SÜMER RAHİP DEVLETİNDEN DEMOKRATİK UYGARLIĞA I CİLT (136.BÖLÜM)
BEŞiNCİ BÖLÜM
ORTADOĞU KÜLTÜR GELENEĞİ YENİ UYGARLIK SENTEZİ OLABİLECEK Mİ?
Uygarlık doğuran coğrafya koşullarının alanı olarak Ortadoğu’nun önümüzdeki dönemde tarihsel rolünden bahsetmek gerçekçi olmayacaktır. Tersine artan çölleşme, sıcaklık ve susuzluk nedeniyle daha elverişsiz bir konuma gelmesi beklenmektedir. Son dönemlerin zengin petrol yatakları da, yol açtıkları savaşlar ve bölünmeler nedeniyle olumlu rol oynamamıştır. Yaratıcılıktan en çok uzak bir avuç zenginin tüketim hırsını tatmin etmekten öteye bir değere sahip değildir. Kaldı ki, yakın sürede bu yatakların tükenmesi kaçınılmazdır. Fırat, Dicle ve Nil başta olmak üzere uygarlık doğuran nehirler de daha çok gerginliklere konu olabilecektir. Suya dayalı tarımsal gelişme, yeni teknikler temelinde gelişim sağlayabilir. Benzer zenginlik kaynakları bölgenin tarihi misyonu için temel unsur rolünü oynayamaz. Bu yönüyle dünyanın birçok alanı daha şanslı durumdadır. Kısaca çözümlemeye çalıştığımız gibi insanlığın önümüzdeki tarihi döneminin sentezi, coğrafya koşullarının belirleyici etkisini taşımayacaktır. Coğrafyanın belirleyici rol oynadığı son uygarlık, Avrupa’nın kapitalizm uygarlığıdır. Bu dönemden sonra belirleyicilik başka faktörlere kaymıştır. Bilimsel teknik kendi başına temel uygarlık sentezini belirleyemez. Tüm toplumların bilim ve tekniğe ulaşma gücü bu yönüyle bir avantaj olmaktan çıkarılmıştır. Sadece yeni doğuşların elverişli maddi zeminini oluşturabilecektir. Bu rolünü de evrensel boyutlarda oynayabilecek durumdadır. Her toplum ulaşabilir. Bir bölge veya top lumun ayrıcalığı olmaz; bilişim ve iletişim tekniğinin kendisi buna olanak vermez. Daha çok doğmuş, yaratılmış olanı hızla ve dengeli olarak küreselleştirme boyutlarına taşıyabilir. Demokratik uygarlığın karakteri ve ana rolü ortaya konuldu.
Bu uygarlık 21. yüzyılda dünya çapında derinliğine ve genişliğine yayılmasını sürdürecektir. İnsanlık tarafından bu uygarlığın kapsamlı olarak yaşanması kaçınılmazdır. Yönetim ve yaşam biçimlerinde daha zengin biçimlere ve olgunluğa doğru evrim göstermesi beklenebilir. Fakat kendi başına bir sentez değildir. Sentezi doğuran çerçeve ve biçimdir. Şüphesiz biçim ve öz arasında diyalektik bir bütünlük vardır. Ama ikisinin aynılaştırılması metafiziğe kayma anlamına gelecektir. O halde insanlığın daha kalıcı sentezini başka olgularda aramak gerekir. Yaşadığımız dönemin kapsamlı bir araştırma ve köklü arayışlar dönemi olduğu vurgulandı. Bu dönemin nasıl sonuçlanacağını şimdiden kestirmek kehanetçilik olur. Bu bir nevi dogmatizme ve temelsiz ütopyacılığa düşmek demektir. Fakat arayışlarımızın sonuçsuz kalması da mümkün olamaz. Yaşam sürdükçe diyalektiğin hükmünü yürütmesi kaçınılmazdır. Mühim olan, doğacak olanın hangi birikimlere dayalı olabileceğini kestirebilmektir. Dünyanın en önemli merkezlerini değerlendirirken, rotalarını en azından 21. yüzyıl için çizmiş olduklarını gördük. Bunun dışına çıkmaları, çok olağanüstü koşullar oluşmadıkça pek mümkün görünmemektedir. Ufak sapmalarla belirlenen ve beklenen doğrultuda demokratik sistemlerini derinliğine ve genişliğine geliştirerek yaşamaları yüksek olasılıktır. Ortadoğu, bu dünya ve çağ perspektifi altında en farklı konumu arz etmektedir. Bunun coğrafya ile bağlantılı olmayacağını ortaya koyduk. O halde bu farkı belirleyen temel etkenler nelerdir? Cevabı kültürel gelenekte aramak en doğrusudur. Coğrafyanın bile olası etkisi, ancak kültürde yansıma buldukça anlamlı olmaktadır. Kültür oluştuktan sonra, dış çevre koşullarının önemini hep ikinci plana atar. Belirleyiciliği öz dinamiklere geçer. Uygarlık tarihinin de daha çok bir kültürel gelişme ve birikimler tarihi olduğu genelde kabul edilen bir görüştür.
