluğunu yapan bir arkadaştır. Bucaklara karşı geliştirilen eylemde M. Celal Bucak’ı ısrarla sağ yakalamayı hedefleyip onu konuşturmak istiyordu.

Partinin kuruluş bildirgesinin Türk devletince radyodan okunması karşılığında onun bırakılması üzerine planlama yapmıştır. Kişilik olarak ısrarlı, kararlı, hedefinin üzerine tereddütsüz giden, güven veren bir arkadaştı. Parti içerisindeki ilk askeri birlik komutanıdır. I. Kongrede seçilen 7 kişilik merkez komite içinde yer almaktadır. Mehmet Karasungur arkadaşın şehadeti parti için büyük bir kayıp olmuştur. Bu süreçte Güney’de yapılacak kısa süreli bir hazırlık evresinden sonra güçlerin Kuzey’e yönelmesi gerekiyordu. Ancak yönetimin yaklaşımı bu düzeyde olmamıştır. Güney sahası adeta bir yeniden eğitim ve geri cephe sahası gibi değerlendirilmiştir. Eğitimli güçleri burada yeniden eğitime alarak sürecin ertelenmesine neden olan bir tutum gelişmiştir. Tabii bu yaklaşımın farklı nedenleri bulunmaktadır. Her şeyden önce yönetim, gerilla taktiğine yeterince inanıp güvenmemiştir. Özellikle yönetimin bazı üyeleri için bu çok daha geçerlidir. Hatta bazıları hiç inanmamıştır. Esasen soruna kaynaklık eden, sürece yayan temel neden yönetimin tereddütlü yaklaşımıdır. O süreçte başta iki, daha sonra üç kişilik olan bir yürütme biriminin, çalışmaların yürütülmesi, hazırlıkların tamamlanması ve atılımın başlatılması çalışmalarını örgütlemeleri gerekmekteydi. Abbas arkadaş sorumluydu, ancak yanında yürütme üyesi olanlar süreci geri çekmek için kırk çeşit gerekçe uyduran kişiliklerdi. Fatma (Kesire Yıldırım) yürütme olmamasına rağmen o sürecin önemli aktörlerinden biriydi. Hazırlık süreci daha çok Lolan ve Haftanin’de geliştirilmekteydi. Bu yürütmenin üyelerinden olan Selim Hoca (Selahattin Çelik) denilen tip toplantı için geldiği Şam’dan dönerken “parti bizi feda etti” diyebilen, kadroda tereddüt ve kararsızlığın gelişmesinde ön ayak olan bir kişidir. İlk bakışta bu kişinin anlayışını yansıtan bir söz gibi gözükse de, etki düzeyi göz önüne alınırsa önemli oranda yönetimin sürece ve göreve nasıl yaklaştığını dışa vurmaktadır. Teorik olarak adaletsizliğe karşı savaşmak, özgürlük mücadelesine girişmek, devrimci olmak, onun propagandasını yapmak ayrıdır, pratikte bu hususların militanı olmak apayrı bir yaklaşımdır. O dönemin yönetimi kendini savaşa yatırmada ciddi tereddütler yaşamıştır. Bu nedenle kendini bir savaş karargahı olarak değil de, adeta bir eğitim merkezi gibi örgütlemiştir. 

