ULUSAL KAHRAMANLIK ÇİZGİSİ ZAFERE YÜRÜYEN KÜRDİSTAN HALKININ YENİLMEZ GERÇEĞİDİR (12.BÖLÜM)
Yapılamayanı Başarmak Gerekiyordu
Bir gerilla yoktu. Gerillaya yürümeye çalışan Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının daha ilk adımı attıklarında neyle karşılaştıkları görülmüştü. Bu biliniyordu. Yürüyemediler. Düşman vurdu, ezdi. Bir tecrübe oluşmamıştı.
Ortaya çıkan neydi? Düşmanın vurup saldıracağı, asla kolay kolay izin vermeyeceğiydi. O halde ezilmemek lazımdı. Yenilmemek gerekiyordu. Sonunun ne kadar tehlike arz ettiği ortadaydı. Bütün bunları bilerek işe girmek ve yapılamayanı başarmak gerekiyordu. Bu anlayışla, bilinçli zorlukların, engellerin, tehlikenin üzerine yürüdüler. Bedelini de ödediler, onun gerektirdiği cesaret ve fedakârlığı gösterdiler ama birbirlerine bayrağı devrederek yenilmez bir kahramanlık çizgisini, yürüyüşünü, eylemini ortaya çıkardılar. İşte burada bireycilik yoktur. Kolektivizm var, komünalizm var, ortaklaşmanın en ileri düzeyi var. Birlikte yarattılar. Bu da parti komünalizmi oldu. O nedenle kahramanlık çizgisini kişilere mal edemeyiz. Bunu nasıl ayrıştıracağız ki? Kahramanlık çizgisini kimse bireycileştiremez. Bunun yapılamayacağını en net biçimde gösteren aslında bu kahramanlık çizgisinin yaratıcılığıdır, gerilla yürüyüşüdür.
Agit Yoldaş Halkımızın Kahramanlık Döneminin Sembolüdür
Dikkat edilirse birey yürüyüşü yoktur. Bir topluluğun yürüyüşü vardır. Komünal yaşam, kolektif bir yürüyüş vardır. Bayrakların elden ele devredilerek yüksekte tutulması, zafer çizgisinde yürütülmesi vardır. Kişiler böyle kolektif bir yürüyüş içerisinde büyük anlam, değer ifade ediyorlar. Yer tutuyorlar. Onu sembolize ediyorlar. Önder Apo Agit Yoldaş için “halkımızın kahramanlık döneminin sembolü” dedi. Kahramanlık döneminin kendisi, demedi. Tek kahramanı demedi. Bir kahramanlık dönemini yaşıyor. Demokratik ulus olma sürecinin kahramanlık dönemi, binlerce, on binlerce kahramanı var. Onların öncüsü, komutanı, sembolize edeni. Ama yürüyüş kolektiftir. Yürüyüş ortaktır. Bu gerçeği bilmek lazım.
Peki, neden sembolize ediyor? Demek ki en çok temsil eden o, en çok katkı sunan o, komuta eden o. Agit Yoldaş gerçekten de öyle oldu. Kimsenin öne geçemediği dönemde öne geçme cesaretini ve bilincini gösterdi. Kimsenin yeniyi yaratamadığı dönemde yeninin yaratıcısı oldu. İrade zayıflıklarını gideren yüksek irade haline geldi. Zayıf sorumlulukları aşan yüksek bir sorumluluk duygusu oldu. Tarihsel gelişmenin doğru yolunu Önderlik çizgisi temelinde herkesten fazla gören ve o çizgiye kendisini tümüyle katan oldu. Bunun için de öncü oldu. Önde yürüdü. Yeninin yaratıcısı oldu. Yeninin yaratılmasına, Önder Apo’nun başlattığı kahramanlık çizgisinin somutlaşmasına en çok katkı sunanlardan oldu. Onun için de bu yeni kahramanlık yürüyüşünün, yeni özgürlük ahlakının sembolü oldu. En çok katkı sunanı oldu. Sembolize etmek bu anlama geliyor. Tabi çizgiyi bu temelde doğru anlamak için onu yaratan ilke ve ölçüleri doğru bilince çıkartmak lazım.
Bunları nasıl yaptı? Zorluklar, engeller karşısında nasıl davrandı? Duyguları neydi, ruh hali nasıldı, düşünceleri nelerdi, davranışları nelerdi? Agit arkadaşın pratiği var, günlükleri de var. Aslında daha fazla da vardı ama bazı şeyler tam gün yüzüne çıkartılamadı.
Bütün bunlarda en çok üzerinde durduğu konu, yaklaşım konusudur. Görevlere sahip çıkma durumudur. En çok eleştirdiği ruh hali bu ruh halidir. Yeni durum, mücadele karşısında doğru ve yeterli katılıp katılmamada taşınan tereddütler, ruh hali, ikirciklik, zayıflıklar sorunudur.
O halde başarıyı nerede görüyor? Demek ki bütün bunların aşılmasını öngören doğru katılımda görüyor. Bu tür ruhsal, bilişsel, davranışsal yetersizliklerin başarısızlık yaratacağını, sorun olacağını, hareketi zayıflatacağını daha o zamandan, ilk adımlar atılırken bile tespit ediyor. Eleştirisi bunlar üzerinedir.
Demek ki kendi yürüyüşünün sağlamlığını da bu eleştirilerden çıkardığı özeleştiri temelinde gerçekleştiriyor. Yoksa öyle hazır bir şey yok. Gerçekten de zorluk herkes için vardı. Agit arkadaş için de vardı.
DURAN KALKAN (HEVAL ABBAS)
YORUM GÖNDER