HRİSTİYANLIK
HRİSTİYANLIK
0 Yorum
257
29-10-2022

İkinci en büyük tek tanrılı din Hristiyanlıktır. Günümüzde dünya genelinde 2,5 milyara yakın insanın bağlı olduğu dindir. Hristiyan kelimesi, Mesih kelimesinin Yunanca karşılığı olan Khristos kelimesinden gelir. Mesih sözcüğü ise, İbranicedeki maşiah kelimesinden gelir ve ‘kutsal yağla ovanmış, kutsanmış’ (eskiden Yahudilikte kralların ve rahiplerin öncü olarak seçilmiş olduklarının ve görevlerinin bir göstergesi olarak kutsal kabul edilen yağla kutsanması geleneği vardır) ve ayrıca ‘kurtarıcı’ anlamlarına gelir. Bu anlamda Hristiyanlık veya Hristiyanlar demek, kutsanmış olana inananlar demektir.

Kutsanmış olan, yani Khristos olan İsa’dır. Hristiyanlığın ve İslamiyet’in Mesih olarak tanımladığı Hz. İsa, Hristiyan dininin öncüsü ve peygamberidir. İsa’nın doğum ve ölüm tarihleri konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Buna göre de M.Ö. 15 veya 12’de doğduğu ve M.S. 29 veya 36’da öldürüldüğü söylenmektedir. Zaten bugün milat olarak kabul edilen ve bu temelde geliştirilen tarihsel bölümlemeler, İsa’nın doğum tarihi esas alınarak geliştirilmiştir.

Hristiyanlık ve İslamiyet inancında İsa mucizevi bir şekilde doğmuştur, annesi Meryem İsa’yı doğururken bakiredir. Dahası Hristiyan inancına göre İsa, tanrının oğludur. Tanrının Meryem’e üfürmesi sonucu İsa oluşmuştur. Yani tanrının nefesinden doğmadır.

Uygarlık tarihinin ilk aşamasını oluşturan köleci dönemin son büyük uygarlığı ve zirvesi olan Roma İmparatorluğu döneminde gelişen Hristiyanlık inancı, bir yandan insanlığın zulüm sisteminden kurtulma isteminin bir arayışı olarak gelişirken,  öte yandan ise aynı gelenekten gelen diğer tek tanrılı dinler gibi kendisini uygarlık sisteminin zihniyet yapılanmasından tam olarak koparamayan bir çıkış gerçekleştirmiştir. İsa, Roma İmparatorluğu’nun Yahudiye eyaletinin Nasıra kasabasında (İsrail’in kuzeyindedir) doğmuştur. Yahudiye, İsa peygamberin doğduğu süreçte de insanların yoğun çelişkiler yaşadığı, Yahudilik içerisinde de mezhepsel ayrışmaların yoğun olduğu, özgürlük arayışlarının Roma’nın birçok yerinde kendini gösterdiği gibi Yahudiye eyaletine de yansıdığı ve bu temelde kabile direnişlerinin olduğu, aynı zamanda Yahudi-Roma çelişkilerinin zaman zaman baş gösterdiği bir bölgedir. Hristiyanlıktan önce de ufak tefek bazı Yahudi-Roma çatışmalarının yaşandığı Yahudiye (Kudüs, Filistin ve Suriye topraklarının bir bölümü kapsar), o dönemlerde Roma İmparatorluğu içerisindeki Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir. Yahudiye, Hristiyanlığın gelişiminden sonraki yüz-yüz elli yıllık süreçte Roma İmparatorluğu’na karşı üç büyük Yahudi isyanının merkezi de olmuştur. Hz. İsa böylesi bir atmosferin hâkim olduğu zaman ve mekânda çıkış yapmıştır.

Roma İmparatorluğu’nun zirvesini yaşadığı dönemde ortaya çıkan Hristiyanlığın, Roma’nın yıkılması ve parçalanmasında büyük rol oynadığı genel olarak kabul edilen bir görüştür. Roma’ya yönelik o dönemlerde yoğun Got saldırıları ve direnişleri gelişirken, diğer taraftan da Hristiyanlığın gelişimi ve yayılımı, tüm ezilenlere hitap etmesi Roma’nın yıkımında büyük bir etken olmuştur. İsa köken olarak Yahudi’dir ve Yahudilerin Esseni tarikatı üyesidir, Hristiyanlığın gelişiminden bir süre önce bir grup arkadaşıyla birlikte Esseni tarikatından ayrılarak yeni bir arayış içerisine girmiştir. Ama Esseni tarikatının, Hz. İsa’nın düşünceleri üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. Esseni tarikatı veya mezhebi daha çok ezilen, yoksul alt tabaka kesim Yahudilerin kendilerini ifade imkânı buldukları ve örgütlendikleri bir mezheptir. Doğal toplum değerlerini sahiplenme bu mezhep içerisinde hâkimdir. Komünal, ahlaki bir yaşam anlayışını benimsemektedir ve bu, İsa’nın da düşüncelerinin şekillenmesinde belirleyicidir. Aynı zamanda köleliğe karşı olan başkaldırılar, kabile direnişleri, köleliği reddeden düşüncelerden de etkilenme vardır. Tüm bunlar yavaş yavaş mevcut olan durumdan çıkma arayışlarını ve yeni bir düşünceyi geliştirir. Kendisi zaten hem bir şifacı hem de marangoz olduğu için (çarmıh da yapar) toplumla yakın ilişkiler içerisindedir. Bu nedenle çıkışından önce toplumu yakından takip eder, toplumun esas sorunları, zayıf noktaları ve ihtiyaçlarının ne olduğunu iyice gözlemler ve tespit eder. Çıkışını da bunlara cevap olmak üzerinden gerçekleştirir.

Aslında çıkışında, hedefinde kral olma isteği vardır, bunu da Roma sistemine karşı yeni bir toplumsal düzen oluşturma hedefi üzerinden istemektedir. Roma zulmü altında toplum çok fazla ezilmektedir, nefes alamaz duruma gelmiştir ve insanların bir kurtarıcı (Mesih) beklentisi de vardır. Bu nedenle İsa kral olmakla toplumu özgürleştirebileceğini ve komünal-eşitliğe dayalı bir yaşamı oluşturabileceğini düşünür. Kendi kraliyetini bu esaslara dayandırarak kurmak istemektedir. Üstelik Vaftizci Yahya’nın kral tarafından öldürülmesinden sonra İsa, bu konuya daha fazla yoğunlaşmıştır. (Vaftizci Yahya, İsa’nın anne tarafından hem akrabasıdır hem de Esseni tarikatı içerisindeki öğretmenidir, İsa’yı vaftiz edendir, ama aynı zamanda İsa’nın peygamberliğini duyurmasının ardından ilk inananlarındandır.)

Diğer taraftan İsa’yı ve dinini Yahudilikten ayıran en temel husus, tüm insanlığa çağrı biçiminde açığa çıkmasıdır. Yahudilik bir kavim dinidir, herkese hitap etmez, Yahudi olmayan birisi din değiştirip Yahudi olamaz, Yahudilik sadece seçilmiş kavmin dinidir. Hristiyanlık tam tersine enternasyonal bir dindir, tüm insanlığa hitap etmektedir, ekümenik yönü güçlüdür. Bu enternasyonalist düşünce Roma’nın konumuyla da bağlantılıdır. Roma hemen hemen tüm dünyayı hâkimiyeti altına almıştır, bir dünya imparatorluğu konumundadır, dar bir alanla, kavimle, etnikle sınırlı değildir. Roma’nın bu yayılması, her yere dağılması, her yerdeki gücü ve hâkimiyeti Hz. İsa’nın düşüncelerini etkiler. Tarihte ilk kez Hristiyanlığın bu kapsamda enternasyonal karakterde çıkış yapması bununla bağlantılıdır. Roma herkese hitap ederek ve herkesi kapsamına alarak genişlemektedir, Hristiyanlık da herkese hitap ederek çıkışını gerçekleştirmiştir.

Ayrıca Hz. İbrahim’den itibaren o döneme kadar onlarca peygamber çıkmıştır, çıkan peygamberlerin birçoğunda yarı tanrısallık vardır. Örneğin; Hz. İbrahim ve Hz. Musa’da yarı tanrısallık vardır, eğer tanrınla güreşebiliyor, kavgaya tutuşabiliyorsan o zaman tanrısal bir yönün var demektir. Hz. İsa’da ise tanrının oğlu olma vardır, ilk kez bir peygamber tanrının oğlu olarak çıkış yapmaktadır. Bunun, Roma döneminin artık tanrı-krallar çağının son demleri olmasıyla da bağı vardı. İbrahim gelenekteki yarı tanrısallıkla tanrı-kral kültünün bir sentezi niteliğindedir İsa’nın çıkışı. Tanrı değildir, tanrı olarak kendisini ilan etmemiştir, fakat tanrının oğludur. Tanrının oğlu olmak demek de yine yarı tanrısallık demektir. Grek mitolojilerindeki yarı insan yarı tanrı karakteriyle benzerlik vardır. Bu önemli bir ayrım noktasıdır. Bu da o dönemin koşulları, zihniyetiyle, zeminiyle bağlantılıdır. Çünkü artık kölecilik sistemi yavaş yavaş çözülmeye başlamaktadır. Yeni çıkışın da bu çözülüşe cevap olabilecek nitelikte olması gerekmektedir.

Zaten toplum sürekli bir zulüm ve baskı altında olduğundan hep bir kurtarıcı beklentisi içerisindedir. Toplumun bu beklentisi de İsa’nın çıkışını tetikler. İnsanların, toplumun özgür yaşama olan özlemlerini, bir öncü beklentilerini görür. Böylelikle Mesih olarak çıkış yapar. İsa, Hristiyan inancını o döneme kadar olan mitolojileri, inançları ve Yahudi dinini de sentezleyerek oluşturur.

İsa’nın dininde diğer önemli bir yön ise vicdana hitap etmesidir. İbrahim’in çıkışını irade, zihniyet ve manevi devrim olarak nitelendirdik. İsa’nınkisi ise vicdani bir hareket, vicdani bir devrimdir. Hem üslup, hem söz hem de hareket tarzıyla insanlığın vicdanına hitap eder. Hristiyanlığın bu kadar yayılması da zaten bununla bağlantılıdır. Neden vicdana hitap eder? Çünkü o dönemde insan, vicdani olarak çok gerilemiştir; kendini, olan biteni sorgulama zayıftır. Bu nedenle İsa’nın oluşturmaya çalıştığı dinde hümanizm esastır, şiddeti benimsemez, bu nedenle de ‘bir yanağına vurulduğu zaman diğer yanağını çevir’ der. Ama aynı zamanda amacına ulaşabilmen için mücadele etmen gerekir, mücadele esastır İsa inancında.

İbrahim’deki Tevhit inancı İsa’da teslis inancına dönüşür. Teslis inancı üçlü inancı barındırır, Hz. Musa’da tek tanrı vardır. Hz. İsa’da ise var olan mitolojilerdeki kadın-erkek ve en güçlü çocuk üçlüsünün yansıması, etkilenmesi vardır. Fakat mitolojilerdeki teslisle arasında şöyle bir fark vardır; İsa’nın üçlü teslisinde kadın yoktur, var olan üçlü baba-oğul-kutsal ruh üçlüsüdür. Baba tanrı, oğul İsa, kutsal ruh ise tanrının nefesidir. Mitolojik anlatımın Hristiyanlıkta bu şekilde dönüşüme uğraması, ikinci cinsel kırılmanın yarattığı etkiyle bağlantılıdır.

