EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK
EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK
0 Yorum
618
22-05-2022

Metin Spîndarok, komutanları Egîd’in anısına nasıl bağlı kalınması gerektiğini, tek başına ve yaralı halde, bir el bombasıyla göstermişti.

Komutan Egîd’in şehit düştüğü pusuda sağ dizinden yaralanan Metin Spîndarok’u (Kalender İlhan) tüm zorluklara rağmen PKK yoldaşlığının ruhu gereği sırtlarında taşıyarak, Meydîn köyüne yakın Dola Kuştiya’nın, Çiyayê Bizina’ya bakan girişinde buldukları ancak üç-dört kişinin sığabildiği bir kaya kovuğuna saklamışlardı.

Gabar’da üstlenen gerilla gücü o kış çok zorluk yaşamış, bahar mevsiminin ilk emareleriyle birlikte yoğun bir hareketliliğin içine girmişti. Metin Spîndarok’un disiplinli yaşamı, cesareti, iş bitiriciliği, arazi hakimiyeti ve diğer gerillalarla uyumu onu 14 Temmuz Takımı gücünün güzide savaşçısı yapmıştı. İlkbahar mevsiminin başında komutanları Egîd, elini omzuna vurmuş: “Bahar geldi. Newroz yaklaşıyor. Gabar’da düşmana güçlü darbeler vurarak Newroz’u kutlamalıyız ki ateşi Kürdistan’ın her yerini sarsın. Bunu asla unutma Heval Metin, topraklarımızı ancak savaşarak temiz bir mabed haline getirebiliriz” demişti.

DARACIK KOVUKTA BEKLİYORDU

Daracık kovukta yarasını sarmaya gelecek arkadaşlarını, Komutan Egîd’e dair daldığı anılar içinde günlerdi bekliyordu. O karanlık, soğuk ve nemli kaya kovuğunun içinde Meydîn köyünün çobanı Süleyman, onu yalnız bırakmamıştı. Arazide hayvanlarını otlatırken rastlantı sonucu yerini görmüştü. Kendisine oldukça saf duygularla yaklaşan çobanın acısını dindirme çabasına güven duymuştu. Zihninin bir köşesi çobanın saf tabiatından dolayı temkinli olmasını da öğütlemiyor değildi.

Pusu sonrası gördükleri kan izinden dolayı bir gerillanın yaralandığını biliyorlardı. Türk ordusu yöredeki ajanlarını, yaralanan gerillanın yerini tespit etmeleri için devreye koymuştu. Bir gerillanın başına konulan 600 bin lira para ödülü ise kolay yoldan köşeyi dönmek isteyen muhbirlerin iştahını kabartmıştı.

Muhbirler gece gündüz dememiş, yaralı gerillanın izini tıpkı av köpekleri gibi sürmüşlerdi. Sahibini mutlu etmek için kendisini paralayan av köpekleri gibi hiçbir iz ve kokuya rastlamayan ajanlar, bu yüzden köşelerine sinmişlerdi. Her an bir haber, bir koku veya bir iz bulunur diye de tümüyle arayışlarından vazgeçmiş değillerdi.

YARASI GİDEREK KÖTÜLEŞİYORDU

Diz kapağı G-3 mermisi ile parçalanmıştı. Saç ve sakalı uzamış, kaybettiği kandan dolayı bedeni oldukça zayıflamıştı. Yarası ise kayanın nemli dokusundan dolayı gün geçtikçe iltihap tutuyordu. Onu tedavi edebilme imkanları yok denecek kadar azdı. Tek ilaçları Gabar’da oldukça bol olan, yetiştiği dağlar kadar dayanıklı olan Kezwan ağacından elde ettikleri sakıza benzer merhemi andıran sarımsı renkte akışkan bir sıvıydı.

Kekliklerin yaralarını, Kürdistan coğrafyasının demir kadar sağlam olan Kezwan ağacının damıttığı o sıvıyla iyileştirdiğini doğada tanık oldukları deneyimlerden öğrenmişlerdi. Fakat bu sadece kanamayı durdurmaya yarıyordu. Yaranın irin tutmasını önleyecek antibiyotik özelliği ise kovuğun neminden dolayı yetersiz kalıyordu. Farklı ilaçların olmamasından ötürü yarası bir türlü iyileşmiyor, gün geçtikçe kötüleşiyordu.

Süleyman, köyün hayvanlarını otlatmaya çıkardığı zaman dilimi boyunca o kaya kovuğunda onu ziyaret etmişti. Gözleri irin tutan yaraya dokundukça içini onulmaz bir acı sarmıştı. O yara ona bir an önce iyileştirecek ilaçlar bulmasını tembihliyordu. Okuma yazması yoktu. Şehre de çok az inmişti. Hele doktorların kapısını hiç çalmamıştı. Nasıl ilaç bulacaktı? Muhtar onun gibi değildi. Kim hasta düşerse hemen gidiyor, ilaç buluyordu. Muhtar, kendisine herkesin ihtiyacına koşan bir melek gibi göründü.

Meydîn köyünün muhtarı akrabasıydı. Sürünün yönünü köye verirken zihni ona: ‘O bir çare bulabilir. Niye onun kapısını çalmıyorsun’ diyordu. Ama zihni tekrar: ‘Yaralı talebe sana benden hiç kimseye söz etme demedi mi’ diye onu engellemeye çalışıyordu.

Tam arafta kalmıştı. Bu düşünceler içinde akşama doğru köye vardı. Önce köylülerin hayvanlarını teslim etti. İkircikli olsa da adımları onu muhtarın evinin eşiğine götürdü. Düzgün, açık sarı renge benzeyen Gabar taşlarıyla inşa edilen, eski bir konağı andıran evin tahta kapısını çaldı. Muhtar gıcırdayarak açtığı kapının önünde gördüğü Süleyman’a:“Hayırdır bir işin çıkmazsa kapımı çalmazsın. Hele gel bir otur” diye sitemde bulundu.

