TASFİYECİLİĞİN TASFİYESİ (138.BÖLÜM)
İstediğimiz kadar çok sayıda isyan düzenleyelim, hatta gerillacılık yapalım; bazen bunların hepsinin yenilgiyle sonuçlanması kaçınılmaz hale gelebilir. Önderlik sağlam yapılmadı mı, harcanan bütün çabalar da boşa gidecektir. Tarihimiz bu tür olaylarla doludur. O halde bunun yolunu ve yöntemini de kendinize kabul ettireceksiniz. Bunun hangi pratikle ve hangi pratik çalışma tarzıyla sağlanacağını bileceksiniz ve yoğun çaba sergileyeceksiniz. Parti işlerini ilerletmek ancak böyle mümkün olabilir.
Bizde çok yaygın ve etkili olan amatörlükle bir yere varılamaz. Savaşta, kesinlikle iyi niyetlerle ve özlemlerle mesafe alamayız. Sanırım sizin de en çok tercih edeceğiniz şey, kendi elinizle hazırladığınız son derece zengin bir parti içeriği, onun kullandığı ve bizi kazanmaya götürdüğü sağlam bir biçimleniş ve örgütlenmedir. Bizde içerik zengindir, bu hepinizde vardır; ama biçimlenme, örgüt düzeyine ulaşma ve örgütün kurallı yaşamıyla bütünleşme çok zayıf kalmaktadır. Bu duvarları var olan, ama çatısı bulunmayan bir binaya benzemektedir. Biçim sorununu mutlaka çözüme kavuşturacaksınız; bunun örgüt düzeni, çalışma ve eylem tarzı olduğunu iyi bileceksiniz. Hem de bunu iyi özelliklerin bütünlüğü olarak kendinizde somutlaştıracaksınız. Ben yine örgütlenmenin önemi üzerine kapsamlı değerlendirmeler yaptım. Şu formülü ileri sürdüm ve bütün yaşamımız bize şunu öğretti dedim: Bütün gücünle örgütlenmeye yönel, örgüt bağlarını geliştir ve sürekli kıl! Biliyorsunuz, bizim yaptığımız başka birçok çalışma da vardır, ideolojik ve politik faaliyetlerimiz mevcuttur. Ama bunların altında en temel olanı örgütsel bağlar üzerindeki savaşımdır. Ben sıradan bir örgütsel bağ için son derece duyarlı ve istekli davrandım; bunun için çok çaba harcadım. Gerçekte birçoğunuzun tenezzül etmediği bir ilişkiye ben büyük değer verdim.
Örneğin bir dostluk ilişkisine olağanüstü değer biçerim. Bu bende adeta bir hastalık halindedir. İnsanları ilişkiye çekmeye, hatta sığ bir biçimde de olsa, düşmanı bile, lehimize işleyecek ters bir ilişki durumu içine atmaya çalışırım. PKK’nin etkinliği nedir? PKK’nin etkinliği, son tahlilde dünyayla bağlarını biraz geliştirmesini bilmesidir. Çeşitli yurt dışı alanlarına attığımız bağlar, son tahlilde örgütsel bağlardır. Partinin ideolojik ve politik etkinliğini örgütsel düzeyde temsil etme görevi yeterince başarılamamaktadır; ama bu yine de bizi gelişmeye götüren bir örgütsel bağdır. Bu bağ aslında çok gereklidir. Bizim ilişkilerimizde daha çok amatörlük vardır. Siz biraz da eski toplumsal özelliklerle ahbap-çavuş grupları biçiminde kalmak istiyorsunuz. Buna hayret ediyorum: Nasıl acı duymuyorsunuz? Hayır, yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak örgütlülüğü sürekli yaşayacaksınız.
Bunun için ölçü şudur: PKK’nin örgütlülük düzeyi yetersizse, en üst düzeye kadar görevlerinin bilincinde ol ve gereklerini yerine getir! Somut planda bir bölgede görev almışsan, orada ne kadar örgütsel eksiklik varsa gider! Bu görevi başarıncaya dek, eylem de dahil olmak üzere hiçbir görevi ciddiyetle yerine getiremeyeceğini unutma! Yaşamın bütün çalışma olanakları içinde en çok örgütsel olanağa yer ver! Daha çok dost güç örgütlendir; daha çok öncü gruplar oluştur, bunları en uygun bir biçimde yaşat; onları güçlendir, koru ve eylemlilik içinde tut! İşte tecrübelerimizden çıkarabileceğiniz en yaşamsal ders budur. Ben bu derse nereden ulaştım, biliyor musunuz? Kürdistan’ın gerçekten lime lime olmuş yapısından! Bir de zor anlarda insanı ne kurtarır, bilir misiniz? Zor anlarda insanı örgütsel bağlar kurtarır. Sağlam örgütsel bağlar, sağlam örgüt elemanlarından ve örgütsel görevlerini her şeyin önüne koyan militan yapıdan şekillenir.