Hz. İsa’nın kadın yaklaşımı bu açıdan diğer her iki dindeki kadar katılık sergilemese de, kadında yaratılan cinsel kırılmaların etkisi, kadınlara atfedilen rol kendisini annesi Meryem figüründe gösterir. Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın annesi Meryem temiz, günahsız olarak ele alınır, hatta hikâyesinde Meryem’in eşi Yusuf Meryem’le evlendiğinde hamile olduğunu öğrenince Meryem’i utandırmadan onunla sessiz bir şekilde boşanmak ister, fakat bir melek rüyasında Meryem’i boşamamasını, Meryem’in karnında kutsal bir ruhu taşıdığını söyler ve bu nedenle de Yusuf İsa’ya babalık eder. Fakat Hristiyanlık inancının Meryem’i suçlamayan yaklaşıma rağmen, Meryem figürü son derece iradesiz bir kimlik olarak verilir. İsa’nın çıkışında bile Meryem’in adı yoktur, üçlü tesliste ismi geçmez. Onun İsa’nın doğumundaki tek rolü taşıyıcı ve doğurucu olmasıdır, yani İsa’nın dünyaya gelmesinde sadece bir araçtır. İsa çarmıha gerildiğinde bile Meryem’in sesi soluğu çıkmaz, ona dair tek bir sözü yoktur hiçbir yerde. Örneğin; Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini konu olan Tutku adlı bir film vardır, o filmde bile bu çok belirgin bir şekilde yansıtılır. Meryem sessizdir, kaderine boyun eğerek olan biteni sadece izlemektedir, gözyaşı dökendir. Oğlu öldürüldüğünde dahi feryat figanı yoktur, çığlığı bile duyulmaz, acısını içine gömer. İşte esasta Hristiyanlığın kadına biçtiği rol, anlam budur, Meryem figürü, Hristiyanlığın kadın yaklaşımının özüdür. İkinci cinsel kırılmanın da etkisiyle kadının dili, soluğu artık tümden kesilmiştir. Hristiyanlıkta Meryem şahsında bu çok belirgindir. Buna rağmen, diğer iki dinin kadını suçlayan, günahkâr kabul eden ve kadını horlayan yaklaşımı göz önüne alındığında Hristiyanlığın kadın yaklaşımı daha yumuşaktır. Avrupa’nın daha sonra gelişim kat etmesinin, ilerlemesinin bir nedeni de budur.

Mesela Yahudilerde zinanın kaynağı kadındır, Hristiyanlıkta ise zinanın kaynağı erkektir, Hz. İsa “eğer bir erkek şehvet gözüyle bir kadına bakarsa, zaten o erkek zina yapmıştır” demektedir. Hatta bir göz günah işlemişse onun çıkartılıp atılması, günah işleyen el ise o elin kesilip atılması gerektiğini, böylelikle bütün vücudun cehenneme gitmesinden de vücudunun bir parçasının yok olmasının daha iyi olacağını belirtmektedir. Diğer dinlerin kadını günahın kaynağı olarak gören yaklaşımının aksine Hz. İsa’da günahın kaynağı, günahkâr olan o erkektir. Hem Yahudilikte hem de İslam’da var olan recim Hristiyanlıkta yoktur. İsa recme karşı çıkar, Mariya Magdelana örneğinde bu çok belirgin ve açık konulur. Yahudi rahipleri Mariya Magdelana’yı öldürmek istediklerinde, Hz. İsa’nın günahsız olanın ilk taşı atmasını istemesi bu yaklaşımın ifadesidir. Toplumda günahsız, suçsuz, temiz olanın kalmadığını, bu nedenle sadece bir kadının günahkâr olarak ele alınamayacağını ortaya koyar. Kadını toplumsal suçun, kirin, kötülüğün kaynağı olarak görmez. Bu açıdan Hristiyanlık dinini ilk ve en fazla kabul edenler kadınlardır. Bu, İsa’nın kadın yaklaşımıyla da bağlantılıdır.

Hristiyanlıktaki rahibelik biraz hem kendini toplumun kirinden, çirkefliğinden korumaya çalışma anlamı taşır hem de İsa’ya olan bağlılıkla ilgilidir. Nitekim manastır tarzı yaşam, toplumsal kirlilikten kendini arındırma, uzaklaşma temelinde gelişmiştir. Özellikle kadın manastırları, biraz doğal toplum ve uygarlığın ilk süreçlerindeki kadın tapınaklarıyla, Hristiyanlık dininin sentezi temelinde geliştirilmiş bir uygulama biçimindedir. Genel olarak ise, toplumdaki ahlaki çözülüşe, bozulmalara tepki duyanlar, uzak durmak isteyenler, bu durumdan rahatsız fakat değiştirme gücünü toplumun içindeyken çok fazla bulamayanlar ile gerçek anlamıyla İsa’nın görüşlerini benimseyenler ve kendini sistemin kirinden korumak isteyenler manastırlara yönelirler. Belki şimdi manastırlarda da ciddi aşınmalar vardır, ama manastır yaşamının oluşmasındaki öz budur. Manastır zaten kelime anlamı olarak ‘ortak ev’ demektir. Komünal bir yaşam ve nefs terbiyesini esas alır, bu tarz yaşamı tercih eden kadın veya erkekler manastırlara sığınırlar. Önderlik, aziz ve azize tarzı yaşamı toplumun düşkünlüğüne karşı bir başkaldırı, kendini koruma ve temiz kalma olarak değerlendirerek, bunun çok anlamlı olduğunu belirtir. Azizeleri tanrıçalık kültürünün son kalıntıları, erkek egemen sistemi kabul etmeyen ama onlara karşı çıkma gücünü de fazla bulamayan, bu nedenle kendisini onun kirinden korumak isteyen ana-kadın kültürünün bir devamı olarak nitelendirir. Azizleri yine benzer şekilde toplumda gelişen çirkefliği, özden uzaklaşmayı kabul etmeyen ve onunla birleşmek istemeyenler olarak değerlendirir. Her ne kadar Hristiyanlık daha sonra bir devlet dini haline dönüştükten sonra ciddi anlamda bozulmalar yaşamışsa da, ama özünde Hz. İsa’nın kadın yaklaşımı daha esnektir, bu kimi havarilerini de etkilemiştir. Bununla bağlantılı olarak Luka İncil’inde Anna adında bir kadın peygamberin ismi geçer.

Kadın yaklaşımındaki sakatlıklar, daha çok İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra aziz olarak nitelendirilen din öncülerinin yaklaşımlarıyla bağlantılıdır. Özellikle Pavlus, Aquinaslı Thomas gibi aziz olarak kabul edilen Hristiyan öncüler, kadın yaklaşımı konusunda Hristiyan dinini ve toplumu olumsuz olarak etkileyenlerdirler. Aziz Pavlus kadını bedensel bir araç olarak sunarken, kadına da kocasına itaat etmesi yönünde telkinde bulunur. Aquinaslı Thomas ise cennetten kovulmanın kadın suçu olduğunu ve bunun da kadının aşağı statüsünü ve doğal düzeni, yani erkeğin egemen ve hâkim olmasının doğal düzen olduğunu kanıtlandığını belirterek, kadın bedenini aşağılar ve günahın kaynağı olarak ele alır. Aynı zamanda bir erkeği en aşağı çeken durumun kadın bedeni ve kadınla geliştirdiği ilişki olduğunu söyler. Reformun ve Protestan mezhebin öncüsü Martin Luther ise kadın yaklaşımı konusunda en yobaz yüzlerden birini oluşturur. Evliliği ve çocuk doğurmayı bir görev olarak koyar ve doğum sebebiyle zorlanan ya da ölen kadınların durumu üzerine yapılan tartışmalarda “çocuk doğurmak yüzünden kadınlar bitap düşüyor ya da ölüyorlarsa, bunun hiç zararı yoktur. Bırakın ölene kadar çocuk doğursunlar, bütün varlık nedenleri de zaten bundan ibarettir” diyerek kadın düşmanlığını ortaya koyar ve kadın düşmanlığını teşvik eder. Ayrıca birçok Hristiyan düşünür kadını sadece araçsal bir varlık olarak ele alır. Kadın baştan çıkarıcı, şeytanla özdeş ele alınır. Kadının görevi erkeğe eş, çocuklara anne ve tanrı buyruklarına bu konuda itaat etmedir.

Hristiyanlık için son olarak birkaç husus daha dile getirip konuyu bitirelim. Bilindiği gibi İsa’nın 12 havarisi vardır, havarilerinden kendisine en yakın olduğu söylenilen Yahuda İskaryot ihanet eder ve para karşılığında İsa’yı ele verir. Büyük işkencelerin ardından İsa Golgota Tepesi’nde çarmıha gerilir. Tarihçiler esasında Roma valisinin İsa’yı çarmıha germek istemediğini, fakat Yahudi rahiplerin çarmıha gerilmesi için ısrar ettiklerini ve İsa’yı esas çarmıha gerenlerin Yahudi rahipler olduğunu söylemektedirler.

Hristiyanlar, Tanrı’nın Musa’yla yaptıkları sözleşmeden yüzyıllar sonra ilk kez Hz. İsa’yla yeni bir sözleşme yaptığına inanırlar. Bu temelde Tevrat ve Zebur’u da kapsayan Tanah’a (39 kitaptan oluşur) Eski Ahit ve Eski Ahit’ten sonra gelen 27 kitapçığa da Yeni Ahit denilir. Kitab-ı Mukaddes de her iki Ahit’in toplamından oluşan kitap olarak kabul edilir. Yani Kitab-ı Mukaddes dedikleri tek başına İncil değildir. Böylelikle Yahudiliğin kutsal kitabını da kabul ederler. Yeni Ahit’in ilk dört kitabı İncil olarak kabul edilir. Bu dört temel İncil, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleridir. İncil, havarileri tarafından İsa’nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan Yeni Ahit’in dört temel kitabına söylenir. Fakat şimdi tartışmalara yol açan başka bir İncil daha var. 3. veya 4. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bu İncil papirüs kâğıtlarına yazılmıştır ve bu İncil’in İsa’ya ihanet ettiği söylenilen Yahuda İskaryot İncil’i olduğu belirtilmektedir. Aslında bu İncil’in varlığına ilişkin M.S. 180 yıllarına ait bazı yazılardan söz edilmektedir, fakat daha sonra İncil ortadan kaybolmuş. 1978’de Mısır’da Nil Nehri kıyısında hazine arayan bir adam tesadüfen bu İncil’i bulur. Gnostiklerin de yıllarca gizemli tuttukları ayinlerinde bu İncil’i okudukları iddia edilir, hatta bu İncil’in Gnostikler tarafından yazılmış olabileceği belirtilir. Çünkü Gnostikler, Yahuda’nın bir hain değil, İsa’nın ruhunu özgür bıraktırdığı için kahraman olduğunu düşünmektedirler. Nitekim esasında hiçbir İncil’in havariler tarafından yazılmadığı, ölümlerinden sonra onları dinleyenler tarafından yazıldıkları belirtilmektedir. Tüm İncillerin İsa’nın ölümünden sonra 60 ila 100 yılları arasında yazıldıkları düşünülmektedir. Mevcut haliyle Hristiyanlık tarafından Yehi Ahit’te 4 İncil kabul ediliyorsa da, aslında 30’dan fazla İncil bulunmaktadır. Dolaysıyla Yahuda İncil’inin de kendisine inananlar tarafından yazılmış olması akla yatkındır. Yahuda İncil’inde Yahuda’nın İsa’ya ihanet etmediği, son akşam yemeğinden önce İsa’nın kendisinden onu ihbar etmesini istediğini ve bağlılığından kaynaklı İsa’nın isteği üzerine ihbar ettiği dile gelir. Nitekim Yahuda İsa’ya en yakın olan havarilerdendir, hatta en bağlı görünen, en fazla inanan havari olduğu söylenir. Bu nedenle kendisinin bizzat İsa tarafından ihanet için görevlendirildiği, Yahuda’nın kendisine verilen görevi yerine getirdiği, fakat İsa’yı çarmıha gereceklerini hesap etmediği, ondan sonrasında Hristiyanlar tarafından lanetlendiğini, bu nedenle de intihar ettiği belirtir. Fakat şöyle bir sonucu vardır İsa’nın çarmıha gerilmesinin; ölümünden sonra düşüncesi, dini daha fazla yayılır. Önderlik bu nedenle; “İsa’yı İsa yapan çarmıhtır” demektedir. Çarmıha gerilmeseydi dini bu kadar kabul görmeyebilir ve bu kadar yayılmayabilirdi. Roma imparatorluğu da o kadar erken çökmezdi. İsa’nın çarmıha gerilmesi, Roma’nın ciddi bir sarsıntı geçirmesine neden olur. Bir çıkış, kurtuluş arayışında olan insanlar, Hristiyanlığa daha fazla inanç göstermeye başlarlar. Zaten İsa’nın ölümünden 300 yıl sonra Roma, Hristiyanlığı resmi devlet dini olarak kabul eder ve böylelikle tarihte ilk kez bir devletin resmi bir dini olmuş olur. Hristiyanlığın bir diğer özelliği de budur, ilk devlet dini olma özelliğini taşır.