Burada daha da önemli olan, kültürün tanımı ve uygarlıksal gelişmedeki özgün konumudur. Ortadoğu’nun uygarlık tarihindeki yeri araştırmalarla her geçen gün daha iyi aydınlanmaktadır. Neolitik çağın yaklaşık on bin yılı, bu coğrafyada ona doğurganlık rolünü vererek geçmiştir. Tüm uygarlıkların neolitik çağa borçlu olduğu tartışmasız bir tespittir. İlk uygarlık olan Sümer ve Mısır uygarlıkları Verimli Hilal olarak da tanımlayabileceğimiz bölgenin neolitik yaratımlarına dayanmaktadır. Bu değerlendirmemizin bütün bölümlerinde, zincirleme bir reaksiyonla günümüze kadar bunun nasıl etkili olduğu gösterilmeye çalışıldı. Ortadoğu’nun M.S 10-15. yüzyılları arasında derin bir bunalıma girdiği, o dönemden beri bunun derinleşerek devam ettiği belirtilmeye çalışıldı. Ortadoğu’daki çöküşün dünyanın başka bölgelerindeki çöküşe benzemeyeceği, ana doğuş karakterinden ileri gelmektedir. Yaklaşık on beş bin yıl insanlığın gelişiminde doğurgan bir rol oynayan bölge, çöküş süreciyle birlikte, tüm dünyanın diğer bölgelerinden farklı olma özelliklerini bu uzun ve belirleyici tarihsel nitelikten almaktadır. Bu anlamda Ortadoğu bir kişiliktir. Kapsamlıca tanımlanırsa, tarihsel gelişimini tüm insanlığa mal eden bir tarihi kişiliktir. Dünyanın diğer bölgeleri için aynı şey söylenemez.
Örneğin Çin, Hint, Rusya, Latin Amerika, hatta Avrupa ve izleyicileri, elbise değiştirir gibi farklı sistemleri kimliklerine yakıştırabilirler. Yani uygarlık sistemleri onlar için daha çok zaman zaman değiştirilmesi gereken elbise gibidir. Eskidi mi veya daha iyisi ortaya çıktı mı, değiştirmeleri çok ağır bir sorun olmamaktadır. Çünkü derinliğine içselleştirmemişlerdir. Fakat Ortadoğu kişiliği için uygarlık elbise değil, yaşamın kendisidir. Yaşadıkları uygarlıklar itibariyle ete kemiğe bürünme geçerlidir. Genlerine kadar bir içselleşme söz konusudur. Yaşadıklarını elbise gibi bir köşeye atamaz. Bu durum dünyanın başka hiçbir alanında bu denli derin yaşanmamış ve içselleşmemiştir. Ortadoğu’da tarihle kültür, uygarlıkla yaşam hiçbir alanla benzeşmeyecek kadar farklı toplumlar ve kişilikler yaratmıştır. Binlerce yıllık tarım kültürü kendi toplumsal genlerini yaratmıştır. Mitolojik ve dini düşünce biçimleri binlerce yıl toplumun hafızasında yaşatılmışlardır. Dogmatizm ve kadercilik yaşamın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Özgün ve yaratıcı düşünce uzun süre uykuya yatmıştır. İlahiyatın belirlemeleri, kutsal tabular olarak sadece şüphe duymadan inanılmak içindir. Kutsal kitapların söylediklerinin dışına çıkmak en büyük günah sayılmaktadır. Mitolojiler döneminde söylenti gibi dilden dile dolaşan öyküler çok katı inanç kuralları olmuşlar; uygarlığı yaratanların tasarımlarını, hayallerini ve anılarını tutsak eden bir din, bir tanrı olup çıkmışlardır. İnsanlar kendi elleriyle yarattıklarının esiri olduklarında, tarihin ilk ve en büyük yabancılaşmasına nasıl düştüklerini bile anlamamış Öyle bir kültür oluşmuştur ki, yaratanları yaratılan, yaratılanları yaratan kılmayı en temel düşünce ve inanç konusu, hatta bu sisteme kulluk etmeyi ve tapınmayı en iyi insan kimliği haline getirmiştir. Böylesine bir fetişleşmeden şüphe etmeyi de en büyük günah saymıştır.
Diğer yandan ilk defa devletleşmenin verdiği güçle halk mitolojileri ve inançları egemenler lehine tanrısallığa dönüştürülerek karşı bir silah halinde yöneltilmiştir. Kendi yaratımları hem maddi hem manevi alanda zıtlarına dönüşüp kendisini tutsak ettiğinde, Ortadoğu toplumu ve insanı aslında tüm insanlık adına kendini kurban etmiş sayılmaktadır. Bu yabancılaşma üzerine yükselen uygarlık ilk ve ortaçağlarda o kadar derin bir etki yaratmıştır ki, dünyanın hiçbir köşesi etkisinden kurtulacak durumda değildir. Tarihsel kişilik dediğimiz olgu budur. Bazı mukayeselerle olup biten daha anlaşılır kılınabilir. Ananın kişiliği ve ölümü, doğurduklarıyla gerçekleşir. Ağaç büyür, tohumlanıp çevresini benzerleriyle donattıkça ölür. Ölüm aslında çoğalmanın bir gereğidir. Ortadoğu’nun kültür meşesi de bu nitelikte bir olgudur. Kök salmış bir ağaçtır; tohumları dünyanın dört bir tarafına yayılmıştır. Meşe karakterinde olduğu için dalları, gövdesi koptukça, kökü üzerinde daha da gür yeşererek yaşamak istemektedir. Meşe ayrıca Ortadoğu’da ilk kültür ağaçlarından en başta gelenidir.
HALKLAR ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN
YORUM GÖNDER