Parti tarafından alınan ülkeye dönüş ve gerilla savaşını başlatma kararına rağmen “savaşmalı mıyız, savaşmamalı mıyız?” konusu üzerinde tartışma yürütülmüştür. Yani örgüt resmiyetinde alınan kararın uygulanması değil de, tartışılması yaşanmıştır. Bu durum, özellikle bazı kişilerin daha fazla süreci geriye çeken pervasızlıklarıyla bütünleşince zamanında pratiğe girme ortamı tartışılır hale getirilmiştir. Bu yaklaşımların gecikmenin temel nedeni olduğu daha sonra gerçekleşecek olan III. kongre sürecinde yazılan raporlar, geliştirilen özeleştiri platformları ve Önderlik çözümlemeleriyle somut bir biçimde ortaya konulmuştur. 1983 yılında Çukurca vb bazı yerlerde birkaç ajanın cezalandırılması dışında herhangi bir askeri faaliyet geliştirilemedi. Hedeflenen yaygın silahlı propaganda çıkışı yapılamadı. Tabii bu ertelemecilik ve zamana yayma yaklaşımı gerilla grupları ortamında bir esneme ve gevşemenin yaşanmasına neden oldu. Bu anlayışın yanında Avrupa’da gelişen Semir provokasyonunun da hareketi adeta tehdit altına alarak, ülkeye dönüşe ve savaşa karşı yoğun bir kampanya başlatması ciddi olumsuzlukların kaynağı olduğu gibi sürecin kritikliğini ortaya koyuyordu. Semir provokasyonu 2004 yılında Ferhat-Botan ikilisinin geliştirdiği ihanetçi tasfiyeci grupla benzer anlayışa sahiptir. Aralarında çok çarpıcı benzerlikler vardır. Hatta son ihanetçi tasfiyeci grubu Semir anlayışının bir devamı olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. 

Bilindiği üzere 2004 yılında Kongra-Gel II. Genel Kurulu tarafından meşru savunma savaşı kararı alınınca, o ihanetçi grup kaçarak karşı faaliyete yöneldiler. “Savaşa karşıyız” diye bir kampanyayla faaliyet yürüttüler. İhanetçi işbirlikçi grubun kampanyası Apocu hareket içerisinde inançsızlaşan ya da kırılan kişiliklerin ruh halini anlatması bakımından bir ilk değildi. Semir’in 1983 yılında yürüttüğü çalışmanın aynısıydı, aralarında pek bir fark yoktu. Hatta o zaman Türk solundan Dev-Yol başta olmak üzere, bazı Kürt grupları vb birçok çevre sırtını Avrupa politikasına dayandırarak, aynı koroya katılıyor ve bu tür çıkışlara destek veriyorlardı. Planlamaya göre yapılacak hızlı bir ön hazırlık temelinde 1983 yılı ile birlikte silahlı propaganda savaşının Botan’da başlatılması öngörülüyordu. Genel planlama çerçevesi bu eksende kararlaştırılmıştı. Öncü birlik faaliyeti olmasına rağmen yönetimin süreci ve Önderliği anlamaması veya en azından bazılarının anlamak istememesi, çalışmaların ağır yürütülmesine neden oldu. Çünkü bu dönemde birçok yere öncü birlikler yerleşmişti. Ancak öncü birliklerin önüne bir yılda bitirilemeyecek görevler konulmuştu. Birlikleri hantallaştıran en önemli çalışma araştırma görevleriydi. Birlikler ulaşabildikleri tüm köyler üzerinde ekonomik sosyal araştırmalar yaparak, sonuçlarını değerlendirmek üzere alan yönetimine ulaştıracaklardı. Köylerdeki geçim kaynakları nelerdir, büyük-küçükbaş hayvanlardan tutalım, kümes hayvanlarının sayısına kadar kapsamlı, hantallaştırıcı ve hiç gerekli olmayan görevlerle yükümlülük altına alınmaları, onları esas görevleri olan askeri ve örgütsel hazırlık çalışmalarından alıkoyuyordu. Yine arazi koşulları, sosyoekonomik yapılanması, nüfus oranı vb konularda raporların yazılması gerekiyordu. Bütün bu çalışmaların bitirilmesi bir yılı aşıyordu. Bu temelde süreci ağırdan alan bir tarz ortaya çıkmıştı. Önderlik bunları duyunca çok kızdı ve bu tarza yönelik eleştiriler geliştirdi. 