Hristiyanlık devlet dini olduktan sonra özünden boşaltılır, iktidarın toplumu yönetmesinin ve hâkimiyetini pekiştirmesinin temel bir aracı haline dönüştürülür. Bundan sonrasında artık din, kilise adına her türlü uygulama devreye girer. Hz. İsa’nın uğruna can verdiği ideolojisi, kilisenin zenginlik ve ihtişamının aracına dönüşür. Din adı altında kilisenin ve bizzat Papa’nın çağrısıyla Ortadoğu’ya yönelik Haçlı Seferleri denilen siyasi, askeri, ekonomik hâkimiyet kurmak amaçlı talan ve gasp hareketleri düzenlenir. Bir yandan da Ortaçağ’da din adına aforozlar, toplumdan atılmalar hat safhaya varır. Sorgulayan, özgür düşünmeye çabalayan, doğal toplum değerlerine, kültürüne sahip çıkan ve yaşatan, bilim ve felsefeyle uğraşan binlerce insan katledilir. Cadı, sapkın, din karşıtlığı adı altında binlerce kadın ve erkek en ağır işkencelerden geçirilerek engizisyon denilen mahkemelerde yargılanıp vahşice öldürülür.

Diğer bir husus ise Hristiyanlıktaki mezheplerdir. Hristiyanlıkta da üç temel mezhep vardır. Esas mezhep Katolik’tir, dünyada yaklaşık 1,2 milyar üyesi vardır. Katolik kelimesi köken olarak Yunancadır, Katholikos Yunancada evrensel anlamındadır ve Katolik kelimesi de bundan türemedir. Genel anlamına gelmektedir. Evrensel dini ifade eder, bunun temsilini yapar. Ayrıca Katolik denilmesinin bir sebebi de Roma’da Katolik Kilisesi’nin bulunduğu yer caddenin başı, ana caddenin merkezidir. O yoldan yani genel yoldan o merkeze gidenlere Katolik denilir. Katolik mezhebi Hristiyanlığın ilk mezhebidir.  Esas olarak Roma-Vatikan kilisesini ifade eder. Katolik mezhebinin kurucusu, İsa’nın havarisi Petrus olarak kabul edilir. İnanç sistemine göre Papa, İsa’nın havarisi ve Petrus’un halefidir, bu nedenle dini konularda yanılmaz. Roma Kilisesi kutsal ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal ruh, baba ve oğuldan çıkmıştır (ki Ortodokslar buna karşı çıkmakta kutsal ruhun sadece babadan çıktığına inanmaktadırlar, mezhep ayrışmalarının temelinde de bu yatar). Ayrıca İsa hem insan hem de tanrı tabiatına sahiptir. Meryem günahsızdır, şefaatte bulunma yetkisi vardır. Meryem gibi azizler de şefaatte bulunabilirler. Katolik Kilisesi azizlere ve Meryem’e diğer kiliselerden daha çok kutsallık atfeder. Fakat kadınlar papaz olamazlar, papazlar sadece erkeklerden olabilirler. Ayrıca Katoliklik kadın ve erkeğin boşanmasına, kürtaja ve suni döllenmeye karşı çıkar. Rahipler (peder, papaz, piskopos, kardinal ve papa) evlenemezler, fakat diyakon denilen daha pederliğe geçememiş, ruhban sınıfının ilk basamağında olan kişiler evlenebilirler. Katolik mezhebinde yine vaftiz (yeni doğan çocukları suya batırıp arındırma ve isim koyma) büyük önem taşır. Katolikler günah çıkartmak ve papaza itirafta bulunmakla yükümlüdürler.

Hristiyanlığın ikinci mezhebi Ortodoks’tur. Ortodoks’un kelime anlamı doğru düşüncedir. Ortodoks mezhebinin kökenleri 4. yüzyıla kadar gitmektedir. Özellikle Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra merkezi İstanbul’da bulunan Doğu Roma Kilisesi ile Roma Kilisesi arasındaki çekişme ve anlaşmazlıklar 11. yüzyıla kadar sürmüştür. 1054 yılında Katoliklerle aralarındaki görüş farklılıklarından dolayı karşılıklı olarak Kutsal Ruh hakkındaki görüşlerinin sapkın olduğu ilan edilerek keskin kopuş yaşanır ve artık tamamen iki ayrı kilise biçiminde örgütlenir. Katolik Kilisesi’nin kendisini Petrus’a dayandırmasına karşın, Ortodoks Kilisesi kendisi Kefernahumlu Andreas’a dayandırmaktadır. Ortodoks inancı ve ibadetlerinde kutsal kitap özellikle Yuhanna İncil’i esastır. İncil’in yanı sıra bir de Hristiyan alimlerinin sözlü olarak aktardıkları söz ve gelenekler de esas kaynaklardandır. Aristocu düşünceden en fazla etkilenen mezheptir. Ortodoksluk da teslis inancını kabul eder, fakat baba esas olandır, önceliklidir. Ayrıca Katoliklik kutsal ruhun hem babadan hem de oğuldan çıktığına inanırken, Ortodoksluk bir tek Baba’dan çıktığına inanır. Bu anlamda baba hem oğuldan hem de kutsal ruhtan üstündür. İsa’nın tanrısal ve insansal doğalarını ayrı tutarak, İsa’nın doğuştan tanrısal vasıf taşımadığını, 30 yaşında kelam indikten sonra tanrı vasfını taşıdığını söyler. Bu anlamda İsa’da bedenlenen bizzat tanrı sureti değil, tanrının kelam aracılığıyla gönderdiği suretidir. Buna göre, İsa kendisine kelam indirilene kadar saf ve günahsız bir insandır. Tanrılık vasfı ancak kelam geldikten sonra oluşmuştur, hem tanrı hem de insan karakterlerini bundan sonra taşımaya başlamıştır. Meryem de bu anlamda tanrı olan İsa’nın değil, insan olan İsa’nın annesidir. Yani Meryem tanrı İsa’nın annesi değil, Mesih İsa’nın annesidir. Tanrı doğurulmaz, bu nedenle de İsa Baba ile tümden aynı özden olamaz. İsa her iki tabiatı ancak kelamı aldıktan sonra taşımıştır. Buna göre de çarmıha gerilirken tanrısal olan yanı İsa’dan ayrılmış, sadece insan olan İsa acı çekmiştir. Meryem ikinci Havva olarak kabul edilmektedir, buna göre de birinci Havva’nın yaptığı hatayı düzelten ilahi sürecin son halkasıdır. Bu anlamda sadece Mesih’in değil, tüm insanlığın anasıdır. Ortodoksluk da Meryem’i şefaatçi olarak kabul eder, fakat doğduğu günden beri günahsız olduğu görüşünü reddeder. Fakat Meryem lekesiz ve tamamen kutsaldır. Ölümünden sonra oğluyla birlikte arşa yükselmiştir. Ortodokslukta ayrıca ikonlar büyük önem taşımaktadır, ibadet ve ayinlerde ikonlar önemli bir yer tutar. Ortodoks mezhebi özellikle Slav halkları arasında çok yaygındır. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu, Asya ve Afrika’daki kiliselerin büyük çoğunluğu da Ortodoks inancına bağlı olan kiliselerdir.

Hristiyanlığın üçüncü mezhebi Protestanlıktır. Protestanlık Martin Luther ve Jean Calvin öncülüğünde, 1517’de Katolik Kilisesi ve papanın otoritesine karşı geliştirilen Reform hareketinin sonucu olarak 1529’da Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebi olarak ortaya çıkmıştır. Bu mezhebe inananlar Protestan olarak nitelendirilir, çünkü kiliseyi protesto etmişlerdir. O dönemde kilise çok zenginleşmiştir, artık bir ibadet yeri olmaktan ziyade daha çok bir ticaret merkezine dönüşmüştür. O dönemde Katolik Kilisesinde inançtan ziyade daha çok öne çıkan, devlet ile halk üzerindeki otorite ve hâkimiyet,  aynı zamanda kilisenin ihtişamlı zenginliğidir. Kilise bu süreçte endüljans (af belgesi) adı verilen günah çıkartma ve öldükten sonra cennet gitme temelinde Papa’nın onayı ve adıyla satılan belgeleri satmaktadır. Tüm bu durumlar birçok din adamının ve toplumun tepkisini çekmiştir. Buna karşı Martin Luther Almanya’daki Wittenberg şehrindeki Kilise’nin kapısına 95 maddeden oluşan bir bildiri asarak, Katolik Kilisesine karşı başkaldırıp kiliseyi protesto eder ve reform hareketini başlatır. Bu Protestanlık mezhebinin başlangıcını teşkil eder. Luther’in bu başkaldırısı Katolik Kilisesi tarafından aforoz edilmesine yol açar. Ardından gelişen süreçte Almanya adeta ikiye bölünür, iç savaşlar ve çatışmalar her yere yayılır, giderek tüm Avrupa’yı etkiler. İsviçre, Hollanda, İngiltere, Fransa bu hareketten en fazla etkilenen ve kiliseye karşı protestoların yoğun olarak geliştiği yerler olur. Bununla birlikte Protestanlığın bir mezhep olarak esas şekillenmesi 1529’da kendini gösterir. Katolik Kilisesinden keskin ayrılışı ve resmi olarak Protestanlık mezhebinin kabulü ise 1555 Augsburg Antlaşmasıyla gerçekleşir. Bu antlaşma Luthercilerle (Calvinistler antlaşmaya dahil edilmemiştir, Calvinistler de Jean Calvin öncülüğünde gelişen Fransa’daki reform hareketinin bir sonucu olarak doğan bir Protestan mezhebidir) ile Katolik Kilisesi arasında yapılır ve antlaşmaya ‘hükümdarın dini neyse, ülkesinin dini de odur’ maddesi konularak, her hükümdara hükmettiği toprakların dinini belirleme yetkisi verilir. Önderlik bu nedenle Protestanlığın milli dinler çağını başlattığını, bir nevi milliyetçiliğin ön aşaması olduğunu belirtir.

