ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (1.BÖLÜM)
Tarihsel Toplum Gelişiminde Kahramanların Önemli Bir Rolü Vardır
Ulusal Kahramanımız, komutanımız olan Agit Yoldaşın şehadetinin 35. Yıldönümü. Ulusal kahramanlarımız Mazlum ve Agit Yoldaşlar şahsında tüm kahramanlık dönemi şehitlerimizi, özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Başta Önder Apo olmak üzere tüm yoldaşların, halkımızın kahramanlık gününü kutluyoruz.
Tarihsel toplum gelişiminde kahramanların, kahramanlıkların önemli bir rolü, işlevi, yeri var. Bunu biliyoruz. Kendi bağrından kendilerini temsil eden kahramanlar yetiştirmeyi bilen toplumların çeşitli topluluklar, halklar, uluslar haline geldiklerini ve günümüze kadar var olmayı, yaşamayı başardıklarını da biliyoruz. Kahramanlar yaratamayan topluluklar kendilerini tanımlayamıyorlar. Özelliklerini geliştiremiyorlar ve başka topluluklar içerisinde erimek zorunda kalıyorlar. Bu da bilinen bir gerçek oluyor.
Kuşkusuz tarihsel gelişme toplumsallık temelinde oluşuyor. Kitleler belirliyor. Fakat toplumsal yapılanmada insan topluluklarının ahlaki ölçü ve özellik kazanmasında da öncü çıkışlar, komutanlıklar, önderlikler bu çerçevede de belirleyici bir rol oynuyor. Tarihin kahramanlar tarafından yazıldığı da söyleniyor. Hatta tarihsel toplum gelişiminde kahramanların rolü, konusu tartışmalara bile yol açıyor. Çeşitli zamanlarda kitleler ve toplumlarla kahramanlar arasındaki tarihsel bağ, ilişki her zaman bir tartışma konusu olmuş bulunuyor. Fakat bazı yaklaşımlar saptırıcıdır, kuşkusuz bunlar doğru değildir. Bunları karşıtlaştırmak veya aynılaştırmak, bu temelde rol, önem sıralaması aramak başlı başına doğru olmayan bir yaklaşımdır. Gerçek olan tabi öncü, önder çıkışları, kahramanlıkları toplumların yarattığıdır. Bunlar toplumların ihtiyacı temelinde, var olmanın ve özgür yaşamanın gereklerine uygun olarak çıkış yapıyor. Kuşkusuz toplumsal şekillenmede bu tür çıkışlar çok önemli rol oynuyor. Hatta belirleyici derecede rol oynuyor. Her kahramanca çıkış eğer etkili olabilirse yeni toplumsal ahlakın ilkelerini, ölçülerini ortaya çıkartıyor. Dolayısıyla birey ve toplum şekillenmesini belirleyen rol oynuyor. Topluma yeni, ahlaki, politik ölçüler kazandırıyor, ilkeler kazandırıyor. Devrimsel değişim düzeyinde yeni toplumsal gelişmelere yol açıyor. Bunları tarihsel toplum gelişiminde hemen hemen her alanda, her toplum düzeyinde görüyoruz, biliyoruz, öğreniyoruz.
Kürt toplumu açısından da halklaşma döneminin kahramanı, sembolü olarak Devrimci Kawa anılıyor. Yeni bir Newroz’u yaşadık, yeni bir Newroz yılına girdik. Newroz, Demirci Kawa’nın öncülüğünde Asur’un yenildiği, Dehak diktatörlüğünün yok edildiği, başta Kürtler olmak üzere Mezopotamya halkları için özgürlüğün önünün açıldığı bir süreci ifade ediyor. Böyle bir direniş, zafer, özgürlük günü oluyor. Bunun yaratıcısı olarak Demirci Kawa efsanesi bugüne kadar canlı bir biçimde yaşayarak gelmiş bulunuyor. Önder Apo bunu “halklaşma döneminin büyük mücadelesi” olarak tanımladı. “Halklaşma döneminin uzun, yüz yıllara yayılan Med’ler mücadelesinin zafer kazanan dönemi” olarak ifade etti.
DURAN KALKAN (HEVAL ABBAS)
YORUM GÖNDER