MUHTAR ŞÜPHE UYANDIRMADI

Muhtar onun kapısını  boşuna çalmadığını ilk bakışta fark etmişti. Meraktan ağzı kulaklarına varmış ama ağzından laf almak içinde pek acele etmek istemiyordu. Onun dert sahibi olduğu yüzünden anlaşılıyordu. Yoksa iki yabancı sayılırlardı. Durup dururken neden kapısını çalmıştı ki? Bir işi ona düşmüş olmalıydı ama ne? Bunu bilmiyordu. Nasıl olsa konuğunun tedirgin halinden ve yüzüne yansıyan hüznünden önemli şeyler söyleyeceği dışa vuruyordu. Ne de olsa yaptığı işten dolayı insan sarrafı olmuştu. Şimdi durup dururken onun ağzını aralamaya çalışmasının ve şüphe uyandırmasının hiç gereği yoktu. Bazı şeyleri öğrenmek için virane yapılara tüneyen ağzı açık avını bekleyen baykuşun sabrı gerekirdi.

Yaralı talebenin o soğuk kaya kovuğunda acı çeken hali o an olduğu gibi gözlerinin önünde belirdi. Bir an söyleyip söylememe arasında gel git yaşadı. Onun içler acısı hali aklına geldikçe bedeni dünyada ruhu ise arafta geziniyordu. Gözleri birden karardı. Hiçbir şey yaralı talebenin çektiği acı kadar onu farklı bir düşünceye sevk edemiyordu. İçinden: ‘Muhtarın bugüne kadar kimseye zararı dokunmadı. Onunla akrabayız bana kötülüğü dokunmaz ki? Ondan sadece ilaç isteyeceğim. Zaten yerini bilmiyor, istese de bir şey yapamaz’ diye birçok fikir geçirdi. En sonunda Metin Spîndarok’un yüreğine acı veren halinden güç ve cesaret aldı: “Köyün arazisinde bir haftadır gördüğüm yaralı bir talebe var. Gün geçtikçe yarası ağırlaşıyor. Ona ilaç bulamazsam çok fazla yaşamaz. Ölür gider. Acı çeken hali vicdanımı incitiyor. Bana yardımcı olursun diye yanına geldim.”

KİMSE MUHBİRLİĞİNİ BİLMİYORDU

Muhtar’ın yüz hatları acı içinde kıvranırcasına buruştu. Bu sadece görünendi. Gerçekte sevincinden ağzı kulaklarına varmıştı. Fakat Süleyman’a gizlediği sevincinden çok acı yansıyan hüzünlü bir ses tonu ile: “Neden daha önce bana gelmedin? Onun acı çekmesi hepimizin acı çekmesidir. Talebeler bizim için dağlarda savaşıyor. Sen hiç merak etme ben yarın Şirnex’e gider. Sana gerekli ilaçları temin ederim” dedi.

Dil, belki de insandaki kutsal ile lanet düalitesinin en yalın gerçeğiydi. Bir yanı konuşur, anlaşır, sever ve insan kılardı, diğer yanı ise aldatır, yalan söyler, kandırır ve hiç çekinmeden öldürürdü. Muhtar, dilin tikel yapısının kötü yanını bir çırpıda kullanmada mahirdi. Dilinin kıvrımlarında yüzünü gizlemişti. Kirli planını ağzına pelesenk ettiği insani değerleri kullanarak uygulamada ise eline kimse su dökemezdi. Duyu organları ile insanları aldatma sanatçısıydı. Tatlı dili, buğulu gözleri, iyi bir dinleyici olması ve kıldığı namaz yüzünden hiç kimse onun insan toplumunun nefret ettiği bir muhbir olduğunu bilmiyordu. Duyu organları sadece çıkarları için bedeninde duruyordu. Duyu organlarını doyurması onlardan edindiği yeteneklere bağlıydı.

Kürt toplumunun ahlakına göre muhbirlik en affedilmez, en kötü işlerin başında gelirdi. Bu uğraş, Kürdistan toplumunda olduğu kadar insan toplumunda da lanetlenmiş, küçümsenmiş, kalleşçe görülmüştü. Bu işi yapan kişiler her şeyini satılığa çıkaran basit, kişiliksiz ve ahlaki değerleri çürümüş, tiplerin uğraşı olarak bilinir ve tiksinti uyandırırdı.

KARAKOL KOMUTANI İLE İRTİBAT

Devlet, karakolu olmayan kimi köylerde ajanlaştırdığı bazı muhtarlara telsizler vermişti. Şerefîye’deki karakol komutanına haber verecekti. Meydîn’in hemen karşısına düşen Şerefîye köyünün karakol komutanı Kıdemli Jandarma Yüzbaşı Mustafa Karatan ile irtibat kurdu. Edindiği bilgiyi olduğu gibi aktardı. Telsizi kapattı. Şerefîye, Çiyayê Bizina silsilesinin en ucunda kalan yüksek bir tepenin gölgesinde kurulmuş Cizre, İdil, Güçlükonak ve Rojava ovalarına bakan bir köydü. Kalesi de bulunan tepenin yamacında kurulan bu köyün korucuları Komutan Egîd’in yaşamını yitirdiği pusuda askerlerin önünde yürümüşlerdi. Yüzbaşı aldığı ihbarla elini çabuk tuttu. Operasyon birliğini hemen hazırladı. Sahip olacağı rütbenin cezbine kapılmıştı. Korucular olmadan arazide adım atamazlardı. Askerler, araziyi avuçlarının içi gibi tanıyan korucuların adımlarının izinde yönlerini ihbarın alındığı Meydîn köyüne verdi.

Süleyman, gün boyu sürünün peşinden koşturduğu için çok yorulmuştu. Akşam yemeğinden hemen sonra yorgunluğunu üzerinden atacağı derin bir uykuya dalmıştı. Gece yarısı, evinin tahta kapısı tehditkar bir sertlikle çalındı. İyiye delalet değildi. Kapıya doğru yürürken uyku mahmuru gözlerini hala ovuyordu. Kapıyı açınca başına gelenleri anlaması zor olmadı. Kaçabileceği hiçbir yer yoktu. İşleri Süleyman ile olduğu için içeri girmediler.