Katolikler ile Protestanlar arasında yapılan bu anlaşmadan sonra da çatışmalar yaşanır. Katolik ve Protestanlar arasındaki savaşlar 17. yüzyıl boyunca da sürer. Otuz Yıl Savaşları ve daha birçok savaş Katolik ve Protestanlar arasında yürütülen hâkimiyet savaşlarıdır. Otuz Yıl Savaşları ve yine İspanya ile Hollanda arasında yürütülen Seksen Yıl Savaşları, 1648 Westphalia Antlaşmasıyla son bulur. Nitekim Önderlik bu antlaşmayı ulus-devletin doğmasının temellerinden biri olarak ele alır. Bu açıdan aynı zamanda kapitalizme zihinsel ortam hazırlayarak geçit veren bir mezhep olarak değerlendirir. Hristiyanlığın en zayıf ahlakına sahip olmasından kaynaklı, kapitalizme ve ulus-devlet yapılanmasına yol verdiğini belirtir. Bu anlamda Protestanlığın ahlaka ve dine büyük darbe vurduğunu, toplumu savunmasız bıraktığını belirtmektedir. Nitekim baktığımızda da Protestanlığın geliştiği ve erkenden Protestan mezhebini benimseyerek geçiş yapan yerler, kapitalizmin çok hızlı geliştiği ve hâkim olduğu alanlar olmuştur.

Çıkışından sonra kendi içinde de Lutheryanizm, Calvinizm, Anglikanizm başta olmak üzere birçok farklı kola ayrılan Protestanlık, hem kapitalizmin çıkışında çok büyük rol oynar hem de kapitalizmin geliştirilmesinde ön ayak olur. Katolik Kilise’nin uygulamalarına karşı çıkış yaparak başlatılan reform hareketi, böylelikle özünden saparak kapitalizmin hizmetine girmiş olur. Esasında bu kollarıyla Yahudiliğe daha yakın duran bir mezhep olduğunu da ortaya koymaktadır, bir nevi Hristiyanlık dini içerisindeki bir Yahudi mezhebidir.

Ayrıca Protestanlığın diğer mezheplerden farklılık gösteren yönleri bulunmaktadır. Kitab-ı Mukaddes’i (Eski ve Yeni Ahit’i kapsayan Hristiyanlarca kabul edilen kutsal kitap) okuyabilen her vaftiz edilmiş Hristiyan’ın, aracı bulunmadan rahiplik yetkisi olduğuna inanırlar. Ayrıca Protestanlar için Kitab-ı Mukaddes Hristiyanlık için tek kaynaktır. Katolik ve Ortodokslar gibi ruhani başkanları yoktur, merkezi anlayışı reddederek çeşitli kiliseler ve mezheplerin ortak bir topluluğu olarak örgütlenirler. Özellikle Calvinistçiler kiliselerinde resim, heykel ve tasvir bulundurmaz, bunu da Yahudiliğin On Emir’inde yer alan ‘hiçbir şeyin suretini yapmayacaksın’ emirine bağlılık temelinde uygularlar. Yine Katoliklerden farklı olarak Protestan rahipler evlenebilirler. Kitab-ı Mukaddes’i herkesin kendi dilinde okuyabileceğine yönelik görüşleri daha sonra Katolikleri de etkilemiş, Katolikler de bunu esas almışlardır. Diğer iki mezhepten farklı olarak Meryem Ana’ya şefaat yüklemezler, Meryem Ana ve azizlere dua etmezler. Bugün dünyada yaklaşık 600 milyon Protestan bulunmaktadır. Protestan nüfusunun en yoğun olduğu ülkeler ise Amerika, Hollanda, İngiltere, Almanya vb. ülkelerdir.

BERFİN ZÎNÊ

Devam edecek

PAJK.ORG

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

ZAFERE GİDERKEN TOPLUMSAL BİRLİK ANI

15 AĞUSTOS ATILIMI KÜRDÜN ÖZGÜR TARİH YAZIMIDIR

ÖNDERLİK GERÇEKLİĞİ

KDP, TC’NİN SAHADAKİ FAAL KONTRA JİTEMİDİR

ÖNDERLİKSEL PARADİGMANIN ZAFERİ

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMELERİNDE SAVAŞ SUÇLARI

PKK İRADELEŞEN VİCDANIN HAKİKAT KILAVUZUDUR

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ VE TASFİYE SÜRECİ

TALİBAN - AFGANİSTAN

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ ROMA STATÜSÜ

ORTADOĞU'DA ÇÖZÜM ARARKEN

ÖNDERLİK PARADİGMASI - ORTADOĞU

DİJİTAL MEDYADA GÜNDEM ÖNDER ÖCALAN REFERANDUMU

HALEPÇE'DEN WERXELÊ'YE KÜRTLERİN KİMYASALLA MÜCADELESİ

DEMOKRASİ İTTİFAKININ ROLÜ VE ÖNEMİ

TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ İTTİFAKI ZAMANI

DEVRİMCİ DALGAYI YÜKSELTELİM

DÜŞMAN HUKUKU VEYA İLKEL İNTİKAMCI ZİHNİYET

SAVAŞI DOĞRU TANIMLAMAK

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI ORTADOĞU'DAKİ GERİCİLİĞİN EN BÜYÜK KALESİNİ DE YIKACAKTIR (1.BÖLÜM)

ÖNDERLİK HAKİKATİNE DOĞRU KATILMAK (1.BÖLÜM)

2021’E GERİLLA CEPHESİNDEN BAKIŞ (2.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI ORTADOĞU'DAKİ GERİCİLİĞİN EN BÜYÜK KALESİNİ DE YIKACAKTIR (2.BÖLÜM)

ÖNDERLİK HAKİKATİNE DOĞRU KATILMAK (2.BÖLÜM)

KOBANÊ HEM BİR SAVAŞIN BAŞINI HEM DE SONUCUNU GÖSTERİYOR

HDP GENÇLİK MECLİSİ3’ÜNCÜ KONGRESİNİ AMED'DE TOPLADI

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI ORTADOĞU'DAKİ GERİCİLİĞİN EN BÜYÜK KALESİNİ DE YIKACAKTIR (3.BÖLÜM)

ÖNDERLİK HAKİKATİNE DOĞRU KATILMAK (3.BÖLÜM)

GENÇ BAŞLADIK, GENÇ BİTİRECEĞİZ

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN ÜSTLENDİĞİ GÖREVLER VE AMAÇLARI(1.BÖLÜM)

TEK ALGIMIZ ÖNDERLİK OLMALIDIR

DİRENİŞ GELENEĞİNE SAHİP ÇIKAN MAXMUR HALKI

ÖĞRETİCİ BİR DİRENİŞ YILI

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN ÜSTLENDİĞİ GÖREVLER VE AMAÇLARI(2.BÖLÜM)

KİMYASALLAR TÜRK DEVLETİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU (1.BÖLÜM)

GERİLLANIN SOLUMASI İÇİN ‘GÜZEL KOKULU’ ZEHİRLİ GAZ KULLANDILAR (2.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ(3.BÖLÜM)

KİMYASALSALDIRISI ALTINDA 40 GERİLLA SON ANA KADAR DİRENDİ (3.BÖLÜM)

BAKIRKÖY KADIN CEZAEVİ'NDE 28 TUTSAK KADIN AÇLIK GREVİNDE

HSM 2021 SAVAŞ BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ(4.BÖLÜM)

DESMONT TUTU ÖZGÜR VE DEMOKRATİK KÜRDİSTAN'DA YAŞATILACAKTIR

DÜNYA KÜRT'ÜN ‘KİMYASALI DURDURUN’ ÇIĞLIĞINI DUYMADI (4.BÖLÜM-SON)

İŞGALCİ TÜRK ORDUSU ZAP'IN 3 BÖLGESİNDEN GERİ ÇEKİLDİ

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ(5.BÖLÜM)

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (1.BÖLÜM)

I.WALLERSTEİN VE A.GUNTER FRANK'IN DÜNYA SİSTEMİ ANALİZİ VE A.ÖCALAN'IN MERKEZİ UYGARLIK KURAMI (1.BÖLÜM)

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (2.BÖLÜM)

I.WALLERSTEİN VE A.GUNTER FRANK'IN DÜNYA SİSTEMİ ANALİZİ VE A.ÖCALAN'IN MERKEZİ UYGARLIK KURAMI (2.BÖLÜM)

KDP’NİN TÜMÜ, ŞENGAL’DEKİ KAÇIŞTA SAKLIDIR

“ÖZGÜRLÜĞÜN ANLAM MELODİSİNİ YARATAN BİLGE KUŞATMADA”

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (3.BÖLÜM)

CPT'YE BAŞVURU: ACİLEN İMRALI'YA GİDİLMELİ

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (4.BÖLÜM)

KİRLİ UZLAŞMALARA KARŞI İDEOLOJİK RADİKALİZM

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (5.BÖLÜM)

KONGRA-GEL PARİS'TEKİ YÜRÜYÜŞE ‘SEL GİBİ AKMAYA’ ÇAĞIRDI

“ÜÇ SÜLEYMAN VE İHANET”

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (6.BÖLÜM)

SİYASİ TÜRBÜLANS VE İÇ MONOLOGLAR

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI’NIN GÜÇ ALDIĞI KOŞULLAR (7.BÖLÜM)

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (8.BÖLÜM)

MAZLUMUN YANINDA ZALİMİN KARŞISINDA OLACAĞIZ

ALIŞTIRILMIŞ AKIL

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (9.BÖLÜM)

DİJİTAL KOLONYALİZM: AMERİKAN EMPERYALİZMİNİN EVRİMİ

DEMOKRATLIĞIN ÖLÇÜSÜ

KENDİNİ ÇÖZEN İNSANIN GÜCÜ 2021 YILI GERİLLA DİRENİŞİNDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (10.BÖLÜM)

DİRENİŞİMİZLE HESAP SORACAĞIZ

BİR DİRENİŞ TAPINAĞIYDI GİRÊ SOR (1.BÖLÜM)

DEMOKRATİKLEŞME SOKAKLARDA GELİŞİR

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (11.BÖLÜM)

BİR DİRENİŞ TAPINAĞIYDI GİRÊ SOR (2.BÖLÜM)

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (12.BÖLÜM)

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (1.BÖLÜM)

BİR DİRENİŞ TAPINAĞIYDI GİRÊ SOR (3.BÖLÜM)

ÖNDER APO'NUN ÇAĞRISINA BİR KEZ DAHA KULAK VERELİM!KOBANÊ'Yİ SAVUNALIM!

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (13.BÖLÜM)

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (2.BÖLÜM)

BİR DİRENİŞ TAPINAĞIYDI GİRÊ SOR (4. BÖLÜM)

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (14.BÖLÜM)

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (3.BÖLÜM)

BİR DİRENİŞ TAPINAĞIYDI GİRÊ SOR (5.BÖLÜM)

PKK YASAĞINA KARŞI KAMPANYA İSVİÇRE'DE HIZLANDIRILDI

DÖRDÜNCÜ STRATEJİK MÜCADELE DÖNEMİ-DEVRİMCİ HALK SAVAŞI'NIN HEDEFLERİ (15.BÖLÜM)

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (4.BÖLÜM)

TUTSAK AİLELERİNDEN 'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİRLEŞELİM' ÇAĞRISI

UZUN YÜRÜYÜŞ BU YIL FRANSA'DA DÜZENLENECEK

ÖNDERLİK OLMADAN HİÇ KİMSE ÖZGÜR OLAMAZ (1.BÖLÜM)

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNDEN İMZA KAMPANYASINA KATILIM ÇAĞRISI

‘YÜREĞİ KÜRDİSTAN İÇİN ATARDI’

ÖNDERLİK OLMADAN HİÇ KİMSE ÖZGÜR OLAMAZ (2.BÖLÜM)

İŞGALCİ TÜRK DEVLETİNDEN EFRÎN'DE BULUNAN AVESTA ŞEHİTLİĞİNE SALDIRI

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (5.BÖLÜM)

KOMİTACI-DARBECİ GELENEK VE GLADİOCU KONTROL (6.BÖLÜM)

ULUS-DEVLET ONTOLOJİSİNİN ÖZEL SAVAŞLA OLAN YAPISAL İLİŞKİSİ (1.BÖLÜM)

BİR DİL HAFIZASINI KAYBETTİĞİNDE ÖLÜR!