Bu yapının büyük gelişmelerin yaratıcısı olduğu bilinmektedir. Bu yapıda bulunmayanlar belki birçok alanda iyi eylem ve propaganda yapabilirler, ama temel örgütsel görevlerini yerine getirememişlerse, aslında bütün çalışmalar boşa gitmiştir. Çünkü örgütsel bağları yoktur. Örgütsel bağlar gelişmeleri tutan kanatlar gibidir. Siz büyük hatalarla birçok olguyu birleştiremezseniz, paramparça olmayı ve uçurumlara yuvarlanıp gitmeyi durduramazsınız. Böyle bir tehlikeyi ancak sağlam örgüt bağlarıyla durdurabilirsiniz. Ben bu işe başladığım ilk günlerde bile, her zaman, bizi sürekli ayakta tutacak kapsamlı bağlarla bağlı bir örgütlenmemiz olmalıdır diyordum. Gittiğiniz her yerde örgütsel bağlara en büyük değeri verin. Sıradan bir örgüt ilişkisi olmasaydı, biz burayı çalıştıramazdık. Burası askeri eğitim alanıdır; temel ve merkezdir. Ama sıradan bazı dostluk ilişkileri olmasaydı, daha güneye inemezdik. Bir örgütle örgütsel ilişkiler kurmasaydık, buraya gelemezdik. Bütün bu gelişmelerin altında yatan vazgeçilmez gerçek bu bağlardır. Bu konuda ciddi eksikliklerinizin bulunduğunu görüyorum.
Özellikle PKK’nin hazır örgüt ilişkilerinin sizi tembelliğe sevkettiği kanısındayım. Yani sizin için her şey biraz hazırdır; gittiğiniz yerde örgütlülük vardır; gittiğiniz alanlarda rahat yürüyorsunuz. Bu sizi yanılgılı bir pratiğe götürüyor. Her şey adeta kendiliğinden gelişip örgütleniyormuş anlayışına kapılıyorsunuz. Bu kesinlikle yanlıştır. Bizde en zor geliştirilen ilişki örgütsel ilişkidir. Bu konuda ciddi bir eksikliği yaşıyorsunuz. Bunun nedenlerini anlamaya çalışıyorum. Neden kendinizde bu kadar örgütsüzlüğe müsamaha gösteriyorsunuz? Buna izin vermemelisiniz. Özellikle devrimi sürdürmede çok samimi ve dürüstseniz, o zaman yaşadığınız muazzam örgütsüzlüğü bütün gücünüzle yaşamamaya çalışmalı ve gidermelisiniz. Demek ki şu andaki en önemli sorun, önderliksel sorun ve örgütsel önderliktir, eylemsel önderliktir. Buna çok muhtaçsınız; bu konuda oldukça yetersizsiniz ve yanılgılı yaşıyorsunuz. Esas olarak kadrolaşmada gidermeniz gereken yönünüz budur. Örgütsel bağlara çok büyük bir önem vermelisiniz.
En çok da kadroların ilişki tarzına ve komiteleşmesine özen gösterilmelidir. Merkez komitesinden eyalet, bölge ve mıntıka komitelerine, köy toplulukları ve hücre gruplarına kadar gerekli örgütlenme sonuna kadar geliştirilmelidir. Bu örgütlenmeler gerektiğinde açık ve yarı-açık olmalıdır. Örgütlenmenin işleyişi çok önemlidir. Bu amatörce değil, profesyonelce olmalıdır; mevcut çalışmalara göre yaratıcı bir işleyiş gerçekleşmelidir. Her militanımız örgütsel işleyiş çarkını çeviren kişi haline gelmelidir. Bireylerin tıkayıcılıklarını ki bu çok yaygındır örgütü geliştirmemelerini ve örgüt olanaklarını çarçur etmelerini hiç kabul etmemelisiniz. Tersine kim mevcut olanakları en iyi örgütlüyorsa, örgütün esas sorumlusu olarak onu görevlendirin. Kim en iyisini yapıyorsa, temel örgütsel görevi mutlaka ona verin, onu en etkili görevlerin içine çekin. Bunu kendinizde başlatın. Bu dönüşüm sizi PKK’nin militan kişiliğine ulaştırır. Kuşkusuz bunların birçok özelliği de vardır. Doğal olarak sizden fedakarlık, dayanıklılık, esneklik ve yaratıcılık istenmektedir.
Eğitim size belli bir mesafe aldırtmaktadır. Mücadele pratiği gelişmenize yol açmaktadır; ama dediğim gibi esasında örgütsel gelişme ve yönetim belirleyici olmaktadır. Kişiliğinizi bu konuda yetkinleştirmeli, görevlerinizi sıkıca kavramalı, en çok muhtaç olduğunuz çalışmayı kendinizde yürütmeli ve bunu bütün parti ortamına yaydığınız ölçüde partinin doğru çalışma tarzını oturtarak, gelişmeler için son derece elverişli bir ortam hazırlamalısınız.
HALKLAR ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN
YORUM GÖNDER