Parti Önderliği tarafından çok çeşitli vesilelerle eleştirilen ve parti tarihimizde Lolan pratiği diye geçen süreç bu döneme tekabül etmektedir. Sorun orada bağ-bahçe ekip ekmemekten ziyade sürecin geliştirilmesinde yaşanan erteleme ve kendini oyalama durumudur. Savaşı başlatma, geliştirme ve koordine etme yerine, gücün bahçe ile uğraştırılması dönemin temel tutumunu ortaya koyması bakımından eleştiri konusu olmuştur. Yoksa devrimci mücadelenin geliştirilmesi ile birlikte yapılacak üretime dönük bir karşıtlık bulunmamaktadır. Önderlik, geliştirilmeye çalışılan sürecin yönetim tarafından doğru ele alınmadığını görünce merkezi toplantıya çağırarak doğrultu kazandırmak istedi. 1984’ün başlarında Önderlik sahasında merkez toplantısı yapıldı. Önderlik sergilenen pratikleri çok geniş değerlendirmelerle ortaya koydu. Geriye çeken anlayışları çözümleyerek mahkumiyetini sağladı. Bu dönemde ortaya çıkan en önemli anlayış yönetimin savaş taktiğine ilişkin duyduğu güvensizliktir. Yönetimin tarzı ürkektir ve kendisi ile yapıya yeterince güvenmemektedir. Taktiğin başarıya ulaşacağına dair bir inanç zayıflığını yaşamaktadır. Zaten “parti bizi feda etti” sözü bu toplantıdan dönerken sarfedilen bir sözdür. Kürdistan’da gelişecek gerilla savaşının sonuç alıcılığına ilişkin kaygılı bir durumu söz konusudur. Taktiğe inanç zayıflığı olarak da değerlendirilen bu yaklaşım esas alınmaktadır. Sürece damgasını vuran oyalayıcı yaklaşım bu anlayıştan kaynaklanmaktadır. Ya da bazıları bu anlayıştan güç alarak süreci ağırlaştıran bir faktör durumuna gelmişlerdir. 

Önderlik bunun üzerine 1984 yılında artık bu sürecin olmazsa olmaz kabilinde geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyarak, planlamanın yerine getirilmesi gerektiği konularında ısrarcı olmuştur. Çünkü bu dönemde halk üzerinde müthiş faşizan bir baskı uygulanmaktadır. Cezaevlerinde bulunan devrimcilere her türlü işkence yapılmaktadır. Devrimci hareketlerin birçoğu bastırılmış, kalanlar yurtdışında mültecileştirilme sürecine tabi tutulmuştur. PKK dışında kalan başka bir direniş odağı yoktur. PKK de erkenden bir direnişi geliştirmezse, kitlelerde devrime ait olan tüm umutların sönmesi işten bile değildir. Ayrıca düşman da boş durmamakta, özellikle Semir provokasyonuna dayanarak Önderliğin geliştirmek istediği süreci boşa çıkarmak istemektedir. Bu nedenle Önderlik fazla beklemeden adımın atılmasında ısrarlı olmuştur. Çünkü silahlı savunmayı erkenden başlatmak, sürecin başarısı ve halklar adına gereken cevabın gelişmesi açısından en önemli bir husus durumundaydı. Öte yandan Önderlik Türkiye genelini kapsayan bir mücadele sürecinin gelişmesi için Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin pratik anlam kazanması için yoğun ısrarlarda bulunmuş ve bu amaçla çeşitli tartışma, diyaloglar geliştirmiştir. Nihayetinde beş Türkiyeli sol örgütle birlikte kurulan FKBDC tüm çabalara rağmen pratik bir güce dönüşmemiş ve sonuç alıcı olmamıştır. Giderek kağıt üzerinde kalan ve erimeyi yaşayan bir cephe olmuştur. Yine tüm çabalara rağmen Kürt grupları da ortak cephe oluşumuna yanaşmamışlardır. 