ÖZ YETERLİLİĞİ SAĞLAYAN BİR EKONOMİ

ULUS-DEVLET ONTOLOJİSİNİN ÖZEL SAVAŞLA OLAN YAPISAL İLİŞKİSİ (2.BÖLÜM)

ÖZÜ ARAYIP İRADELEŞEN VE SAVAŞAN KADININ ADRESİ

DEVLET BÜROKRASİYİ, SİYASET İSE DEMOKRATİK TOPLUMU İNŞA EDER (1.BÖLÜM)

DEVLET BÜROKRASİYİ, SİYASET İSE DEMOKRATİK TOPLUMU İNŞA EDER (2.BÖLÜM)

KADIN KURTULUŞ İDEOLOJİSİ TEMELİNDE ‘XWEBUN’

BAŞLANGICIN HAKİKATLE BAĞI

“ROJAVA DEVRİMİ İÇİN SEFERBERLİK ZAMANI”

TARİHİN YAZDIĞI DAVALAR VE ADALETİN SİYASETİ

TOPLUMSAL HAKİKAT TANIMI

GLADİO MERKEZİ NATO VE TÜRKİYE UZANTILARI (1.BÖLÜM)

ÜÇÜNCÜ ÇİZGİDE DİRENME ÜZERİNE

GLADİO MERKEZİ NATO VE TÜRKİYE UZANTILARI (2.BÖLÜM)

TOPLUMSAL İNSAN, ÖZGÜR İNSANDIR

ÜÇÜNCÜ YOL; HAKİKATIN PATİKASI (1.BÖLÜM)

GLADİO MERKEZİ NATO VE TÜRKİYE UZANTILARI (3.BÖLÜM)

ÜÇÜNCÜ YOL; HAKİKATIN PATİKASI (2.BÖLÜM)

GLADİO MERKEZİ NATO VE TÜRKİYE UZANTILARI (4.BÖLÜM)

ÜÇÜNCÜ YOL; HAKİKATIN PATİKASI (3.BÖLÜM)

ÜÇÜNCÜ YOL; HAKİKATIN PATİKASI (4.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (1.BÖLÜM)

GÜNEŞİN ETRAFINDA ATEŞTEN BİR ÇEMBER: VİYAN SORAN

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (2.BÖLÜM)

YURTSEVERLİK ÖZGÜRLÜKSÜZ, ÖZGÜRLÜK YURTSEVERLİKSİZ OLMAZ

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (3.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (4.BÖLÜM)

FAŞİZMİN TÜKENİŞİ

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (5.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (6.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (7.BÖLÜM)

IRAK'TA YENİ DENGELER

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (8.BÖLÜM)

KOMPLOYA KARŞI "DAĞ DELİSİ"NİN İLKESİ

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (9.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (10.BÖLÜM)

PKK'YLE YENİDEN FİLİZLENEN ÖZGÜR EŞ YAŞAM VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR-1

15 ŞUBAT VE ÖNDERLİK GERÇEĞİ (1.BÖLÜM)

HAKİKAT ARAYIŞCILIĞI BİR SORGULAMA İŞİDİR (11.BÖLÜM)

NORMAL SİYASET, OLAĞANÜSTÜ SİYASET VE TÜRKİYE

PKK'YLE YENİDEN FİLİZLENEN ÖZGÜR EŞ YAŞAM VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR-2

15 ŞUBAT VE ÖNDERLİK GERÇEĞİ (2.BÖLÜM)

15 ŞUBAT VE ÖNDERLİK GERÇEĞİ (3.BÖLÜM)

15 ŞUBAT VE ÖNDERLİK GERÇEĞİ (4.BÖLÜM)

ARMANCA KOMPLOYÊ Û TÊKOŞÎNA AZADİYÊ!

KOMPLOYU 24. YILDA YENMEK

15 ŞUBAT VE ÖNDERLİK GERÇEĞİ (5.BÖLÜM)

ŞENGAL’İ, MEXMUR’U BIRAK, MUSUL VE KERKÛK İLE İLGİLEN

MUHALEFET ALTIDAN BÜYÜKTÜR

“KÜRT HALKINA KDP İHANETİNİN FATURASI AĞIR OLACAK”

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM (1.BÖLÜM)

HAKİKAT ALGISI

ÖCALAN’IN ESARETİ, DEMOKRATİK KÜRTLÜĞÜN VE TÜRKLÜĞÜN ORTAK ESARETİDİR (1.BÖLÜM)

ÖZGÜRLÜK DEVRİMİ YENİ BİR AHLAKI TEMSİL EDİYOR

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM 2.BÖLÜM)

ÖCALAN’IN ESARETİ, DEMOKRATİK KÜRTLÜĞÜN VE TÜRKLÜĞÜN ORTAK ESARETİDİR (2.BÖLÜM)

TARİHSEL PERSPEKTİFTEN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ (1.BÖLÜM)

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM (3.BÖLÜM)

ÖCALAN’IN ESARETİ, DEMOKRATİK KÜRTLÜĞÜN VE TÜRKLÜĞÜN ORTAK ESARETİDİR (3.BÖLÜM)

TARİHSEL PERSPEKTİFTEN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ (2.BÖLÜM)

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM (4.BÖLÜM)

DİAYDER İFTİRANAMESİ...

ÖCALAN’IN ESARETİ, DEMOKRATİK KÜRTLÜĞÜN VE TÜRKLÜĞÜN ORTAK ESARETİDİR (4.BÖLÜM)

TARİHSEL PERSPEKTİFTEN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ (3.BÖLÜM)

İDEOLOJİSİZ İNSAN VE TOPLUM OLMAZ (1.BÖLÜM)

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM (5.BÖLÜM)

DEMOKRATİK MODERNİTE DEĞERLERİNİ SİSTEME KAVUŞTURMAK (1.BÖLÜM)

EVRENSEL TARİH ANLAYIŞI

İDEOLOJİSİZ İNSAN VE TOPLUM OLMAZ (2.BÖLÜM)

ANADOLU-MEZOPOTAMYA İLİŞKİLERİNDE İKTİDAR SORUNU VE DEMOKRATİK YÖNETİM (6.BÖLÜM)

DEMOKRATİK MODERNİTE DEĞERLERİNİ SİSTEME KAVUŞTURMAK (2.BÖLÜM)

APOLİTİK İKTİDAR-POLİTİKLEŞMİŞ TOPLUM VE DEĞİŞİM

HASTA TUTSAKLARIN ONURLU DİRENİŞİ

DEMOKRATİK MODERNİTE DEĞERLERİNİ SİSTEME KAVUŞTURMAK (3.BÖLÜM)

FEMİNİZM VE ÇOĞUL KİMLİK ARAYIŞI (1.BÖLÜM)

ALEVİLER DEMOKRASİ CEPHESİYLE KAZANACAK

FEMİNİZM VE ÇOĞUL KİMLİK ARAYIŞI (2.BÖLÜM)

ALEVİLER ELEŞTİRİLERİNDE HAKLILAR ANCAK...

DEMOKRATİK KURTULUŞ VE ÇÖZÜM

DEMOKRATİK UYGARLIK DEVLETÇİ UYGARLIĞA KARŞI; TARİHLE ŞİMDİYİ YAPMAK! (1.BÖLÜM)

FEMİNİZM VE ÇOĞUL KİMLİK ARAYIŞI (3.BÖLÜM)

KENDİ GÜNDEMİNİ KAYBETMEMEK

DEMOKRATİK UYGARLIK DEVLETÇİ UYGARLIĞA KARŞI; TARİHLE ŞİMDİYİ YAPMAK! (2.BÖLÜM)

DEVLETİN ZİHNİYETİ DEĞİŞMEDEN ALEVİLİK TANINMAZ

NEFS SAVAŞI MODERNİZME KARŞI DURUŞTUR

FEMİNİZM VE ÇOĞUL KİMLİK ARAYIŞI (4.BÖLÜM)

50. ONUR YILI

DEMOKRATİK UYGARLIK DEVLETÇİ UYGARLIĞA KARŞI; TARİHLE ŞİMDİYİ YAPMAK! (3.BÖLÜM)

BEN DEĞİLSE KİM, ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN

DEWRÊŞVARİ SAVAŞ

KENDİNE GÜVENSİZLİK ÜZERİNE (1.BÖLÜM)

ÖNDERLİKSİZ YAŞAM ÖZGÜRLÜKSÜZ YAŞAM DEMEKTİR

TÜRK ORDUSUNUN TEK ÖĞRETMENİ PKK GERİLLASIDIR

TEŞKİLAT-I MAHSUSA’DAN MİT VE SADAT’A TÜRK SUİKAST TİMLERİ (1.BÖLÜM)

BEKO MU, MEM Û ZÎN Mİ? YA DA DEVLETMİ, DEMOKRATİK ULUS MU? (1.BÖLÜM)

KENDİNE GÜVENSİZLİK ÜZERİNE (2.BÖLÜM)

“BÜYÜK ONUR SAVAŞI” EN ÇOKTA GENÇLİĞİN SAVAŞIDIR

BEKO MU, MEM Û ZÎN Mİ? YA DADEVLETMİ, DEMOKRATİK ULUS MU? (2.BÖLÜM)

KENDİNE GÜVENSİZLİK ÜZERİNE (3.BÖLÜM)

BEKO MU, MEM Û ZÎN Mİ? YA DADEVLETMİ, DEMOKRATİK ULUS MU? (3.BÖLÜM)

KÖŞELERDE RUHLARINI DAHİ SATANLAR

TARİHİ BİR BAHAR DÖNEMİ BAŞLADI

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (1.BÖLÜM)

GARP CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK

AVRUPA OPORTÜNİZMİ DİZ ÇÖKÜYOR

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (2.BÖLÜM)

DÜNYAYA EN ÇOK ZARAR VEREN İNSAN (THOMAS MIDGLEY)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (3.BÖLÜM)

AVRUPA'NIN KARANLIK TARİHİ: İNSANAT BAHÇELERİ

ALMAN TARZI KAN DAVACILIĞI

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (4.BÖLÜM)

İNGİLİZ SENARİSTLİĞİNDE RUS İŞGALİ NEYİ AMAÇLIYOR?

NEWROZLAŞAN BİR HALKIN DİRENİŞ ÖYKÜSÜ

SİYASİ İTFAİYECİLİK ÜZERİNE

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (5.BÖLÜM)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (6.BÖLÜM)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (7.BÖLÜM)

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (1.BÖLÜM)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (8.BÖLÜM)

ANTİ NEWROZCULUKTAN NEWROZ HOCALIĞINA

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (2.BÖLÜM)

TARİHİN UTANÇ SAYFASI HALEPÇE

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (9.BÖLÜM)

BU NEWROZ ÖZGÜRLÜK NEWROZU OLACAK

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (3.BÖLÜM)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (10.BÖLÜM)

8 MART DİRENİŞ RUHU NEWROZ'A DA YANSIYACAK!

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (11.BÖLÜM)

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (4.BÖLÜM)

''KDP'NİN DERİN DENKLEMİNDE 140'INCI MADDE''

HPG KOMUTA KONSEYİ TOPLANTISI BİZE NEYİ GÖSTERDİ?