İŞKENCE ALTINDA TEHDİT

Muhtar görünmemek için evin eşiğine gitmemişti. Köyün dışında onu getirmelerini bekliyordu. Muhtarın olduğu yere ulaştılar. Oradan çığlığın, feryadın ve figanın duyulmayacağı köyün dışında kalan vadiye yönlerini verdiler. Vadiye ulaşır ulaşmaz, Yüzbaşı Mustafa Karatan, “Senden ne istediğimizi biliyorsun. Önümüze düşecek, bizi yaralının olduğu yere götüreceksin. Sağ kalmanın tek yolu bunu yapmandır. Zaten uzun süredir ona yardım etmen ve bize onu ihbar etmemen seni öldürmemiz için yeter de artar bir nedendir” dedi.

Sırrını dışa vurmanın bedelini düşündü. Sonra kendisine o an sırıtan ve kalıbının şeklini alan muhtara nasıl kandığına hayıflandı. Saatlerdir askerler ve korucular işkence yapmalarına rağmen ağzından tek bir laf dahi alamamışlardı. Taşıdığı sırrı koruma uğruna dişlerini habire sıkıyordu. Ona yapılan işkenceler karşısında dil söze dönüştüğüne utanır, bu acıyı anlatacağına sesini ve sözünü ağız hapishanesinde tutmayı yeğlerdi. Muhtar, inatçı yapısını biliyordu. Parçalara ayırsalar dahi ağzından tek kelime alamazlardı. O ana kadarki inadı bunu zaten fazlası ile göstermişti. Yaptığı işkence sonrası dinlenmek üzere bir köşeye çekilen uzun boylu, atletik bir fiziğe sahip olan Yüzbaşı Mustafa Karatan’ın yanına tıpkı bir sürüngen gibi sessizce yanaştı. İhbarla yetinmeyecekti. Süleyman’ın nasıl konuşturulacağını da söyleyecekti.

AİLESİYLE TEHDİT EDİN

Muhtar kadar Kürtleri tanıyamazdı. Zaafları sömürmede ustaydı. Ne de olsa o toplumun içinde doğmuş, büyümüştü. Genleri toplumuna karşı ihanetle dolu olan muhtar, Yüzbaşı’ya: “Bu Süleyman’ı parçalara ayırsanız da ağzından tek bir laf dahi alamazsınız. Kafası Gabar’ın bu taşları kadar serttir. Süleyman’ın ağzından laf alabilmenin tek bir yolu kaldı. O da ailesini öldürmekle tehdit etmenizdir” dedi.

Muhtarın fikri sonuç almıştı. Süleyman da ihanetin bataklığını kabul etti. Gün doğmadan onları oraya götürdü. Yüzbaşı Mustafa Karatan, Süleyman’dan öğrendiği kadarıyla kaya kovuğundaki kişi yaralı, yalnız ve silahsızdı. Bu durumundan ötürü onu kafeste keklik görüyordu. Metin Spîndarok’un kaldığı sığınağın çevresine sessizce askerleri mevzilendirdi. Onların yaralılarını bırakmayacağını düşünüyordu. O bağları olmazsa insanın bakarken dahi ürktüğü o dağ başlarında nasıl kalınırdı ki? Bunu o da biliyordu. Konuşabilselerdi, bu dağlar kim bilir ne öyküler anlatırlardı. Takvim 8 Nisan 1986 gününde duruyordu. Kalın bir sis bulutu Dola Kuştiya vadisinden Gabar’ın doruklarına doğru yükseliyordu. Dağların güzelliği ve görkemi, ağzı açık bırakan bir hayranlık uyandırıyordu.

DAHA ÇOK GERİLLA VURACAKTI

Yüzbaşı, sinsi bir plan tasarlamıştı. Beyni avının üstüne serpilen bir ağ gibiydi. Ne de olsa bütün tuzaklar o beynin icadıydı. Yaptığı plana göre daha çok gerilla vuracaktı. Kaya kovuğunun çevresini karakol gibi tutacaklardı. Yaralının tedavisi için gelenler o karakolun içine düşecek, sağ ele geçecek olanların üzerinden ise diğerlerinin konumlandığı noktayı tespit edecek ve onları yok edecekti. Bir hafta oluyordu. Derin bir gizlilik içinde kovuğun çevresinde konumlanmışlardı. Ama kimse tuzaklarına düşmemişti. Gün be gün kurduğu hayal buhar olup, havaya karışıyordu.

Metin Spîndarok’un gözleri son bir haftadır kovuğun daracık ağzında kalmıştı. Arkadaşları gelecek onu alıp götüreceklerdi ama yarasıyla baş başaydı ve kimseler yanına uğramamıştı. Sadece kuru ve küflenmiş ekmeğinin kırıntılarını yalnızlığına ortak olan insan soyunun pek de sevmediği minik bir fareyle paylaşıyordu.

İnsanlığın kutsadığı Cûdî’nin Spîndarok köyündendi. Ağabeyleri Musa (Emin İlhan), Mahmut (Üzeyir İlhan) ve teyzesinin oğlu Yaşar (Abdullah Acar), ondan bir yıl önce dağa çıkmışlardı. O da onlardan sonra gördüğü ağır baskılara ve işkencelere tahammül edememiş 1985’te yüzünü ağabeylerinin olduğu dağlara vermişti. Dağa çıkacağı zaman aile fertlerine: “Sizi bu vahşi düşmanın içinde bir başınıza bıraktığım için beni affedin” demişti. Küçük yaşta annesini kaybettiği için yengesi Ayşe ona gözü gibi bakmıştı. Yengesi Metin Spîndarok’a: “Sen bizi hiç merak etme. Cûdiyê Mirada bizi korur. Nimetinden bizi mahrum etmez” demişti.

İKİ GERİLLA TAKİPTEYDİ

Metin Spîndarok’u tedavi eden iki gerilla, yaralılarının etrafını saran askerleri takip ediyordu. Bu yüzden onu alamıyorlardı. Bu duruma oldukça hayıflanmış kendi içlerinde, ‘Neden onu oradan çıkarmadık’ diye söyleniyorlardı. Metin Spîndarok da arkadaşlarının yanına gelmemesini defterine, “Kesin operasyon çıkmıştır. Arkadaşlar yerim deşifre olmasın diye gelmiyor” diye yazmıştı.