Aslında 1984’ün başlarına kadar salt bizim değil, bazı başka güçlerin de silahlı savunma sürecine katılabileceği beklentisiyle sürekli çaba içinde olunmuştur. Ancak bu tarihten sonra söylenenlerin laf olduğu, özünde mevcut Türkiyeli ve Kürdistanlı grupların gözlerinin Avrupa’daki mülteci yaşamında olduğu, riskli, ağır bir mücadele sürecine girmeyecekleri, bunu açık söylemeyip, gerçekliliklerini lafla örtmeye çalıştıkları açıkça anlaşılmıştır. Zaten zamanla hepsi peş peşe soluğu Avrupa’da almışlardır. Durum böyle olunca hareket olarak PKK’nin tek başına kalması gerçeği karşısında yüksek bir kararlılık ve cesaretle mücadelenin yürütülmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bu dönemde tüm PKK’li kadrolar için yol ayrımı çok keskin bir biçimde kendini dayatmış bulunmaktaydı. Artık tereddüde yer yoktu. Tercih kesin gerekliydi. Bir taraftan Mazlum, Kemal, Hayri ve Ferhatların öncülüğünde geliştirilen Amed zindan direniş çizgisi, bu çizginin yaptığı insanlık çağrısı, değerlere bağlılık pahasına gözünü kırpmadan mücadeleyi yükselten onurlu militan duruşu kendini dayatıyordu. Öbür taraftan Semir provokasyonu öncülüğünde geliştirilen arkasında Türk solunun önemli bir kesimi ve Kürt reformist grupların saf tuttuğu “ülkeye gitmeyin, ülkeye gidiş ölümdür, gelin Avrupa’ya gelin, ölüme değil, yaşama gelin” çağrısı vardı. Bu bir ihanet çağrısıydı. Tüm insanlık değerlerine, verilen söze, yoldaşlığa, insan olmaya yapılan bir ihanetti. Direniş ve ihanetin bu biçimde keskin olarak kendisini dayattığı bu ortamda bir kesim kadroda tereddüt ve kararsızlık mevcuttu. Bunun için beklemek, adım atmada kararsızlığı yaşamak hareket üzerine bir karabasan gibi dayatılan provokasyon ve tasfiyenin çizgisini güçlendirmekle eş anlama gelecekti. Bu nedenle bir an önce adım atmak, her türlü tereddüdü yerle bir etmek ve Amed zindan direniş çizgisinin yılmaz bir takipçisi olmak, devrimci olmanın vazgeçilmez bir tutumuydu. Önder Apo’nun çok kararlı bir biçimde yürüttüğü çizgi bu çizgiydi. Ezici militan yapısının da Önder Apo’nun bu çizgisinde bir duruşu söz konusuydu ama hala tereddüdü yaşayan kesimler de yok değildi. İçte durum böyle iken dışta ise faşist askeri cunta çizgisinin hayatın bütün alanlarına oturtulma süreci hızla gelişiyordu. 12 Eylül faşizminin ardından oluşan ve özellikle de ilk başta bir paravan konumunda bulunan ANAP hükümeti yoluyla darbenin kalıcılaştırılması süreci geliştirilmekteydi. Buna karşı devrimci bir çıkışın olmaması halinde anayasal bir muhteva ve toplumsal bir taban kazanmakta olan faşist düzenin Türkiye ve Kürdistan’da köklü bir biçimde oturtulacağı açık ortadaydı. Bunun karşısında büyük bir devrimci sorumlulukla yüklenmiş PKK’nin bağlı olduğu değer yargılarına karşı bütün samimiyetini ortaya koyarak kendine büyük bir güvenle bu mücadele sürecini tek başına başlatma görevi bulunmaktaydı. Önderlik ve etrafında kenetlenen kararlı kadro yapısının yürüyüşü bu açıdan tarihsel bir önemi taşımaktaydı. Bu dönemde büyük bir cesaret ve kararlılıkla gerçekleştirilecek devrimci yürüyüş Türkiye ve Kürdistan’da yeni bir süreci başlatmaya adaydı. Ama öncelikle onurlu olmanın, kendine ve değerlerine ters düşmemenin vazgeçilmez bir görevi durumundaydı. Dolayısıyla ne olursa olsun adım atmak doğru ve olması gerekende ısrar etmek, dürüst, samimi devrimciliğin kendisini dayatan tarihsel bir görevi durumundaydı.

MURAT KARAYILAN (HEVAL CEMAL) (25.BÖLÜM)

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2