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (12.BÖLÜM)

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (5.BÖLÜM)

“HELALLEŞME”

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (6.BÖLÜM)

ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (13.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (1.BÖLÜM)

NEWROZLAŞAN HALKIN ÖYKÜSÜ (7.BÖLÜM)

TARİHE YENİ BİR SAYFA AÇTILAR

ANNALES VE TARİH (2.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (3.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (4.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (5.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (6.BÖLÜM)

İŞKENCE CUMHURİYETİ

ANNALES VE TARİH (7.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (8.BÖLÜM)

APOCU RUHU BU SİSTEMİ KIRMAK ÜZERİNE GELİŞTİRDİK

ANNALES VE TARİH (9.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (10.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (11.BÖLÜM)

DOĞALLAŞTIRILMIŞ BİR ÖZERKLİK TEORİSİNE DOĞRU: NİETZSCHE'NİN TAN KIZILLIĞI (1.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (12.BÖLÜM)

DOĞALLAŞTIRILMIŞ BİR ÖZERKLİK TEORİSİNE DOĞRU: NİETZSCHE'NİN TAN KIZILLIĞI (2.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (13.BÖLÜM)

1968 GENÇLİK HAREKETİ VE TÜRKİYE DEVRİMCİLERİNİN BİZE MİRASI

4 NİSAN’DA ÖNDERLİĞİMİZE EN BÜYÜK CEVAP ONU ANLAMAK UYGULAMAK VE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTMEKTİR

ANNALES VE TARİH (14.BÖLÜM)

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINA KARŞI: DEVRİMCİ TUTUM

KÜRT ÖZGÜRLÜK DEVRİMİ KARŞISINDA ÇIKARILAN İHANET PROJESİDİR KDP!

ANNALES VE TARİH (15.BÖLÜM)

4 NİSAN KÜRDİSTAN VE KÜRDİSTAN TOPLUMUNDA BÜYÜK DOĞUŞUN İFADESİDİR

DOĞALLAŞTIRILMIŞ BİR ÖZERKLİK TEORİSİNE DOĞRU: NİETZSCHE'NİN TAN KIZILLIĞI (3.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (16.BÖLÜM)

DOĞALLAŞTIRILMIŞ BİR ÖZERKLİK TEORİSİNE DOĞRU: NİETZSCHE'NİN TAN KIZILLIĞI (4.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (17.BÖLÜM)

DOĞALLAŞTIRILMIŞ BİR ÖZERKLİK TEORİSİNE DOĞRU: NİETZSCHE'NİN TAN KIZILLIĞI (5.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (18.BÖLÜM)

EMPERYALİST HAKİMİYET KARŞISINDA KÜLTÜREL DİRENİŞ

ANNALES VE TARİH (19.BÖLÜM)

KAPİTALİST MODERNİTEYE KARŞI İDEOLOJİK FELSEFİK DİRENİŞ DURUŞUMUZ

SÜREÇ AKP-MHP FAŞİZMİNİN ÇÖKÜŞ SÜRECİDİR

ANNALES VE TARİH (20.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (21.BÖLÜM)

İHANETÇİ HARAMİLER VE DEYYUSLAR ÇETESİ

ANNALES VE TARİH (22.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (1.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (2.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (23.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (3.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (24.BÖLÜM)

ANNALES VE TARİH (25.BÖLÜM- SON)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (4.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (5.BÖLÜM)

DEMOKRASİ İTTİFAKI'NDA NETLİK

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (6.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (7.BÖLÜM)

YAŞAMI ÖZÜYLE BULUŞTURMANIN DİLİ; ETİK-ESTETİK (1.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (8.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (9.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (10.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (11.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (12.BÖLÜM)

KAPİTALİST MODERNİZME KARŞI ÖFKE SELİ OLMAK

VARLIK, HAKIKAT VE KÜRT GERÇEĞİ (1.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (13.BÖLÜM)

KDP VE BARZANİLER, ARTIK KÜRDİSTANİ BİR PARTİ-YÖNETİM OLARAK GÖRÜLEMEZLER

VARLIK, HAKIKAT VE KÜRT GERÇEĞİ (2.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (14.BÖLÜM)

VARLIK, HAKIKAT VE KÜRT GERÇEĞİ (3.BÖLÜM)

KURTEDÎROKA XIYANETA MALA BARZANÎ (BEŞA YEKEMÎN)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (15.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (16.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (17.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (18.BÖLÜM)

HİÇBİR DEĞERİN KALMADIĞI BİR DÜNYADA SAVAŞ

DUYGULARIN POLİTİKLEŞMESİ

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (19.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (20.BÖLÜM)

DÜŞLERE YAKILAN AĞITLAR GÜNÜMÜZDE UMUT VE UMUTSUZLUK (1.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (21.BÖLÜM)

DÜŞLERE YAKILAN AĞITLAR GÜNÜMÜZDE UMUT VE UMUTSUZLUK (2.BÖLÜM)

İNSANLIK TARİHİNİN EN ACIMASIZ 17 İŞKENCE YÖNTEMİ

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (22.BÖLÜM)

DÜŞLERE YAKILAN AĞITLAR GÜNÜMÜZDE UMUT VE UMUTSUZLUK (3.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (23.BÖLÜM)

DÜŞLERE YAKILAN AĞITLAR GÜNÜMÜZDE UMUT VE UMUTSUZLUK (4.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (24.BÖLÜM)

DUYGU ZAMAN ANLAMSALLIĞI VE YENİ HAKİKAT BİLMELERİ (25.BÖLÜM-SON)

GÖÇEBE – PROLETERLER (1.BÖLÜM)

GÖÇEBE – PROLETERLER (2.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM (1.BÖLÜM)

GÖÇEBE – PROLETERLER (3.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM (2.BÖLÜM)

ALMANYA, ERDOĞAN GİBİ FAŞİSTLERİ HAYATTA TUTUYOR

GÖÇEBE – PROLETERLER (4.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM (3.BÖLÜM)

KÜRTLER, ÖNDERLERİYLE YENİDEN BİR DOĞUŞ YAŞADILAR

SİYASET ÜZERİNE (1.BÖLÜM)

AHLAKİLİK: ISRARLA SÖZ SÖYLEME VE EYLEM

SİYASET ÜZERİNE (2.BÖLÜM)

BİR BİLGELİK GELENEĞİ OLARAK AHLAKÇILIK

KADIN DEVRİMİ, AYNI ZAMANDA BİR ESTETİK DEVRİMİDİR

SİYASET ÜZERİNE (3.BÖLÜM)

AHLAKİ GÖRECELİK VE ÖZGÜRLÜĞÜN AHLAKI

İSMÂİLÎLİKTE HASAN SABBAH DÖNEMİ

SİYASET ÜZERİNE (4.BÖLÜM)

ORTADOĞU TOPLUMUNDA AHLAK VE POLİTİKA SORUNU

SİYASET ÜZERİNE (5.BÖLÜM)

TOPLUMUNA YABANCILAŞAN BİREYİN AHLAKİ-POLİTİK DEĞERLERLE ÇIKIŞ ARAYIŞI (1.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (6.BÖLÜM)

TOPLUMUNA YABANCILAŞAN BİREYİN AHLAKİ-POLİTİK DEĞERLERLE ÇIKIŞ ARAYIŞI (2.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (7.BÖLÜM)

CİNS MÜCADELESİNİ DOĞRU ANLAMLANDIRMAK

SORUNLAR DOĞRU TANIMLANMADAN AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM OLUNAMAZ (1.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (8.BÖLÜM)

MAYIS ŞEHİTLERİMİZİN DİRENİŞ GELENEĞİ, MÜCADELEMİZİN TEMEL KAYNAĞIDIR

SORUNLAR DOĞRU TANIMLANMADAN AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM OLUNAMAZ (2.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (9.BÖLÜM)

KDP VE VATAN HAİNLİĞİ

SİYASET ÜZERİNE (10.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (11.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (12.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (13.BÖLÜM)

ETİK İNSAN VE ETİK EYLEM (1.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (14.BÖLÜM)

DEVRİMSEL KOPUŞ VE BİLİNÇALTI

ETİK İNSAN VE ETİK EYLEM (2.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (15.BÖLÜM)

AHLAK VE TOPLUMSAL NORM (1.BÖLÜM)

DİRENMEK YAŞAMAKTIR!

SİYASET ÜZERİNE (16.BÖLÜM)

AHLAK VE TOPLUMSAL NORM (2.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (17.BÖLÜM)

DEVLETİN HUKUKU MU, TOPLUMUN AHLAKI MI? (1.BÖLÜM)

SİYASET ÜZERİNE (18.BÖLÜM-SON)

DEVLETİN HUKUKU MU, TOPLUMUN AHLAKI MI (2.BÖLÜM)

DEMOKRATİK KONFEDERALİZM

İKTİDAR-DEVLET VE AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM (1.BÖLÜM)

İKTİDAR-DEVLET VE AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM (2.BÖLÜM)

DEMOKRATİK MODERNİTENİN POLİTİK BİREYİ (2.BÖLÜM)

DEMOKRATİK MODERNİTENİN POLİTİK BİREYİ (3.BÖLÜM)

ŞEHİR GERİLLASI ÖNDERLİĞİ, HALKI VE HALKLARI KORUYAN GÖLGE OLMALIDIR

DEMOKRATİK MODERNİTENİN POLİTİK BİREYİ (4.BÖLÜM)

EFRİN SOYKIRIMI VE ZAP DİRENİŞİ'Nİ ANLAMAK (1.BÖLÜM)

İKTİDAR VE DEVLET; POLİTİK SÖZÜN DOLAYISIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN BİTTİĞİ YERDİR (1.BÖLÜM)

EFRİN SOYKIRIMI VE ZAP DİRENİŞİ'Nİ ANLAMAK (2.BÖLÜM)

İKTİDAR VE DEVLET; POLİTİK SÖZÜN DOLAYISIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN BİTTİĞİ YERDİR (2.BÖLÜM)

İKTİDAR VE DEVLET; POLİTİK SÖZÜN DOLAYISIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN BİTTİĞİ YERDİR (3.BÖLÜM)

İKTİDAR VE DEVLET; POLİTİK SÖZÜN DOLAYISIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN BİTTİĞİ YERDİR (4.BÖLÜM)

LİBERALİZM, SORUNLARI GÖRÜNMEZ KILMA İDEOLOJİSİDİR

OLAMAZ MI?

ZİHNİYET DEVRİMİ VE POLİTİK GÖREVLER (1.BÖLÜM)

EFRİN’DEN ZAP’A VAHŞETİN ADI: HANÇER TİMİ

ZİHNİYET DEVRİMİ VE POLİTİK GÖREVLER (2.BÖLÜM)

ZİHNİYET DEVRİMİ VE POLİTİK GÖREVLER (3.BÖLÜM)

KARŞI DEVRİMCİ VE ANTİ KÜRT TC-KDP İTTİFAKI ÜZERİNE

ZİHNİYET DEVRİMİ VE POLİTİK GÖREVLER (4.BÖLÜM)

İŞGALCİ TÜRK DEVLETİNİN 2023 HEDEFİ: KÜRT SOYKIRIMINI TAMAMLAMAKTIR (2.BÖLÜM)

BARZANİLER KDP’Sİ KÜRT ULUSUNUN BİR GÜCÜ DEĞİLDİR VE KÜRTLERİ TEMSİL EDEMEZ! (3.BÖLÜM)

İDEOLOJİLER ÖLDÜMÜ?(1.BÖLÜM)

SİSTEMİN ÜNİVERSİTELERİNDE GENÇ OLMAK

İDEOLOJİLER ÖLDÜMÜ?(2.BÖLÜM)

İDEOLOJİLER ÖLDÜMÜ? (3.BÖLÜM)

İDEOLOJİLER ÖLDÜMÜ? (4.BÖLÜM)

21. YÜZYILDA SOYKIRIM VE TOPLUMSAL DİRENİŞTE GENÇLİĞİN ROLÜ

İŞBİRLİKCİLİK VE İHANET TEMELİNDE GELİŞEN SINIFLAŞMA

KDP ÖNCÜLÜĞÜNDE ÜÇÜNCÜ İŞGAL HAMLESİ

PARADİGMA NEDİR?