Dizinden aldığı ağır yara yüzünden dışarı çıkamıyordu. Sürünerek de olsa birkaç sefer dışarı çıkmayı denemişti. Fakat diz kapağı parçalandığı için her denemesinde olduğu gibi çok da fazla bir mesafe alamadan acı içinde kıvranmış, olduğu yerde yıkılıp kalmıştı. Kendisine gelince tekrar kan ve irin kokan buz gibi yer ile bağını kesmesi için yatak niyetine kullandığı paçavraya dönen battaniye parçasının üzerine dönmüştü. Yengesi Ayşe, onu dağlara uğurladığı zaman: “Yolun açık olsun. Cûdî gibi direngen ve baş eğmez ol. Kitabımız Kuran-ı Kerim, ‘Vatanını sevenin imanı kamildir’ der” demiş ve ardından kadim kültürlerinin inancı gereği su gibi gidip dönmesi için ayak izlerinin üstüne bir tas su dökmüştü. Yengesi, bir de ona korkuyu anlatmıştı: “Korku bir kalbe düşmesin. Eğer düşerse o kalp imanını bile satar. O yüzden her zaman cesur ol. Unutma cesaret, korkunun üstesinden gelen iradedir.”

‘TESLİM OL’ DİYE SESLENDİLER

Yüzbaşı, artık yaralı ve silahsız olduğunu bildiği, avucunda gördüğü avının dışında herhangi bir sonuç alamayacağını anladı. En sonunda beklediklerinin atılan pusuyu fark ettiğini idrak etti. Yine de yaralıdan bilgi alabilirdi. Onu öldürmek kolaydı ama bu sağ ele geçirdikten sonra da yapılabilecek basit bir işti. Hükmü veren kendisiydi. Onu öldürmesi bir bardak su içmesinden daha kolaydı. Bu nedenle hazır av gözüyle baktığı Metin Spîndarok’a, “Teslim ol” diye çağrıda bulundu.

Tarih, 15 Nisan 1986’ydı. Gabar’da an bile donmuştu. Bir savaşçı için teslim olmak en büyük utançtı. O an asil bir tefekküre dalan yüzü kasıldı ve irkildi. Bu çağrının yarasına tıpkı zımpara kağıdı gibi dokunduğunu hissetti. Arkadaşlarının neden gelmediğini anladı. Bir cevap vermesi gerekiyordu. Gecikse o küçük sığınak bombalar içinde tuzla buz içinde kalacak ve imha olacaktı. Kendi yarınını, kurtuluşunu ve ışıyan şafağını mı düşünecekti? Yoksa varoluş menzilinin sonuna mı gelmişti?

TESLİM Mİ OLACAKTI?

Kimi soruların yanıtı, oluşum anı gerçekleşmeden bilinemezdi. Ne de olsa her soru işaretinin yanıtı, bir oluşum anına aitti. Çünkü her soru, yanıtının arayışçısı olurdu. Kim bilir belki de her soru yanıtına kavuşmak için oluşum formu kazanırdı. Hayat, Metin Spîndarok’u arayış ve zorunluluk girdabına çekmişti. Tercih ona kalmıştı. Fazla düşünme gereği duymadı. Durumu zaten ortadaydı. Ama sinmiş biri gibi teslim mi olacaktı?

O içler acısı yaralı hali ile ne yapabilirdi ki? Yaşam ve ölüm arasında bir savaşın içinde kalmıştı. O aradan bir an sıyrılınca gür bir sesle, o sığınağın kasvetini andıran tonda yapılan teslim ol çağrısına, “Silahsızım. Yaralı olduğum için sığınaktan çıkamıyorum. Gelin beni alın” diye yanıt verdi.

Üzerinden ne kadar zaman geçse de kimi sözler, kimi anılar asla hükmünü yitirmezdi. Yengesi Ayşe, ona korkuyu anlatmış, cesur olmasını öğütlemişti. Cesur olmanın zamanına duracak mıydı? Yoksa söylediği gibi askerlere teslim mi olacaktı?

Hücrelerinin zerrece korkmaması karşısında şaşırdı. İçinde bulunduğu anda direniş geleneklerinin dışında sırtını dayayabileceği en ufak bir ışık dahi yoktu. Her gerilla ölümünün nasılına dair mutlaka kimi hayaller kurardı. O da birçok kez bu hayalin birini bozmuş, diğerini kurgulamıştı. Kafasında kurguladığı ölüm biçimlerinin hiç birinde o an içinde olduğu gibi bir durum yoktu. Ama yaşamaktan onurlu tek bir gerçek vardı. O da sağ ele geçmektense ölmekti. Ölümü her düşündüğünde doğduğu Cûdî Dağı’nın zirvesini hayal etmişti. Orada sabahtan akşama kadar çatışıyor, onlarca asker öldürüyor, sonra hafifçe çiseleyen bir yağmurun ve Cûdî gibi direngen olan meşe ağaçlarının yeni açan yapraklarının altında son nefesini veriyordu.

HELE BİR GELİN

Hayali buydu. Gerçi Nisan yağmurunun toprağa verdiği kokuyu kaldığı kaya kovuğunun ağzından alabiliyordu. Meşe ağacının tomurcuklarının çatlayıp, yeşil yapraklarını yeni yeni kuşandığını biliyordu. Ne hayal ettiği Cudî’nin zirvesi ne mevzisi ne de en önemlisi elinde silahı vardı. Komutanları Egîd, geçirdikleri zorlu kış mevsiminde ateş başında verdiği eğitimlerde, “Zorluk, atılacak her adımda karşılaşılacak ve keskin direngenlikle alt edilecektir” demişti. Komutan Egîd’in bu sözünün yanı sıra defterine, “Gerilla eksilmeyecek, Komutan Egîd’in gölgesinde çoğalan bir orman gibi artacaktır” diye yazmıştı Metin Spîndarok. Olur da başına bir şey gelirse ne yaşadığı arkadaşlarınca bilinsin ve anlaşılsın diye yazmıştı. Üst üste işittiği, ‘Teslim ol’ çağrısı bedenini sıkan bir mengene halini aldı. İçinden, ‘Hele bir gelin’ dedi. Zulme olan bütün kinini içinden geçirdiği bu cümleye yüklemiş ve rahatlamıştı.