ÖZ SAVUNMANIN ONTOLOJİSİ VE TECRİTTEKİ DİRENİŞİN SESİ (1.BÖLÜM)

ÖZ SAVUNMANIN ONTOLOJİSİ VE TECRİTTEKİ DİRENİŞİN SESİ (2.BÖLÜM)

ÖZ SAVUNMANIN ONTOLOJİSİ VE TECRİTTEKİ DİRENİŞİN SESİ (3.BÖLÜM)

ÇÖKMÜŞ DEVLET, KORKAK ORDU VE ŞİZOFRENİ

ÖZ SAVUNMANIN ONTOLOJİSİ VE TECRİTTEKİ DİRENİŞİN SESİ (4.BÖLÜM)

APTALLIĞIN TEORİSİ

ÖZ SAVUNMANIN ONTOLOJİSİ VE TECRİTTEKİ DİRENİŞİN SESİ (5.BÖLÜM)

FAŞİST MUHALEFET!

CHP’NİN SOYKIRIMCI PRATİĞİ

DEMOKRATİK ULUSUN İNŞASINDA ENTELEKTÜEL GÖREVLER (1.BÖLÜM)

DEMOKRATİK ULUSUN İNŞASINDA ENTELEKTÜEL GÖREVLER (2.BÖLÜM)

DEMOKRATİK ULUSUN İNŞASINDA ENTELEKTÜEL GÖREVLER (3.BÖLÜM)

ERDOĞAN İÇİN OYUNUN SONU

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI SÖMÜRGECİLİĞE, SOYKIRIMA VE FAŞİZME KARŞI HALKLARIN TOPYEKÛN DİRENİŞ STRATEJİSİDİR (1.BÖLÜM)

YAŞAM, UNUTMAMAYI UNUTMAYA YEĞLEYEN İNSANLA VARDIR (1.BÖLÜM)

YAŞAM, UNUTMAMAYI UNUTMAYA YEĞLEYEN İNSANLA VARDIR (2.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI SÖMÜRGECİLİĞE, SOYKIRIMA VE FAŞİZME KARŞI HALKLARIN TOPYEKÛN DİRENİŞ STRATEJİSİDİR (2.BÖLÜM)

YAŞAM, UNUTMAMAYI UNUTMAYA YEĞLEYEN İNSANLA VARDIR (3.BÖLÜM)

YAŞAM, UNUTMAMAYI UNUTMAYA YEĞLEYEN İNSANLA VARDIR (4.BÖLÜM)

ABD-AB VE RUSYA’NIN KÜRTLERE YAKLAŞIMI İNKAR REJİMİNE DAYALIDIR

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI SÖMÜRGECİLİĞE, SOYKIRIMA VE FAŞİZME KARŞI HALKLARIN TOPYEÛN DİRENİŞ STRATEJİSİDİR (3.BÖLÜM)

NATO, İSVEÇ-FİNLANDİYA VE KÜRT SOYKIRIMI

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI SÖMÜRGECİLİĞE, SOYKIRIMA VE FAŞİZME KARŞI HALKLARIN TOPYEKÛN DİRENİŞ STRATEJİSİDİR ( 4.BÖLÜM-SON)

İNKAR REJİMİ, KÜRTLER KARŞISINDA BİR BİTİŞİ YAŞIYOR

14 TEMMUZ BÜYÜK ÖLÜM ORUCU EYLEMİNİ DOĞRU ANLAMAK!

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINDA HALKIN SOMUT GÖREVLERİ (1.BÖLÜM)

“ERKEĞİ ÖLDÜRMEK” KAVRAMINI NASIL YORUMLAMALIYIZ (1.BÖLÜM)

LİBERALİZM, SORUNLARI GÖRÜNMEZ KILMA İDEOLOJİSİDİR

14 TEMMUZ BÜYÜK ZİNDAN DİRENİŞ VE ZAFER RUHU PKK DİRENİŞ VE ZAFER RUHUDUR (1.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINDA HALKIN SOMUT GÖREVLERİ (2.BÖLÜM)

14 TEMMUZ DİRENİŞİ ÇELİKTEN BİR PARTİLEŞME YARATTI

14 TEMMUZ DİRENİŞİ FEDAKARLIKTA BİR ZİRVE VE DEVRİMCİ İRADENİN ZAFERİDİR (2.BÖLÜM)

TC İŞGALİNDEKİ BÖLGELER: HALKLARIN MEZARLIĞI DAİŞ ÇETELERİNİN GÜVENLİ BÖLGESİ

MİT’İN GÜNEY KÜRDİSTAN’DA VARLIĞI VE YARATTIĞI PROVOKASYONLAR

ÖZ SAVUNMANIN TEMELİ ÖRGÜTLENMİŞ BİLİNÇLİ TOPLUMDUR

3. DÜNYA SAVAŞINDA YENİ EVRE, HEGEMONİK GÜÇLERİN 2030 STRATEJİSİ VE PKK (1.BÖLÜM)

ROJAVA DEVRİMİ’NDE DE ‘SON MUHTEŞEM OLACAK’!

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (1.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINDA HALKIN SOMUT GÖREVLERİ (3.BÖLÜM)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (2.BÖLÜM)

3. DÜNYA SAVAŞINDA YENİ EVRE: ORTADOĞU CENDERESİ (2.BÖLÜM)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (3.BÖLÜM)

BİDEN’İN ‘ANI YAKALA’ MESAJININ TARİHSEL ÖNEMİ (3.BÖLÜM-SON)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (4.BÖLÜM)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (5.BÖLÜM)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (6.BÖLÜM)

TC ZAXO KATLİAMIYLA ZAP’TAKİ GİRİŞ VE ÇIKIŞ HALİNİ GÖSTERDİ

ERKEĞİ ÖLDÜRME KAVRAMINI NASIL YORUMLAMALIYIZ (2.BÖLÜM)

İNSANIN ÖZÜNÜN/ DOĞASINI ANLAMA METODU OLARAK BİR DUYGU ANALİTİĞİ (7.BÖLÜM)

TÜRK İŞGALİ VE ZAXO KATLİAMI

KURDİSTAN’DA GENÇLİĞİN SÖMÜRGE DÜZENİYLE HESAPLAŞMASI: ZAP SAVAŞI (2.BÖLÜM)

BİR EGEMENLİK ARACI OLARAK DEVLET

YÜZÜNCÜ YILINDA LOZAN, KÜRDİSTAN ÖZGÜRLÜK GERİLLASININ DİRENİŞİYLE PARÇALANACAKTIR (1.BÖLÜM)

ZAP, TARİH VE İDEOLOJİ

YÜZÜNCÜ YILINDA LOZAN, KÜRDİSTAN ÖZGÜRLÜK GERİLLASININ DİRENİŞİYLE PARÇALANACAKTIR (2.BÖLÜM-SON)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞINDA ÖNCÜ GÜÇ KADINLARDIR (1.BÖLÜM)

DİRENİŞ TARİHİNİN ÖZNESİ DAİMA KADINLAR OLMUŞTUR

KATLİAMCIYA YEŞİL , PROTESTO EDENE İSE KIRMIZI IŞIK

SAVAŞIN DOĞASINI DEĞİŞTİRECEK OLAN KADIN DİRENİŞİDİR

DEVRİMCİ HALK SAVAŞININ ÖNCÜ GÜCÜ KADINLARDIR (2.BÖLÜM)

‘KENDİNİ SAVUNMAYI BİL!’ 15 AĞUSTOS EMEK KAHRAMANLIĞIDIR

AKP’NİN YENİ “ÖZEL SAVAŞ” SALDIRISI (1.BÖLÜM)

DEVAM EDEN PSİKOLOJİK SAVAŞ VE ÖNDER ABDULLAH ÖCALAN’IN UYARISI (2.BÖLÜM)

SINIR DIŞI SALDIRILAR VE MİSAK-I MİLLİ HEDEFİ (3.BÖLÜM)

SOYKIRIM KISKACINDA VE 3. DÜNYA PAYLAŞIM SAVAŞI KOŞULLARINDA SİLAH BIRAKMA (1.BÖLÜM)

KENDİNCE KÜRT HALKINI KAZANMANIN KESTİRME YOLUNU BULMUŞLAR! (2.BÖLÜM-SON)

İNŞA OLAN VE İMHA OLAN İKİ PARADİGMANIN YEDİ YILLIK SAVAŞ BİLANÇOSUNUN GÖSTERDİKLERİ

15 AĞUSTOS DEVRİMCİ GERİLLA ATILIMI KÜRTLERİN YENİDEN DOĞUŞU VE DİRİLİŞİDİR (1.BÖLÜM)

15 AĞUSTOS DEVRİMCİ GERİLLA ATILIMI KÜRTLERİN YENİDEN DOĞUŞU VE DİRİLİŞİDİR (2.BÖLÜM)

15 AĞUSTOS DEVRİMCİ GERİLLA ATILIMI KÜRTLERİN YENİDEN DOĞUŞU VE DİRİLİŞİDİR (3.BÖLÜM)

KALICILAŞTIRILMAYA ÇALIŞILAN SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI 15 AĞUSTOS GERÇEKLİĞİ!

ROJAVA’DA İŞGALE KARŞI DEVRİMCİ HALK SAVAŞI (1.BÖLÜM)

RUSYA SURİYE REJİMİ İLE TC’Yİ YAKINLAŞTIRMA PLANINI NASIL KURDU?

YAŞAMIN ANLAMINA ULAŞILIR

ROJAVA’DA İŞGALE KARŞI DEVRİMCİ HALK SAVAŞI (2.BÖLÜM)

HİTLERCİLİK, MUSOLİNİCİLİK, SADDAMCILIK TAYYİP ERDOĞAN VE DEVLET BAHÇELİ ŞAHSINDA YAŞANIYOR

CEMEVLERİNE SALDIRI GERÇEĞİ

TÜRKİYE’DE SİYASİ/EKONOMİK KRİZ GİTTİKÇE DERİNLEŞİYOR

TOPLUMSAL HAKİKATİN ARAYIŞÇISI OLMAK

DANIŞIKLI DÖVÜŞ

TOPLUMSAL EYLEMDE BAŞARIYI BELİRLEYEN, TAŞIDIĞI HÂKİKAT GÜCÜDÜR (1.BÖLÜM)

TÜRK DEVLET AKLININ ‘’UTANMAZLIĞI’’

TOPLUMSAL EYLEMDE BAŞARIYI BELİRLEYEN, TAŞIDIĞI HÂKİKAT GÜCÜDÜR (2.BÖLÜM)

TOPLUMSAL EYLEMDE BAŞARIYI BELİRLEYEN, TAŞIDIĞI HÂKİKAT GÜCÜDÜR (3.BÖLÜM)

İŞGALCİ TÜRK DEVLETİNİN KİRLİ SAVAŞ POLİTİKALARI: DOĞA KATLİAMI

TOPLUMSAL EYLEMDE BAŞARIYI BELİRLEYEN, TAŞIDIĞI HÂKİKAT GÜCÜDÜR (4.BÖLÜM)

TOPLUMSAL EYLEMDE BAŞARIYI BELİRLEYEN, TAŞIDIĞI HÂKİKAT GÜCÜDÜR (5.BÖLÜM)

ORMAN ODUN VE ÖZGÜRLÜK

‘HEGEMONYA VE HEGEMONYA YARATIM ARACI OLARAK KONTRGERİLLA’ (1.BÖLÜM)

‘HEGEMONYA VE HEGEMONYA YARATIM ARACI OLARAK KONTRGERİLLA’ (2.BÖLÜM)

KÜRTLER TÜRKİYE’Yİ BİR DEMOKRATİK DEĞİŞİMİN SÜRECİNE KOYDULAR

‘HEGEMONYA VE HEGEMONYA YARATIM ARACI OLARAK KONTRGERİLLA’ (3.BÖLÜM)

ULUSLARARASI KOMPLO MUTABAKATI: ADANA ANLAŞMASI

DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ BİRLİKTE DÜŞÜNMENİN ZAMANIDIR!

DEMOKRATİK MODERNİTE: POLİTİKA VE ÖZGÜRLÜĞÜN İMKAN REFERANSI (1.BÖLÜM)

DEMOKRATİK MODERNİTE: POLİTİKA VE ÖZGÜRLÜĞÜN İMKAN REFERANSI (2.BÖLÜM)

TÜRKİYE KÖTÜLÜK MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

SOYKIRIM VE DİRENİŞ

SÖMÜRGECİ SOYKIRIMCI ULUS DEVLET AKLININ ÇIKMAZI

ÖZEL SAVAŞ YÖNTEMLERİYLE KÜLTÜREL SOYKIRIM

İKİ UYGARLIK VE MODERNİTE SAVAŞI GELECEĞİ BELİRLEYEN ANA SAVAŞTIR (1.BÖLÜM)

SOĞUK SAVAŞ ZAMANI: BİRİNCİ VE İKİNCİ SAVAŞLAR VE HEGEMONYA (1.BÖLÜM)

SOĞUK SAVAŞ ZAMANI: BİRİNCİ VE İKİNCİ SAVAŞLAR VE HEGEMONYA (2.BÖLÜM)

SOĞUK SAVAŞ ZAMANI: BİRİNCİ VE İKİNCİ SAVAŞLAR VE HEGEMONYA (3.BÖLÜM)

SOĞUK SAVAŞ ZAMANI: BİRİNCİ VE İKİNCİ SAVAŞLAR VE HEGEMONYA (4.BÖLÜM)

SADR HAREKETİNİN ÇIKMAZI VE HÜSEYNİ GELENEK

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (1.BÖLÜM)

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (2.BÖLÜM)

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (3.BÖLÜM)

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (4.BÖLÜM)

ABARTI DİLİ, EYLEMSİZLİK!

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (5.BÖLÜM)

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (6.BÖLÜM)

BİLİMSEL, “REEL”, DEMOKRATİK SOSYALİZM, SINIF-İDEOLOJİ VE HEGEMONYA İLİŞKİSİ (7.BÖLÜM)

YAŞAMANIN ONURLU EYLEMİ: ÖZ SAVUNMA

HEGEMONYA KAYBEDECEK, HALKLAR KAZANACAK (1.BÖLÜM)

HEGEMONYA KAYBEDECEK, HALKLAR KAZANACAK (2.BÖLÜM)

HEGEMONYA KAYBEDECEK, HALKLAR KAZANACAK (3.BÖLÜM)

SAVAŞTAN ÇIKIŞI SAĞLAYACAK TEK ALTERNATİF DEMOKRATİK ORTADOĞU DEVRİMİDİR

HEGEMONYACILIĞA KARŞI HAKİKAT, KADINLARDIR (1.BÖLÜM)

HEGEMONYACILIĞA KARŞI HAKİKAT, KADINLARDIR (2.BÖLÜM)

HEGEMONYACILIĞA KARŞI HAKİKAT, KADINLARDIR (3.BÖLÜM)

DEVLETİN OLUŞUMU VE POLİTİK ALANA HEGEMONYASI (1.BÖLÜM)

100 YILDA DEĞİŞEN NE?

DEVLETİN OLUŞUMU VE POLİTİK ALANA HEGEMONYASI (2.BÖLÜM)

DEVLETİN OLUŞUMU VE POLİTİK ALANA HEGEMONYASI (3.BÖLÜM)

DEVLETİN OLUŞUMU VE POLİTİK ALANA HEGEMONYASI (4.BÖLÜM)

DEVLETİN OLUŞUMU VE POLİTİK ALANA HEGEMONYASI (5.BÖLÜM)

İMRALI SİSTEMİ’Nİ YIKMAK

ÖLÜMÜN ÖLDÜREMEDİĞİ YAŞAYANLAR

“KOBANÊ DİRENİŞ GÜNCESİ" ANNELES OKULU PENCERESİNDEN YENİDEN DEĞERLENDİRMEK

21. YÜZYIL CİNS ÇELİŞKİSİNİN ŞİDDETLENMESİNİN NEDENLERİ VE MÜCADELEMİZ (1.BÖLÜM)

KADIN KIRIMI ( FEMİCİDE)

25.YILINDA ULUSLARARASI KOMPLOYA KARŞI MÜCADELE

21.YÜZYIL CİNS ÇELİŞKİSİNİN ŞİDDETLENMESİNİN NEDENLERİ VE MÜCADELEMİZ (2.BÖLÜM)

FEODALİZME YÖNELİK SON BİRKAÇ SÖZ

SAVAŞ, TOPLUMSAL ÇIKMAZ ve KONFORMİST ANLAYIŞ

UYGARLIKTA YENİ BİR AŞAMA; TEK TANRILI DİNLER

MUSEVİLİK

HRİSTİYANLIK

İSLAMİYET

İSLAMİYET: ÜMMET

İSLAMİYET: KADIN

İSLAMİYET: EMEVİLER DÖNEMİNİ

İSLAMİYET: MUVAİYE DÖNEMİ

İSLAMİYET: ABBASİ DÖNEMİ

FEODALİZME YÖNELİK SON BİR KAÇ SÖZ

21.YÜZYIL CİNS ÇELİŞKİSİNİN ŞİDDETLENMESİNİN NEDENLERİ VE MÜCADELEMİZ (3.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (1.BÖLÜM)

KADIN; BİLİM VE BİLGİ

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (2.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (3.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (4.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (5.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (6.BÖLÜM)

BAŞARININ YOLU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KURULAN SİSTEMİ ANLAMAKTAN GEÇİYOR (7.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUMA DOĞRU; RIZA ŞEHRİ VE ALEVİLER (1.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUMA DOĞRU; RIZA ŞEHRİ VE ALEVİLER (2.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUMA DOĞRU; RIZA ŞEHRİ VE ALEVİLER (3.BÖLÜM)

AHLAKİ-POLİTİK TOPLUMA DOĞRU; RIZA ŞEHRİ VE ALEVİLER (4.BÖLÜM)

21.YÜZYIL CİNS ÇELİŞKİSİNİN ŞİDDETLENMESİNİN NEDENLERİ VE MÜCADELEMİZ (4.BÖLÜM)

MEŞRU OLAN ÖCALAN’IN UMUT HAKKIDIR ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI GERÇEĞİNE YAKLAŞIM SORUNU (1.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI GERÇEĞİNE YAKLAŞIM SORUNU (2.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI GERÇEĞİNE YAKLAŞIM SORUNU (3.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI GERÇEĞİNE YAKLAŞIM SORUNU (4.BÖLÜM)

DEVRİMCİ HALK SAVAŞI GERÇEĞİNE YAKLAŞIM SORUNU (5.BÖLÜM)

21.YÜZYIL CİNS ÇELİŞKİSİNİN ŞİDDETLENMESİNİN NEDENLERİ VE MÜCADELEMİZ (5.BÖLÜM)

TÜRK İŞGALİ TÜM KURDİSTAN’I HEDEFLİYOR

ORTADOĞU DEMOKRATİK ULUS ÇÖZÜMÜNDE KÜRDİSTAN’IN ROLÜ (1.BÖLÜM)

ORTADOĞU DEMOKRATİK ULUS ÇÖZÜMÜNDE KÜRDİSTAN’IN ROLÜ (2.BÖLÜM)

KÜRT KADINLARI DİRENİŞ SAHNESİNDE

BÜTÜN İNŞALARIN BAŞINDA ZİHNİYET İNŞASI VAR

ORTADOĞU DEMOKRATİK ULUS ÇÖZÜMÜNDE KÜRDİSTAN’IN ROLÜ (3.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (1.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (2.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (3.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (4.BÖLÜM)

ULUSLARARASI KOMPLO BİR SAVAŞTI (2.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (5.BÖLÜM)

KURDİSTAN’DA SÖMÜRGECİLİK (3.BÖLÜM)

DÜNYA DEMOKRATİK ULUSLAR KONFEDERASYONU (6.BÖLÜM)

BİR OLMAK, İRİ OLMAK, DİRİ OLMAK

KADIN DEVRİMİ İÇİN KADIN PARTİSİNİN KURULMASI

DEMOKRATİK KADROYU ÖRGÜTLEMEK (1.BÖLÜM)

DEMOKRATİK KADROYU ÖRGÜTLEMEK (2.BÖLÜM)

ARAP MİLLİYETCİLİĞİ GERİLEDİ! (4.BÖLÜM)

YÜZ YILLIK FERMAN VE ÖNDERLİKSEL DURUŞ (5.BÖLÜM)

BU YÜZYIL BİZİM

KÜRESEL BİRLİĞİN DAYANIŞMA AĞI, ULUS ÜSTÜ DİRENİŞ VE MÜCADELE

ROJAVA DEMOKRATİK ULUS DENEYİMİ

KADIN DEVRİMİNİN EVRENSEL DİLİNİ OLUŞTURMAK (1.BÖLÜM)

KADIN DEVRİMİNİN EVRENSEL DİLİNİ OLUŞTURMAK (2.BÖLÜM)

ULUS ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK: DEMOKRATİK ULUS VE ÜMMET (1.BÖLÜM)

ULUS ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK: DEMOKRATİK ULUS VE ÜMMET (2.BÖLÜM)

ULUS ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK: DEMOKRATİK ULUS VE ÜMMET -3.BÖLÜM

ULUS ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK: DEMOKRATİK ULUS VE ÜMMET -4.BÖLÜM

ULUS ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK: DEMOKRATİK ULUS VE ÜMMET -5.BÖLÜM

EKOLOJİNİN KADIN İLE BAĞI

KÜRDİSTAN KADIN ÖRGÜTLENMESİ

SARALARDAN, EVİNLERDEN JİN JİYAN AZADİYE’YE

APOCU HAREKETİ VAR EDEN GENÇLİK RUHUDUR

ÖZGÜN-ÖZERK ÖRGÜTLENMENİN İÇ İŞLEYİŞİ

KADIN KURTULUŞ İDEOLOJİSİ

PKK’NİN ORTADOĞU’DA ÜSTLENDİĞİ STRATEJİK ROL

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -1.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -2.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -3.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -4.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -5.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -6.BÖLÜM

PKK VE ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNİN GELİŞİMİ JIN, JIYAN, AZADÎ DEVRİMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR -7.BÖLÜM

SAĞLIĞIN KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE BAĞI

KADIN KURTULUŞ İDEOLOJİSİNİN İLKELERİ

MODERNİTENİN KRİZLERİNE KARŞI ALTERNATİF BİR SİYASET: 3.YOL-1.BÖLÜm

MODERNİTENİN KRİZLERİNE KARŞI ALTERNATİF BİR SİYASET: 3.YOL -2.BÖLÜM

MODERNİTENİN KRİZLERİNE KARŞI ALTERNATİF BİR SİYASET: 3.YOL -3.BÖLÜM

MODERNİTENİN KRİZLERİNE KARŞI ALTERNATİF BİR SİYASET: 3.YOL -4.BÖLÜM

KADIN-DOĞA-TOPLUM İLİŞKİSİ ÜZERİNE

ŞERÊ TAYBET