Karakol komutanı akıllı biriydi. Aklı ruhsuz, acımasız iktidar düşkünlerinin emrine amadeydi. Ne de olsa bir militan teslim olacağını söylese dahi güven olmazdı. Kendini riske atacak hali yoktu. Emrinde onca asker vardı. Askerler savaş meydanında onun için öne sürülecek birer piyondan başka bir şey değildi. Allah’a biat eder gibi ona kulluk eden askerler olduğu sürece neden kendisini riske atacaktı ki? Avını oradan çıkarmaları için üç askere ve Süleyman’a emir verdi. Kahraman havasında göğsünü geren askerler Süleyman’ın peşinden kaya kovuğuna yönlerini verdiler. Peş peşe içeri giriyorlardı.

Çinli savaş ustası Sun Tzu iki bin yıl öncesinden yazdığı Savaş Sanatı kitabında, “Savunmada hünerli olanlar, yeryüzünün en derinliklerine gizlenir. Saldırıda hünerli olanlar, gökyüzünün en yükseklerinde hareket eder. Böylelikle kendilerini koruyup tam zafere ulaşabilirler” demişti.

Gözleri kaya kovuğunun ağzına bakıyordu. Sırtını kayaya dayadı. Derin bir nefes aldı. Önce Süleyman sürünerek içeri girdi. Sonra bir asker, ardından bir diğeri sonra bir başkası. Sadece o kadarlardı. Onlardan başka içeri giren olmadı.

Metin Spîndarok, yaşama dürtüsü ve ölümün karanlığından sıyrıldı. Teslim ol çağrısını işitince bir deri bir kemik kalmış haline bakmıştı. Avurtları da çökmüştü. Hele son bir haftaydı küflü ekmeği gözlerini kapatarak yemişti. O Komutan Egîd’in savaşçısıydı ve PKK’nin direniş geleneğine bağlı kalacaktı. PKK şehitleri genç bir köylü olan kendisine, bir tek şey öğretmişti: ‘Direnmek, sadece direnmek… Kötüye, çirkine ve yanlışa karşı direnmek…’

 BU BİR EL BOMBASIYDI

Teslim ol çağrısını işitince sırrını denizden başkasına asla vermeyen bir yeraltı ırmağı gibi herkesten sakladığı gizini başucundan eline almıştı. O giz, zifiri karanlıkta tek ışığı olmuştu. Bu bir el bombasıydı. Ön dişi ile güçlükle halka şeklindeki metal pimi çekmişti. Sıkıca mandalını tuttuğu o yuvarlak metal parçasını göğsünün üstüne bastırmıştı. Her canlıda tanrısal olan ne varsa sanki o anda dile gelir gibi olmuştu.

O an yalnızlığına ortak olan siyah minik mahlukatın gözlerinin içi parıldadı. Belli ki o da bir şeyler olacağını sezmiş, ininden dışarı çıkmıştı. Fakat sürünerek içeri girenlerden sonra o gözlerin ışıltısı birden kayboldu. Metin Spîndarok’un içi o an daha bir rahatladı. Birazdan yaşanacak patlamadan o fare zarar görmesin diye yine de içinden dua etmeyi ihmal etmedi. Bir farenin yaşamını önemseyen Metin Spîndarok mekanına, beyni olmayan zombiler gibi bedenlere sahip olan daha da çok askerin gelmesini dilemişti. Çünkü yeryüzünde iktidara tapan beşerin kötülükleri saymakla bitmezdi. İktidara tapan beşerler yaptıkları kötülüklerden zevk alırlardı. Düşmanları, dillerini yasaklamasa, kendilerine işkence yapmasa, köylerini yakmasa, topraklarını sömürmese, kimliklerini inkar etmese, isimlerini dahi değiştirmese o da el bombasının pimini kesinlikle çekmek zorunda kalmayacaktı.

ŞAHİN OLMAYA HAZIRLANIYORDU

Sun Tzu’nun kitabında dile getirdiği gerçeklik tam olarak içinde bulunduğu duruma denk düşüyordu. O bir karanlıktan bir diğer karanlığa doğru değil, gizlendiği yerden gökyüzüne doğru süzülen bir şahin olmaya hazırlanıyordu. İntikam yüklü gözleri çakmak çakmak yuvalarında yanmaya başladı. Kin ve öfkenin enerjisi hücrelerinin desteğiyle yüzüne eşsiz bir tebessüm iliştirdi. Rahat ve huzurlu hissetti kendisini. Ne de olsa ölüm; ölmeyi göze alan kişinin yanında kocaman bir hiç sayılırdı. Derin bir nefes aldı. Komutanı Egîd’e layık olacaktı. Zaten tek başına olmasına rağmen yalnız yaşamamıştı. Partisinin direniş ruhuyla yaşamıştı.

AVUCUNUN İÇİNİ AÇTI

O daracık yerde bombanın patlaması kimseyi sağ bırakmazdı. Bombanın basıncı ve parçaları içeriye girenlere hayat tanımayacaktı. Ona ihanet eden Süleyman ve üç askerin dışında başka kimsenin içeri gelmeyeceğine kanaat getirdikten sonra avucunun içini açtı.

Metin Spîndarok, Türk ordusunu tek başına alt etmişti. Bir kahramandı, halkının koruyucusu ve öcünü alandı. Onun direnişi Botan’da PKK’nin direniş temelini daha da sağlamlaştırıyordu. Komutanları Egîd’in yaşamını yitirmesinden sonra gerillaların, ‘Ne yapacağız. Nasıl ayakta kalacağız’ sorularına cevap vermiş ve oluşan kaygıları berhava etmişti.

Gerillalar dökülen her damla kana tıpkı ataları gibi mukaddes bağlarla bağlıydı. Metin Spîndarok, komutanları Egîd’in anısına nasıl bağlı kalınması gerektiğini tek başına yaralı halde bir tek el bombasıyla göstermişti.

 İSKAN AMED/ BEHDİNAN

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

TARİHİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ve YARATTIĞI SONUÇLAR

DURAN KALKAN: BÜTÜN DÜNYADA GERİLLA DEVRİ BAŞLAYACAKTIR

KÜRT İSYANLARI VE İÇ İHANET

TÜRK DEVLETİ YENİLGİSİNİ YALANLARLA GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (ÖNSÖZ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (5.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (22.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (23.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (24.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (25.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(26.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(27.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(28.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(29.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(30.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(31.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(32.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(33.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(34.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(35.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(36.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(37.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(38.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(39.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(40.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(41.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(42.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(43.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(44.BÖLÜM)

BİR DOĞUŞ DESTANI (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(45.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(46.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(47.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (48.BÖLÜM)

KÜRTLER'İN TOPYEKÜN SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENİŞİ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (49.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ(50.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (51.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (52.BÖLÜM)

''TARİH MUTLAKA KENDİ KAHRAMANLARINI YARATIR’’

ROBOSKİ İÇİN MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRMELİDİR

KONGRA-GEL’DEN 2022 MESAJI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (53.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (54.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (55.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (56.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (57.ÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (58.BÖLÜM)

PROFESYONELLEŞEN GERİLLA İŞGALCİLERİN HAYALLERİNİ YIKTI

ÇAĞA DAMGA VURAN DİRENİŞ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (59.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (60.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (61.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (62.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (63.BÖLÜM)

DİRENİŞ KAZANDI, KRİZ DERİNLEŞTİ

‘SAKİNE CANSIZLAR GİBİ SÜREKLİ BİR DİRENİŞ İÇİNDE OLACAĞIZ’

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (64.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA

SARALARIN KARARLILIĞIYLA MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYORUZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (65.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (66.BÖLÜM)

DÜŞMANA CEVABIMIZ SARALAŞMAK OLACAKTIR!

CENAZELER GELMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (67.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (68.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (69.BÖLÜM)

EFRÎN YURTSEVER İNİSİYATİFİN'DEN HASHTAG KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

PKK'NİN LİSTEDEN ÇIKMASI İÇİN EYLEMLERİ BÜYÜTECEĞİZ

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (70.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (71.BÖLÜM)

YPG GENEL KOMUTANLIĞI ŞEHİT XEBAT DÊRİK'İ ANDI

EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

EFRÎN'İN HAYKIRIŞI-1

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (72.BÖLÜM)

“EFRÎN’DE İŞGALE KARŞI KOBANÊ RUHUNU KUŞANALIM!”

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (73.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (74.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN TARİHİ VE MEŞRU SAVUNMA (2.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM

EFRÎN GÜNDEMİ

SOYKIRIM VE İŞGALE KARŞI ÇAĞIN DRENİŞİ DEVAM EDİYOR (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (75.BÖLÜM)

EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARIN 3 YILLIK BİLANÇOSU

ULUSLARARASI HALK HAREKETLERİNDEN EFRÎN'E YÖNELİK İŞGAL HAREKATINA TEPKİ GELDİ...

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (76.BÖLÜM)

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (2.BÖLÜM)

TÜRK DEVLETİNİN VEKİL GÜÇLERİ EFRÎN'DE BOZGUNA UĞRADI

ŞENGAL ÖZER YÖNETİMİ'NDEN IRAK ORDUSUNUN HAREKETLİLİĞİNE TEPKİ

TÜRK İŞGALİ ÖNCESİ EFRÎN

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (77.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

1500 ŞEHİT, 72 UÇAK, 58 GÜNLÜK DİRENİŞ...

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (78.BÖLÜM)

EFRÎN İŞGALİNE KARŞI YAPILAN EYLEMSELLİKLER

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (79.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN'DA ZORUN ROLÜ

FEDAİ GERİLLA ÇİZGİSİNİ TOPLUMSALLAŞTIRALIM, ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANALIM (4.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (80.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (81.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (82.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’DA KOMPLOCULUK KAYBETMİŞTİR

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (83.BÖLÜM)

MAXMÛR KAMPI YENİ SALDIRILARI DA BOŞA ÇIKARACAK!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (84.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN DA SEVGİ VE AİLE

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (85.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (GİRİŞ)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (86.BÖLÜM)

ŞERMA DERSÊN BİJARTE!

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (1.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (87.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (2.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (88.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (3.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (89.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (4.BÖLÜM)

ÖNDER APO VE VİYAN ÇİZGİSİNDE DİRENİŞE ÇAĞIRDI

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (90.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (5.BÖLÜM)

YURTSEVER HALKIMIZA VE DEMOKRATİK KAMUOYUNA!

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (91.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (6.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (92.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (7.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (93.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (8.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (94.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (9.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (95.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (10.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (96.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (11.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (97.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (12.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (98.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (13.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (99.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (14.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (100.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (15.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (101.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (16.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (102.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (17.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (103.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (18.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (104.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (19.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (105.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (20.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (106.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (21.BÖLÜM)

BİR SAVAŞIN ANATOMİSİ (107.BÖLÜM-SON)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (22.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (23.BÖLÜM)

KÜRT DİLİ VE EDEBIYATINDA HEWRAMANİ(GORANİ) LEHÇESİNİN ÖNEMİ

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (24.BÖLÜM)

KJK EĞİTİM KOMİTESİ

EZ EHMED İM, Jİ XANA ÇELÊ

ZİMAN BEDEN E, EM XWEDÎ Lİ BEDENA XWE DERKEVİN

EM JİN Jİ HER DEMÊ BÊHTİR XURT İN

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (25.BÖLÜM)

Bİ HÊZA Jİ ABDULLAH OCALAN WERGİRTÎ 34 SAL İN TÊDİKOŞE

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (26.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (27.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (28.BÖLÜM)

TARİHİN SIFIR NOKTASI KOBANÊ (29.BÖLÜM-SON)

HPG ÖNDERLİĞİMİZİN VE HAREKETİMİZİN KARARLARIYLA HAREKET EDECEKTİR

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (1.BÖLÜM)

UYGARLIK BİREYDE, TARİH İNSANLIKTA GİZLİDİR

EŞİTLİĞE KADAR MÜCADELE MESAJI

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (2.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (3.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (4.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (5.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (6.BÖLÜM)

“BUGÜNÜ BAŞLANGIÇTA YAŞIYORUZ” (7.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (1.BÖLÜM)

HALKIMI, TOPRAĞIMI BIRAKAMAZDIM

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (2.BÖLÜM)

HALEPÇE DENİLİNCE…

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (1.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (2.BÖLÜM)

HALEPÇE KATLİAMI’NDAN ÇIKARILACAK DERSLER (3.BÖLÜM)

TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

MEZOPOTAMYA’DA UYGARLIĞIN DOĞUŞUNDA SAVAŞ VE SAVAŞA YAKLAŞIM

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (1.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (2.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (3.BÖLÜM)

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (3.BÖLÜM)

1. ROJAVA ENTERNASYONALİST KONFERANSI YAPILDI

MEŞRU SAVUNMA ÇİZGİSİNDE PARTİLEŞMEK (4.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (1.BÖLÜM)

‘NUSAYBİN’E YAKIŞAN BİR TARİH YAZMALIYIZ’ (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (1.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (3.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (2.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (4.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (3.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.AXİN MAHİR DİCLE (5.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (4.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş.FARAŞİN SİDAR (6.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (5.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SERDEM PİR (7.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. ŞERKER MAZDEK (8.BÖLÜM)

KAHRAMANLIK HAFTASI’NIN RUHUNU DOĞRU ANLAMAK VE UYGULAMAK ZAFERİ GETİRECEKTİR (6.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. SİDAR MASİRO (9.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. HARÛN BAGOK (10.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. KURTAY FARAŞİN-Ş. AGİT NUSAYBİN- Ş. FELAT SERHAD (11.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA CİZRE ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. NUDA ELEFTERYA-Ş. SOZDAR ŞERGER- (12.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK-NUSAYBİN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ (13.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ŞIRNAK ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ŞERVAN SERHAT (14.BÖLÜM)

İNİSİYATİF VE ÜSTÜNLÜK GERİLLADA

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SİLOPİ ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR- Ş. ERÎŞ ÇİRAV (15.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA'DAN ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ-NUSAYBİN (16.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN DİRENİŞİNİ ANLATIYOR-Ş.GELHAT GEVER (17.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA NUSAYBİN ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR-Ş. DERSİM TOLHİLDAN (18.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ROJVAN ARVİN–Ş. ALİŞER HOŞİN (19.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINI DAHA DERİN UYGULAYACAĞIZ

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA GEVER ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. VİYAN AMED (20.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ÇİYAGER HEVİ (21.BÖLÜM)

EBU CİWAN BİR EMEK ŞEHİDİDİR

‘DİRENİŞ VE ZAFER ÇİZGİSİ ESASTIR’

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HARUN WELAT (22.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş.BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ERîŞ MORDEM (23.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. HOGİR AMED (24.BÖLÜM)

BÜYÜK KOMUTAN Ş. BARAN MAWA SUR ŞEHİTLERİNİ ANLATIYOR; Ş. ANDOK ÖZGÜR (25.BÖLÜM- SON)

YPJ’NİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE DÜNYA KADININ GÜCÜNÜ TANIDI

KETİNA ZAPÊ ZEHMET E, YAN JÎ DERKETİNA JÊ? (BEŞA YEKEMÎN)

KCK'Ê Jİ BO XWEDÎDERKETİNA Lİ ZİMANÊ KURDÎ BANG KİR

KOMÎTEYA PERWERDEYÊ YA KJK'Ê CEJNA ZİMANÊ KURDÎ PÎROZ KİR

HEWLÊR KATLİAMI (16 MAYIS 1997)

KÜRDİSTAN’DA KDP İHANETİNİN KANLI SAYFASI: HEWLÊR KATLİAMI

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞEN KUROJAHRO

‘DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK’

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (1.BÖLÜM)

ZAP DİRENİŞİNDEN ÖZGÜR ÜLKEYE (2.BÖLÜM)

EGÎD’İN İZİNDEKİ SAVAŞÇI: METİN SPÎNDAROK

ZAP’A GİRMEK Mİ ZOR, ZAP'TAN ÇIKMAK MI ZOR? (1.BÖLÜM)

ZAP’TA ÇELİĞE SU VERDİLER (2.BÖLÜM

BAKURÊ KURDİSTAN GENÇLERİ SEFERBERLİK RUHUYLA EYLEME GEÇMELİDİR

GENÇLER İÇİN GERİLLA DIŞINDA KURTULUŞ YOLU YOKTUR

DÜŞMAN RAHAT NEFES ALAMAYACAK

NİSÊBÎN’İN DİRENİŞ RUHUNU YAŞATANLARDAN: ŞEHİT VİYAN SEMA AYDIN

AYAKLARININ ALINMASI DURDURAMADI HOZAN’I

ŞEHİTLER ÖZGÜRLÜK TUTKUMUZU BÜYÜTMEKTE

KÜRDİSTAN’DAKİ SAVAŞTA ‘TAKTİK NÜKLEER SİLAHLAR’ DEVREDE

WERXELÊ’DE TERMOBARİK KULLANILDI

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (2.BÖLÜM)

KÜRDİSTAN’IN KADERİ GERİLLANIN ZAFERİ VE HALKIN BİRLİĞİNE BAĞLIDIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (3.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (4.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (5.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (6.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (7.BÖLÜM)

19 TEMMUZ ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİDİR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (8.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (9.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (10.BÖLÜM)

ZINDAN BERXWEDAN Û AZADÎ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILI (11.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10. YIL DÖNÜMÜ (12.BÖLÜM)

TÜM GÜCÜMÜZ TÜRK İŞGAL SALDIRILARINA ODAKLANMIŞTIR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10'UNCU YILDÖNÜMÜ (13.BÖLÜM)

ŞOREŞA 19 TÎRMEHÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YILDÖNÜMÜ (14.BÖLÜM)

19’Ê TÎRMEHÊ RONDIKÊN AZADIYÊ Û KÊFXWEŞIYÊ

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (15.BÖLÜM)

19 TEMMUZ DEVRİMİNE İLİŞKİN MESAJLAR

ROJAVA DEVRİMİ’NİN 10’UNCU YIL DÖNÜMÜ (16.BÖLÜM)

KOMKUJİYA PEREXÊ RUYÊ RAST A DEVLETA TİRK A QİRKER EŞKERE DİKE!

RÊWITIYA JIYANA APO’YI

HALKIMIZI HER TÜRLÜ KİRLİ SALDIRILARDAN KORUYACAK GÜCE SAHİBİZ

PKK'Î HATİN, HEVAL HATİN!

YJŞ KÖK KÜLTÜRÜ İLE TOPRAĞINA KÖK SALMADIR

BİZ ‘O GÜZEL ZAMANLARI’ ÇOCUĞU ŞİMDİNİN İSE BÜYÜĞÜYÜZ

SİHA SALDIRILARININ 3 YILLIK BİLANÇASU, KATLİAM ARAÇLARI VE YEMİN OPERASYONU

KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELERE SON

EGÎD KÎNE?

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

KAMERAMI ASLA BIRAKMAYACAĞIM!

AYDINLIK YÜZLERİYLE DÜNYAYA IŞIK SAÇAN 6 YOLDAŞ

TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAYA VE CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

HEVAL BÊRÎVAN ÖNCÜ BİR GERİLLA, KAHRAMAN BİR KOMUTANDI

BUGÜN DE MARDİN… YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN FAŞİZİMDEN HESAP SORULMALIDIR

ROJÊN NÛ

JINEKÊ APOGER BÛ

BU SAVAŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DENGBÊJI DÎROKA ME YA ZÎNDIYE

ME BÊHNEKÎ BÊHNA XWE DA

BEŞIŞÎN

DENG Û RENG BIDIN BERXWEDANÊ

EW Ê XWEDIYÊ MEKABA SORIN

HEQÎQET PÊTEK JI AGIR E

ÇIRÛSKÊN ÇAVÊN XWE JI ÇAVÊN MIN KÊM NEKE

ÇANDA DAYIKTIYE

BERXWEDANA RÊHEVALAN

DI BIN NAVÊ MALBATÊ DE ÇANDA TECAVUZÊ TÊ SAZKIRIN

FÎDAN

WE GAVA DESPÊKÊ YA GERÎLLA AVÊT!

İRAN SALDIRILARINA KINAMA

YÜZLERCE KEZ BU HALKA CANIMIZI VERSEK AZDIR

Dİ ARTÊŞBÛNA JİNÊ DE 30 SAL

NASNAMEYA CIWANTIYÊ

BÛN EVÎNA TÊKOŞÎNA AZADÎYÊ

LI DERIYÊ QAÇÊ QÊRÎNA PEZ

EW KEÇA DAYIKA XWE BÛ

MÎLÎTANA APO’YÎ BÛ RAMANA RÊBERTÎ

JI BO RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME

BIHÛŞTEK DI XWEŞIKBÛNA PAYÎZÊ DE

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN SARA TOLHILDAN ARKADAŞIN MEKTUBU

MEZİTLİ’DE FEDAİ EYLEMİ YAPAN ŞEHİT RUKEN ZELAL ARKADAŞIN MEKTUBU

DENGÊ KEVIRAN

DILÊ KU GOTIN Û CEWHER LÊ GIHAYÎ HEV

JI BO RAYA GÎŞTI Û GELÊ ME

ÇANDA BERXWEDÊRÎ Û SERHÊLDÊRÎ DI JIN DE NAMIRE

DI RASTIYA SEDSALA 21. DE ŞOREŞA JINÊ Û PIRSGIRÊKA PÊŞENGTIYÊ

FEDEKARÊN ŞOREŞA KURDISTANÊ HEVAL ŞUKRÎ SERHED-YASÎN BULUT

EM JININ

JI RAYA GIŞTÎ Û GELÊ ME RE

DI EZMÛNA ROJAVA’DA XWEPARASTIN

PEZ Û HIRÇ

NEFESA PAQİJ A AZADÎYÊ EM Bİ XWE NE

ŞERÊ GEL Ê ŞOREŞGERÎ Û ROLA BAJAR Û ÇIYAYAN

RÛBIKEN Û RÛBIGEŞ A ÇIYAYAN BÛ

SIZMAYA LOJÎSTÎKÊ

ÇALAKIYA BI RÛMET A JIYANÊ: PARASTINA CEWHERÎ

ROJ XISTINA DILÊ XWE (BEŞA 1.)

BÊHNA ZÎLANÊ JI DERSÎMÊ TÊ

ROJ XISTINA DILE XWE-2

JI DÎROKA KURDISTAN, TENÊ HINEK KÊLÎ

SERPÊHATİYA SAKÎNEYÊ DOKTRÎNA AZADİYÊ

SÊ KULÎLKÊN AZADIYÊ…

GER TU XWE-BÎ, TÊ HE-BÎ… WEKÎ DIN TÊ TINE-BÎ

JI SARAYAN HETA EVÎNAN, JIN JIYAN AZADÎ

LI DERDORA WÊ ÇEMBEREK YA HEZKIRINÊ HEBÛ

DI EZMÛNA ROJAVA DE XWEPARASTIN

DÎSA BÎRANÎNEK JI BOTANÊ

JI GELÊ ME YÊ WELATPARÊZ Û RAYAGIŞTÎ RE

BI QASÎ CÛDÎ SERBILIND Û RÛMET BÛ

JI BONA TAVA KU CIHANÊ RONÎ DÎKE

DILÊN DILDARÊ JI JIYANA AZAD RE

JI BO RAYA GÎŞTI YA DEMOKRATÎK JIN Û ÇAPEMENÎ RE

KÊLIYEK JI JIYANA GERÎLA

8’E ADARÊ LI TEVAHÎ JINAN PÎROZBE

HÎMÊN BERXWEDÊRÊN ŞOREŞÊ

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ

FERMANDARA WÊREK A ZAGROSÊ BÛ

JİNA KU BÛ QÊRÎNA NEWROZÊ

NEWROZ JIYANÊ DIHÛNE

DÎROKA TEVGERA AZADIYA JINÊ-2